¨

Erna og de andre ældre i Guldborgsund får halve portioner til næsten halv pris

90-årige Erna Thygesen er gået ind i kampen om de halve portioner mad i cafeerne på plejecentrene. For når hun føler sig uretfærdigt behandlet, så bliver hun stædig. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Erna Thygesen og andre ældre i Guldborgsund har nu fået deres vilje trumfet igennem efter et års kamp. Kommunen indfører nye priser per 100 gram mad.

Efter en lang diskussion om priserne på de ældres mad i Guldborgsund Kommune ser det ud til, at der nu kommet en foreløbig politisk afgørelse i sagen.

Fra næste år vil det komme til at koste 10,40 kroner for hver 100 gram for en portion mad plus 3 kroner i en transportudgift, når de ældre skal købe et måltid. Så hvis man bestiller 500 gram, bliver det 55 kroner, mens en halv portion på 250 gram vil koste 29 kroner for de ældre.

Det har et enigt Social, Sundhed og Omsorgsudvalg i Guldborgsund Kommune besluttet efter et udvalgsmøde mandag.

Jeg synes, det lyder godt. Det er det, vi har kæmpet for få de der halve portioner til den samme pris. Så ud fra det kan jeg kun synes godt om det

Erna Thygesen, bruger af caféen, plejecentret Oasen

- Det er her, vi har taget et fantastisk skridt fremad i forhold til den meget omtalte ordning med halve portioner. Det var en løsning, man havde praktiseret på et par af vores caféer, men den løsning var ikke tilgængelig i forhold til vores hjemmeboende borgere, siger Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), næstformand i Social, Sundhed og Omsorgsudvalget.  

- Men nu har vi det samme gode tilbud til vores hjemmeboende borgere i forhold til dem, der vil spise på vores caféer, tilføjer han.

Ældre kan selv vælge portionsstørrelser

Den nye ordning gør det også valgfrit for de ældre, hvilken størrelse portion de vil have. Og de nye priser gælder, uanset om de ældre spiser hjemme eller i en af plejecentrenes caféer.

Beslutningen falder i rigtig god jord hos den 90-årige Erna Thygesen, der plejede at spise en halv portion i caféen på plejecentret Oasen i Nykøbing Falster.

- Jeg synes, det lyder godt. Vi har kæmpet for at få de der halve portioner til den samme pris. Så ud fra det kan jeg kun synes godt om det, siger hun til TV2 ØST.

PRISER OG PORTIONSSTØRRELSE PÅ CAFETERIERNE

For borgere, der vælger at købe mad i caféerne:

  • Normalportion (500 gram) = 55,00 kroner.
  • Halv portion (250 gram) =  29 kroner.  
  • Anden portionsstørrelse: 10,40 kroner pr. 100 gram + tre kroner i transport. 

 

Kilde: Guldborgsund Kommune.

Se mere

Fjernede mulighed for halve portioner - og udløste debat

I de seneste par måneder har der været en del fokus på emnet, efter kommunen afskaffede muligheden for at købe halve portioner varm mad på caféerne på plejecentrene per 1. januar i år.

Dengang kunne borgerne nemlig to og to dele en portion til 54 kroner – altså 27 kroner per mand.

Det udløste en del debat, da de ældre var utilfredse med, at de halve portioner forsvandt. En beslutning, som for eksempel Erna Thygesen var meget utilfreds med, selvom den gamle ordning var lidt besværlig.

- Det var jo noget molboagtigt noget, fordi vi måtte købe en hel portion, og så måtte vi dele den. Men det var kun den ene, der måtte betale, siger hun.

Se videoen herunder om de ældres kamp for de halve portioner fra april i år.

00:49

Mange ældre kan ikke spise en hel hovedret. De foretrækker en halv portion, men det kan de ikke længere købe i cafeerne på plejecentrene i Guldborgsund Kommune. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Luk video

Enigt udvalgt ville have prisen ned

Inden udvalgsmødet mandag havde administrationen lagt op til, at en portion med 100 gram mad skulle koste næsten 14 kroner. Det ville have betydet, at en portion mad på 500 gram havde kostet 55,00 kroner og 300 gram 34,20 kroner.

Hos partierne Guldborgsundlisten, Socialdemokratiet og Venstre var holdningen dog, at prisen skulle længere ned.

- Vi synes, den prissætning skal være så gennemsigtig og transparent som overhovedet muligt. Så det er rigtig fornuftigt, at man laver en 100 grams-løsning, der koster 10,40 kroner. Og skal du have en normal portion på 500 gram, så er prisen 10,4 kroner ganget med fem plus 3 kroner i udbringning, siger Jens Erik Boesen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Næstformand i Social-, Sundhed- og Omsorgsudvalget, Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), glæder sig over, at man nu har fundet en nye prissætning på mad til de ældre i kommunen. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Udvalg har gjort et grundigt stykke forarbejde

Næstformanden er desuden ærgerlig over, at sagen om de halve portioner har fyldt så meget i medierne.

Jeg skal da også erkende, at den nemmeste løsning havde været, at man havde sagt med det samme, at nu kører vi bare videre med den halve portion

Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), næstformand, Social, Sundhed og Omsorgsudvalget

Ifølge ham kunne man måske have fundet en løsning hurtigere, men han er nu glad for, at politikerne har taget sig tid til at finde en ordentlig løsning.

- Jeg skal da også erkende, at den nemmeste løsning havde været, at man havde sagt med det samme, at nu kører vi bare videre med den halve portion, der i princippet aldrig har eksisteret. Men jeg synes, vi har taget os tid til at lave et virkelig grundigt stykke forarbejde omkring det her og analysere os frem til borgernes behov, siger Jens Erik Boesen.

I forbindelse med den nye ordning har udvalget også besluttet, der skal være tilbud om forplejning i hele døgnet på kommunens plejecentre.

Og det er vigtigt for næstformanden at slå fast, at man prioritere borgernes sundhed højt.

- Vi vil gerne understøtte det, vi kalder den gode hverdagsmad og et godt måltid, siger han.

- Jeg håber, at det her gør, at vi får ro omkring vores mad, men at vi samtidig også får fokus på den gode spiseoplevelse og samværet omkring maden. Det betyder meget for mig, tilføjer han.

Tilbage er 90-årige Erna Thygesen bare glad for, at de ældre nu kan købe en halv portion til 29 kroner.

- Umiddelbart er jeg glad for det, fordi vi har ligesom fået det trumfet det igennem med at beholde prisen. Det var det, vi ville, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App