Erhvervslivet lider - kommuner i hele regionen klar med hjælp

Kommuner vil hjælpe lokale virksomheder ved at fremrykke opgaver. Samtidig oplever virksomheder, at opgaver til det offentlige bliver annulleret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et enigt folketing præsenterede torsdag en redningspakke til erhvervslivet, der kan koste et trecifret milliardbeløb. Men ude i kommunerne er der også hjælp på vej til trængte butikker.

Blandt andet i Guldborgsund, hvor et enigt økonomiudvalg i dag har afsat 10,5 millioner kroner til en række forskellige initiativer, som skal hjælpe det lokale erhvervsliv og butikker.

quote Vi står i en krise, som vi ikke har set i det omfang før. Den rammer alle, og den rammer hårdt

John Brædder, borgmester, Guldborgsundlisten

Mange har været vidne til en regulær kundeflugt siden onsdag i sidste uge, hvor statsministeren bad danskerne blive hjemme

- Vi står i en krise, som vi ikke har set i det omfang før. Den rammer alle, og den rammer hårdt. Vi kan se, at ikke mindst de små og mellemstore virksomheder har det svært, og at de kæmper en hård kamp for at overleve, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten).

Artiklen fortsætter under billedet

- Det har været vigtigt for os at hjælpe, hvor vi kunne, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) om en hjælpepakke på godt 10 millioner kroner til erhvervslivet i kommunen.
- Det har været vigtigt for os at hjælpe, hvor vi kunne, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) om en hjælpepakke på godt 10 millioner kroner til erhvervslivet i kommunen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Han forklarer til TV2 ØST, at hjælpen fra kommunen især er henvendt til de virksomheder, der ikke får gavn af folketingets hjælpepakke, men som stadig er ramt økonomisk, og derved falder mellem to stole.

- Det har været vigtigt for os at hjælpe, hvor vi kunne, tilføjer han. Både for at komme igennem corona-krisen og sikre arbejdspladserne.

Sådan hjælper de enkelte kommuner:

Alle 12 kommuner i TV2 ØSTs sendeområde, Odsherred, Kalundborg, Holbæk, Slagelse, Sorø, Ringsted, Stevns, Faxe, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland har tilbudt:

 

  • At fremrykke betalingen af regninger. I Holbæk vil man eksempelvis betale regninger indenfor fem dage mod normalt 30.

 

Derover har redaktionen kendskab til følgende initiativer i blandt kommunerne:

 

  • I Guldborgsund har økonomiudvalget vedtaget en erhvervspakke for i alt 10,5 millioner kroner, som blandt andet skal være med til at hjælpe de lokale små og mellemstore virksomheder igennem krisen.
  • I Næstved har man opfordret organisationen til at fremskynde allerede planlagte anlægs-, reparations- og renoveringsprojekter.
  • Vordingborg Kommune udbyder mindre håndværkeropgaver for tilsammen mere end fire millioner kroner. Samtidig vil man lægge indkøb lokalt, hvis man ikke er forpligtet til andet.
  • I Ringsted Kommune fortsætter alle de igangværende anlægsopgaver som udføres af private som planlagt. Nye opgaver igangsættes i det omfang, som Ringsted Kommune har personalemæssig kapacitet til planlægning og opfølgning af disse. Derudover tilbydes virksomhederne sparring og hjælp.
  • Stevns Kommune har sat gang i en række opgaver før tid. Det skal hjælpe de lokale virksomheder med at holde gang i forretningen.

Kunderne er flygtet hjem

I Nykøbing Falster ligger handelsgaderne øde hen, og det er blandt andet her, der nu er hjælp på vej.

I alt 1,7 millioner kroner af den samlede erhvervspakke går til erhvervs- og handelsstandsforeningen Vores Nykøbing.

- Det er dejligt med den kommunale opbakning. Det er skønt, de bakker op, for vi har brug for den opbakning, siger André Andersen chef for handelsstandsforeningen Vores Nykøbing.

- Butikkerne har det svært lige nu, ligesom i mange andre byer, hvor de i princippet skal holde åbent, når de ligger i en almindelig gågade. Der er nogle af dem, der har ingen omsætning og ikke får den samme kompensation.

I onsdags blev alle storcentre lukket, og siden har butikkerne fået lovning på kompensation, men dette gælder ikke i samme omfang butikker på almindelige gågader, som dog rammes hårdt af at kunderne bliver hjemme.

Vil nå kunder gennem webshop

Derfor har man i handelsstandsforeningen nu lanceret en webshop, hvor butikkerne kan sælge varer, som borgerne kan få leveret.

- Mange af butikkerne har ikke en webshop. Det i sig selv er en udfordring, når Mette Frederiksen (statsministeren red.), opfordrer folk til at handle online. Det er der, vi går ind og hjælper, hvis de sender et billede af deres varer med en kort beskrivelse, forklarer André Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet

- Mange af butikkerne har ikke en webshop. Det i sig selv er en udfordring, når Mette Frederiksen (statsministeren red.), opfordrer folk til at handle online, siger André Andersen, handelsstandsforeningen Vores Nykøbing.
- Mange af butikkerne har ikke en webshop. Det i sig selv er en udfordring, når Mette Frederiksen (statsministeren red.), opfordrer folk til at handle online, siger André Andersen, handelsstandsforeningen Vores Nykøbing. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Han håber, initiativet kan være med til at give kunderne en lokal tilknytning til butikkerne i bymidten og give et lille bidrag til omsætningen.

En af dem, som skal være med, er tøjbutikken Dissing.

- Det handler om at minimere tab og den gæld, der måtte være på den anden side. Vi tager imod med kyshånd, alt hvad vi kan gøre for at få lidt omsætning i den her tid, fortæller Nikolaj Friederichsen, butiksindehaver af Dissing.

- Det handler om at minimere tab og den gæld, der måtte være på den anden side, siger Nikolaj Friederichsen, butiksindehaver af Dissing.
- Det handler om at minimere tab og den gæld, der måtte være på den anden side, siger Nikolaj Friederichsen, butiksindehaver af Dissing. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Kigger man ud blandt de øvrige 11 kommuner i TV2 ØST sendeområde, er der generelt åbnet for, at kommunerne fremrykker betalinger, hvis virksomhederne ønsker det.

Flere steder har man som i Guldborgsund også igangsat initiativer, der skal holde gang i hjulene.

- I Slagelse Kommune har man allerede sat gang i undersøgelser af, hvilke vedligeholdelsesprojekter kan sættes i gang før tid på kommunens bygninger – særligt nu, hvor mange af dem som eksempelvis skoler og børnehaver står tomme, fortæller Per Madsen, erhvervschef i Slagelse Kommune til TV2 ØST.

- Dertil har vi i søndags udarbejdet et katalog med projekter, som kommunalbestyrelsen skal tage stilling til i næste uge.

Her er der tale om fremrykning af eksempelvis renovering, byggeri, serviceeftersyn og energiberegninger.

Og i Stevns Kommune har man allerede fremlagt en liste med projekter, som sættes i værk før tid, hvor tagrender på en del af kommunens bygninger bliver renset og Klippinge Børnehave får skiftet tage på legehusene udenfor.

Forleden kunne Vordingborg Kommune også fortælle, at man har udbudt opgaver for samlet fire millioner kroner, og flere større opgaver til en værdi af over 500.000 kroner stykket vil være på vej.

- Det er vigtigt, at vi handler hurtigt, for flere håndværksvirksomheder har allerede problemer eller risikerer at få problemer på grund af coronavirussen. Derfor udbyder vi allerede nu de mange mindre opgaver, som er besluttet udført i år, forklarede borgmester Mikael Smed i en pressemeddelelse om initiativet.

Taber ordrer til det offentlige

Og spørger man hos erhvervslivet, er kommunernes tiltag kærkommen:

- Vi skal have kommunerne og regionerne med i kampen for at holde hånden under virksomhederne. Jeg ved, at mange har fremrykket betalinger, det er godt, men vi er også nødt til at opretholde kontrakter og betale de faste leverandører – også frem i tiden, siger Brian Mikkelsen, der er adm. direktør i Dansk Erhverv i kommentar til at mange virksomheder på det seneste også har oplevet at miste ordre, til netop det offentlige.

Dansk Erhverv oplyser til TV2 ØST, at 41 procent af medlemmerne i Region Sjælland, som normalt har salg til enten kommuner, regioner eller staten har oplevet at få annulleret ordrer som følge af corona-krisen.

Tallet er på niveau med resten af landet:

- Over 40 procent af vores medlemmer, der handler med det offentlige, har allerede oplevet, at ordrer forsvinder. Det er rigtigt mange arbejdspladser og virksomheder, der er på spil her, siger Brian Mikkelsen om medlemmernes svar.


Nyhedsoverblik