En leret jord skaber vandmasserne

En leret jord på Lolland og Falster gør, at regnvandet ikke siver hurtigt ned. Det er én af årsagerne til, at de i øjeblikket kæmper mod vandmasserne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Guldborgsund Kommune kæmper mod vandmasserne, der ligger som et vådt tæppe hen over jorden. 

I øjeblikket har kommunen fast to biler ude og køre for at pumpe vand væk samt ti medarbejdere for at kunne følge med vandet.

Og på kommunens facebookside beder de nu borgerne om at give en hjælpende hånd med. For lige nu ligger vandet oven på jorden og trænger ikke ned. Og det er der en grund til, lyder det fra TV 2 Vejrets Per Christiansen.

quote Al statistik viser, at vi i fremtiden får mere nedbør.

Per Christiansen, TV 2 Vejret

- Det er gør det blandt andet på Lolland og Falster, fordi det jo er leret jord. På sandet jord som i Vestjylland, der vil nedbøren lidt hurtigere sive ned, siger han til TV ØST.

Mere nedbør i fremtiden

Og så skyldes det også, at man på Lolland og Falster har fået nogle temmelig massive regnmængder.

- På Lolland og Falster har de faktisk fået 15 procent mere end normalen. Og normalen er nedbøren fra 2016 til 2015. Så det ligger altså der, og så kan det ikke sive ned blandt andet, fordi der er leret jord og åer er simpelthen ikke dimensioneret til den nedbørsmængde, som der er i øjeblikket, siger Per Christiansen.

Kan vi så forvente, at det bliver ved med at regne så meget resten af vinteren? 

- Vi ved jo ud fra beregninger, at der kommer mere nedbør her i de kommende år på grund af den globale opvarmning, fordi varmen kan holde mere på vand, og det betyder, at der er mere, der fordamper og falder som nebør. Så al statistik viser, at vi i fremtiden får mere nedbør.