¨

Elendig høst truer frugtavlere - den værste i 80 år

Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Det er ikke sjovt at være frugtavler i år. Frostnætter i foråret har ødelagt høsten hos blandt andet Lolles frugt på Lolland.

Dårlig. Katastrofal.

Sådan betegner flere frugtavlere udsigten til høsten af æbler og pærer.

På landsplan, men også her i regionen, ser høsten af æbler og pærer ud til at falde med 40 procent i forhold til et almindeligt år.

Årsagen til nedgangen skal især findes tilbage i maj, hvor der var flere dage med frost.

Ringeste høst i 80 år

Hos Lolle Frugt ved Sakskøbing på Lolland har Erik Lolle og hans forgængere dyrket frugt i en menneskealder. Her ser høsten ud til at blive den dårligste i flere årtier:

- Vi har dyrket frugt i 80 år, og der har vi ikke haft noget, der ligner i år. Så man kan roligt sige, at det er rekord, siger Erik Lolle.

Vi har dyrket frugt i 80 år, og der har vi ikke haft noget, der ligner i år

Erik Lolle, ejer af Lolle Frugt

Årsagen til den dårlige høst er, at der langt hen på foråret var mange nætter med nattefrost.

- Vi har jo haft et turbulent år med meget frost i april og maj og så er resultatet, at vi har 40 procent mindre i Danmark og her i regionen, siger Erik Lolle.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den dårligste høst i 30 år har ramt Lolle Frugt ved Sakskøbing. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Ingen år har været ligeså slemme som 2019

Erik Lolle er tredje generation af æbleavler. Før ham var det hans far og farfar. Men i de 30 år, hvor Erik Lolle har haft ansvaret for æbleplantagen, mindes han ikke, at der mange gange har været ligeså hård nattefrost så sent på foråret, som i 2019.

- I 1991 tror jeg, vi havde frost. Men det var Europa, der var ramt og ikke Danmark. Og så havde vi lidt frost i 2016. Her i 2019 har vi så lidt frost igen, hvor hele Europa er ramt, og Danmark også er ramt. Og det er ikke bare lidt. Det er meget, siger Erik Lolle.

Trods den rekorddårlige høst i år, er der dog noget at se frem til:

- Vi ved, at træer, der får en frostskade, ikke får frost næste år, fordi de er meget stærkere i knopperne. Så der er næsten garanti for, at der bliver en god høst næste år.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App