Enigt byråd siger ja til kæmpe solcelleanlæg

Beboerne i Radsted-området på Lolland får udsigt til 165 hektar med solceller, efter at politikerne i Guldborgsund Kommune torsdag gav grønt lys til anlægget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et enigt byråd i Guldborgsund Kommune sagde torsdag aften ja til en lokalplan, der gør det muligt at opstille solcelleanlæg i tre områder nord for landsbyen, der ligger nær ved Sakskøbing.

Byrådet besluttede samtidig også at skærpe kravene til de plantebælter, der skal skærme naboerne for udsigten til de sorte solceller.

Et vigtigt bidrag til den grønne omstilling

Det var en ovenud begejstret Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget, der præsenterede det store energi-projekt ved byrådsmødet torsdag aften.

- Vi står med en meget stor opgave: Vi skal sikre grøn omstilling og afvikle den sorte energi. Med beslutningen i aften tager vi et stort skridt i den grønne retning. Det er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling, sagde udvalgsformanden.

Det er selskabet Better Energy, der står bag projektet på i alt 165 hektar med solceller.

quote Der er ingen tvivl om, at vi er positivt indstillet overfor solceller. De er et godt alternativ til vindmøller på land. Men af hensyn til naboerne må vi sikre, at solcellerne hurtigst muligt bliver gemt bag plantebæltet. Det er ikke et krav, der vil fordyre sådan et projekt nævneværdigt

René Christensen (DF)

Den årlige strømproduktion kommer op på 147.000 MWh. Det svarer til strømforbruget i 37.000 boliger. Det er flere boliger, end der er i hele kommunen.

- Det er et fint projekt, der er fint i tråd med, at vi gerne vil være en grøn foregangskommune, lød det fra Ole K. Larsen (V).

Lokalplanen fastslår, at solcelleanlægget skal ligge mindst 100 meter fra naboskel. Der bliver etableret en faunapassage igennem det største område (delområde 1, der er det midterste område på illustrationen), så dyrene stadig kan bevæge sig igennem landskabet.

Og så skal der etableres et fem meter bredt plantebælte hele vejen rundt om anlægget, så naboerne slipper for udsigten til den store flade med tre meter høje solceller.

Det er i de her tre områder nord for Radsted, der skal ligge solcelleanlæg.
Det er i de her tre områder nord for Radsted, der skal ligge solcelleanlæg. Foto: Guldborgsund Kommune

Netop beplantningsbælterne blev et ekstra tema under debatten.

Dansk Folkeparti mødte op med et ændringsforslag til dagsordenen: ”Beplantningsbæltet skal nu plantes således, at det efter fem til syv år er i stand til at skærme det visuelle udtryk fra solcelleparken”, hed det i forslaget.

- Der er ingen tvivl om, at vi er positivt indstillet overfor solceller. De er et godt alternativ til vindmøller på land. Men af hensyn til naboerne må vi sikre, at solcellerne hurtigst muligt bliver gemt bag plantebæltet. Det er ikke et krav, der vil fordyre sådan et projekt nævneværdigt, forklarede René Christensen (DF).

Forslaget fik bred opbakning i byrådssalen.

- Jeg har tidligere sagt her i byrådssalen, at jeg synes, at solceller er grimme. Men de er også vigtige for den grønne omstilling. Derfor er det en god ide, at vi får skjult solcellerne lidt hurtigere, end der var lagt op til i lokalplansforslaget, sagde Ole K. Larsen (V).

Læs også
Politikere går videre med planer om tre store solcelleanlæg
Læs også
Politikere går videre med planer om tre store solcelleanlæg

TV2 ØST har tidligere talt med beboere i området, der var dybt bekymrede over at blive naboer til det store energiprojekt.

- Der kommer til at ligge solceller hele vejen hen over horisonten og helt tæt på min ejendom. Jeg bliver nærmest omringet. Det bliver ikke kønt, og der er ingen tvivl om, at værdien af min ejendom bliver forringet, sagde landmand Poul Verner Andersen, da TV2 ØST talte med ham i august 2020.

Men der er ikke ret mange af beboerne i området, der har protesteret over det store anlæg.

Læs også
Byråd går videre med kæmpe solcelleprojekt – borgere hyrer advokat for at forsvare sig mod planerne
Læs også
Byråd går videre med kæmpe solcelleprojekt – borgere hyrer advokat for at forsvare sig mod planerne

I løbet af den offentlige høring er der blot kommet fire høringssvar fra naboer til anlægget. Ingen af de fire høringssvar har ændret noget i lokalplanen.

Byrådsmedlem Henrik Høegh-Andersen (V) deltog ikke i behandlingen af sagen. En del af anlægget skal ligge på hans jord.

Der er to andre store solcelleanlæg på vej gennem planlægningen i Guldborgsund Kommune. I disse uger er et anlæg på cirka 182 hektar ved landsbyen Grænge på Lolland i høring. Der bliver holdt digitalt informationsmøde om projektet den 29. juni.

Der er også planer om et solcelleanlæg på godt 130 hektar syd for Vålse på Falster. Men det projekt er ikke nået så langt i planlægningen endnu.

Video: Beboerne i området har været utilfredse med anlæggene. Indslaget her er fra den 23. august 2020. 


Nyhedsoverblik