Enigt byråd bag nyt budget i Guldborgsund med penge til skole og ældre

For tredje år i træk står et samlet byråd i Guldborgsund bag budgettet for næste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For tredje år i træk står et samlet byråd i Guldborgsund bag budgettet for næste år. Der skal blandt meget andet bruges penge på en skoleudvidelse og på de ældre.

Byggeriet af Danmarks første svanemærkede skole, Sundskolen, i Sundby i Nykøbing Falster, er i fuld gang, men allerede inden den er færdig, har politikerne besluttet at sætte penge af til at udvide den. I alt 40 millioner kroner i løbet af 2024-2025.

På anlægsområdet er der også for en sikkerheds skyld afsat to gange 21 millioner kroner til en reserve. 

quote Det er et område, der helt åbenlyst har været underfinansieret og nedprioriteret i mange år

Johannes Kristensen (K), byrådsmedlem, Guldborgsund Kommune

Borgmester Simon Hansen (S) er yderst tilfreds med, at samtlige partier i byrådet er med i budgetaftalen for 2023-2026.

- Jeg vil gerne takke alle parter for at være med til at tage ansvar for at holde kommunens økonomi på rette spor. Når vi kigger fire år frem, står vi med nogle økonomiske udfordringer, og det er et ansvarligt byråd, der arbejder for at skabe balance i budgettet, også i fremtiden, siger Simon Hansen.

DF: Vi løfter servicen

Borgmesteren har ret i, at det ser tungt ud for kommunens økonomi, når man ser nogle år frem. I 2026 mangler kommunen op mod 138 millioner kroner for at få pengene til at passe.

- Ligesom borgmesteren er jeg glad for, at vi er nået i mål. Vi løfter servicen på mange områder. Vi får ikke rigtig taget fat i de alvorlige udfordringer, vi har i overslagsårene. Men kommunen står et godt sted, så det er ikke en uoverkommelig opgave at løse, siger René Christensen (DF).

20220623-201847-2-7952x5304ma
Læs også
Prisstigninger efterlader kommuner med milliardregning
20220623-201847-2-7952x5304ma
Læs også
Prisstigninger efterlader kommuner med milliardregning

Men selv om der er mørke skyer i den økonomiske fremtid, så har politikerne fundet penge til en række forbedringer.

Der bliver sat fem millioner ekstra om året til ældreområdet til at øge bemandingen både på plejecentre og i de udekørende funktioner.

- Det er vigtigt for os, at de ældre, der ikke selv har mulighed for at være aktive, frit kan vælge, hvilke aktiviteter de har lyst til at deltage i. Derfor sætter vi klippekortsordningen fri, så det fremover bliver de ældre selv, der bestemmer, hvad de vil bruge ordningen til, siger René Christensen.

Penge til psykiatrien

Forligspartierne er blevet enige om to millioner kroner ekstra årligt til socialområdet, der er beregnet til at implementere den kommende psykiatrilov, der lige nu forhandles i Folketinget.

- Jeg er glad for, at vi har prioriteret penge til at medfinansiere initiativer i den psykiatrilov, der forhåbentlig snart er på vej. Det er et område, der helt åbenlyst har været underfinansieret og nedprioriteret i mange år, og som Folketinget først nu er i gang med at se på. Når det lykkes partierne på Christiansborg at lande en aftale, skal vi selvfølgelig være klar, for det haster, siger Johannes Kristensen (K), i den fælles pressemeddelelse fra partierne efter forhandlingerne.

MicrosoftTeams-image (31)
Læs også
Forældre på barrikaderne over skolelukning: - Nej til storskoler
MicrosoftTeams-image (31)
Læs også
Forældre på barrikaderne over skolelukning: - Nej til storskoler

Politikerne har valgt at bruge 1,5 millioner kroner i perioden 2023-2025 til en fælles indsats på social- og arbejdsmarkedsområderne målrettet socialt udsatte unge under 25 år til initiativer, som kan støtte og hjælpe de unge videre i livet.

Fokus på byudvikling

Der falder også penge af til landdistrikterne. Partierne er blevet enige om at afsætte en million ekstra, der primært skal bruges til borgernes egne ideer til udvikling uden for byerne, siger Ole K. Larsen (V).

- Borgerne i Guldborgsund er virkelig engagerede i at skabe udvikling i kommunen, og det gælder ikke mindst ude i landdistrikterne. Det er ofte borgerne, der bor og lever derude, der har de gode ideer, og vi skal som politikere og kommune ikke lægge for mange bånd på pengene, men i stedet lytte til borgernes gode ideer og understøtte dem økonomisk, fastslår Ole K. Larsen.

I alt er budgettet i Guldborgsund Kommune i 2023 på næsten fem milliarder kroner.

Budgetforliget 1. behandles på byrådsmødet torsdag aften. Den endelige vedtagelse bliver på byrådsmødet den 13. oktober.

Hele budgetaftalen kan læses her.


Nyhedsoverblik