Efter mange års strid - dige får tre meter bred sti at cykle på

Torsdag aften blev Byrådet i Guldborgsund Kommune enige om at afsætte midler til en tre meter bred sti på Det Falsterske Dige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I mange år har Det Falsterske Digelag og Guldborgsund Kommune været uenige om, hvorvidt det skulle være tilladt at cykle på det 17,5 kilometer lange dige ved Marielyst. 

I december 2020 lagde de to parter endeligt stridsøkserne, og nu kan borgerne se frem til at diget får en tre meter bred sti på digekronen, det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse. 

- Jeg er utrolig glad for, at vi er nået hertil. Diget strækker sig over 17 naturskønne kilometer langs Falsters østkyst, og det har en stor værdi for borgerne og vores turister, at man kan færdes og opleve naturen på helt tæt hold, udtaler borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) i pressemeddelesen.  

Om stien:

Efter Det Falsterske Digelag og Guldborgsund Kommune blev enige om færdslen på diget, blev der i aftalen også lavet en arbejdsfordeling. 

Det betyder, at det er Digelaget, der står for vedligeholdelsen af selve diget og for kystbeskyttelsesdelen, mens Guldborgsund Kommune står med ansvaret for den rekreative færdsel på selve digekronen som for eksempel etablering af stien.

Grafik: Nick Abildgaard
Grafik: Nick Abildgaard

Færdig inden jul

Kommunen forventer, at første etape af stien kan indvies inden jul. 

Projektet er delt op i to dele, hvor første etape er 2,7 kilometer lang og dækker digets sydlige strækning omkring Gedesby Strand mellem Sortevej og Birkemosevej. 

På anden etape, der dækker resten af diget, vil kommunen bruge erfaringerne fra første strækning.

Anden etape forventer Guldborgsund Kommune at påbegynde inden udgangen af 2021 eller først i det nye år.

- Jeg glæder mig rigtig meget til, at hele stien er anlagt. Det vil give et kæmpe løft til området, og samtidig er det en meget konkret markering af det gode samarbejde, vi har fået med Det Falsterske Digelags bestyrelse, siger John Brædder i pressemeddelelsen. 

Kommunens projektbeskrivelse af anlæggelsesarbejdet har været i høring hos digelagets bestyrelse, som anbefaler løsningen.