Eksperter undersøger historisk skibsvrag i strandkanten på Falster

Eksperter er i gang med at undersøge et skibsvrag ved Bøtø på Falster. Undersøgelserne skal fastslå, hvor gammel skibet er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For en lille måneds tid siden dukkede et historisk skibsvrag frem af sandet på Bøtø Strand på det sydlige Falster.

Vraget blev fundet efter nogle dage med hård vind, der flyttede en masse sand væk fra området.

Vraget er usædvanligt, fordi det ligger intakt helt inde på kysten. Skibets stævn er således at se oppe på stranden, mens store dele af skibet ellers kan nås i soppedybde. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: TV ØST

Nu er marinearkæologer gået i gang med at undersøge skibsvraget nærmere i et forsøg på at fastslå, hvor gammelt skibet er, og hvor det kommer fra. 

- Vi tager nogle stykker ud af plankerne til skibet og sender til datering, på den måde kan vi finde ud af, hvor gammelt træet er, hvor det er fra og sågar hvilken årstid, det blev fældet, siger  Andreas Bloch, der er museumsinspektør ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der tager sig af al marinearkæologi langs de østdanske kyster.

Til at undersøge skibsvraget bruger eksperterne en bølgebryder, der sikrer, at bølgerne ikke hvirvler sandet op, så der bedre udsyn til vraget. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: TV ØST

Stranden på Falster er kendt for at have mange vrag, da flere end 400 skibe gik ned langs kysten i en enkelt storm tilbage i 1872. Men skibets konstruktion kunne dog godt tyde på, at der er tale om et vrag, der er ældre end det. 

Undersøgelserne af skibsvraget fortsætter omsdag, og der går et par uger, før eksperterne har svar på undersøgelserne.