Enigt byråd skrinlægger borgmesterens valgløfte endegyldigt

En ny lokalplan for hele Marielyst Ferieby skal lovliggøre ti kæmpesommerhuse, der ellers var dømt til nedrivning af borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Samtlige medlemmer af byrådet i Guldborgsund Kommune har torsdag aften besluttet at frelse ti omstridte kæmpesommerhuse fra nedrivning. Borgmester Simon Hansen (S) havde ellers svoret, at husene skulle rives ned, da han førte valgkamp i efteråret.

Sagen om ti 200-kvadratmeter store sommerhuse i Marielyst Ferieby har mødt stor lokal modstand. De øvrige sommerhusejere mener, at de store sommerhuse ikke passer ind i lokalmiljøet. Derudover strider de store sommerhuse med den nuværende lokalplan for området.

Torsdag aften har byrådet derfor vedtaget, at genstarte arbejdet for en ny lokalplan, som i stedet vil gøre sommerhusene lovlige i juridisk forstand.

- Jeg havde også forventet udfaldet i dag, og det er rigtig fint, at vi i samarbejde kan få lavet en lokalplan også i samarbejde med borgerne nede i feriebyen og de ti store sommerhuse, så vi kan få lavet en lokalplan, de fleste kan se sig selv ind i, siger borgmester Simon Hansen (S) efter mødet.

quote Jeg er stadig af den overbevisning, og det fastholder jeg, at byretsdommen ændrer sagen fuldstændig

Simon Hansen (S), borgmester

Det var under forhenværende borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), at tilladelsen til de ti kæmpesommerhuse blev givet:

- I Guldborgsundlisten er vi rigtig glade for, at sommerhusene bliver stående, og at der nu bliver et samarbejde med grundejerforeningen om at lave en lokalplan, siger han efter byrådsmødet i dag til TV2 ØST og tilføjer:

- Det kunne det flertal, der er nu, jo lige så godt være gået med på sidste gang, da vi debatterede sagen i 2021.

Forhenværende borgmester i Guldborgsund John Brædder (Guldborgsundlisten) er glad for, at sommerhusene får lov at blive stående.
Forhenværende borgmester i Guldborgsund John Brædder (Guldborgsundlisten) er glad for, at sommerhusene får lov at blive stående. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Konkret skal en ny lokalplan udlægge hele Feriebyens område til sommerhusområde og aflyse den nuværende lokalplan for området som feriecenter.

Lovede sommerhuse jævnet med jorden

Det var i et Facebook-opslag, at Simon Hansen 14. april 2022 bekendtgjorde nyheden om, at regelværket omkring de ti sommerhuse spænder ben for en såkaldt fysisk lovliggørelse – altså nedrivning.

Sagen har vakt opsigt – ikke mindst fordi borgmester Simon Hansen (S) i sin valgkamp ved kommunalvalget i efteråret fik gjort nedrivningen af de ti kæmpesommerhuse til sit valgsprog.

Men allerede dagen efter, at Simon Hansen kunne kalde sig selv for ny borgmester i Guldborgsund Kommune, 17. november 2021, fastslog en byretsdom, at det vil være ulovligt at kræve sommerhusene revet ned.

Læs også
Valgdebat i Guldborgsund - borgmesterkandidater vil rive kæmpesommerhuse ned
Læs også
Valgdebat i Guldborgsund - borgmesterkandidater vil rive kæmpesommerhuse ned

Siden har kommunens egne jurister samt advokatfirmaet Sirius undersøgt sagen, og her lød konklusion, at kommunen er juridisk bundet af de godkendelser, man har givet til de store sommerhuse.

Udfaldet af sagen har fået flere til at rejse kritik af borgmester Simon Hansen. Senest på dagens byrådsmøde:

- Præmissen er, at vi er fuldstændig uenige om processen frem til kommunalvalget og det, der sker, da byretsdommen kommer den 17. november, siger Simon Hansen (S) selv efter aftenens møde i byrådet.

- Jeg er stadig af den overbevisning, og det fastholder jeg, at byretsdommen ændrer sagen fuldstændig, fordi den tager stilling til og siger, vi er fuldstændigt bundet af de politiske beslutninger, der er truffet og ikke har andre muligheder end at lave en lovliggørende lokalplan, tilføjer han.

Da de 10 sommerhuse på over 200 kvadratmeter blev opført, var der stor utilfreds i blandt naboerne, der mente, at sommerhusene var alt for store i forhold til de omgivelser, de blev bygget i.
Da de 10 sommerhuse på over 200 kvadratmeter blev opført, var der stor utilfreds i blandt naboerne, der mente, at sommerhusene var alt for store i forhold til de omgivelser, de blev bygget i. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Som TV2 ØST tidligere har beskrevet, så mener Dansk Folkepartis René Christensen, at det er forhenværende borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten), som er skyld i, at sommerhusene ikke kan blive jævnet med jorden, sådan som også han havde stillet borgerne i udsigt:

- Kommunen har aldrig prøvet at stoppe noget. De har fået lov til alt. Selv da den kom i Planklagenævnet, og den faktisk blev underkendt der, så fortsatte man med at bygge dernede. Man har sokkeludstykket grundene, man har fået ibrugtagningstilladelser, altså tingene har bare fået lov til at flyde.

quote Så skal man saftsuseme også holde, hvad man siger i valgkampen

John Brædder (Guldborgsundlisten), medlem af byrådet

Den udlægning bestrider John Brædder dog over for TV2 ØST:

- Der er rigtig mange steder, hvor Planklagenævnet også underkender kommuner, hvor sagen kommer tilbage, og så får man i kommunen fundet ud af, hvordan man kommer videre. Den her sag er gjort til en kæmpe sag af dem, som synes, at her var et smuthul på den daværende borgmester til at køre hårdt på.

- Det er fair nok - men så skal man saftsuseme også holde, hvad man siger i valgkampen, tilføjer han.

At der nu er enighed om at genoptage arbejdet med en ny lokalplan, er ikke ensbetydende med, at der er vedtaget en ny lokalplan.

Forude venter den sædvanlige proces for en lokalplan med planarbejde, høringer og beslutning om, hvilke begrænsninger der skal gælde for området.