Efter frifindelse af afdelingssygeplejerske: - De har ikke gjort, hvad de skulle på den afdeling

Tove Sonns søn og svigersøn er chokeret og fortvivlet over frifindelsen af afdelingssygeplejersken på Nykøbing Falster Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Håbet om fængselsstraf og placering af et ansvar blev forvandlet til et chok hos de pårørende til Tove Sonn, som i 2018, 76 år gammel, blev kvalt af sondemad på Nykøbing Falster Sygehus.

For en afdelingssygeplejerske blev mandag ved Retten i Nykøbing Falster frifundet for tiltalen om at have forsømt sit virke på medicinsk afdeling M130.

Der er tale om en meget klar og enstemmig frifindelse, hvor der ifølge retten ikke er grundlag for, at hun har gjort sig skyldig i grovere forsømmelse eller skødeløshed.

- Jeg synes, det er utroligt, at man bare siger til hende: Du er frifundet, siger Tove Sonns søn, Ib Sonn.

- Jeg er egentlig lidt chokeret over, at hun er blevet frifundet, når der er så mange beviser og en klokkeklar besked: Min svigermor blev kvalt.

- De har ikke gjort, hvad de skulle på den afdeling. De skulle have lyttet til os, som har haft erfaringen. Det er blevet påpeget flere gange, supplerer svigersøn Tom Sonn.

Gik efter fængselsstraf

Ib Sonn, der er SOSU-hjælper, og Tom Sonn, der er SOSU-assistent, passede i mange år Tove Sonn i hjemmet.

De har i løbet af sagen ikke ment, at personalet på afdelingen handlede i overensstemmelse med de kliniske retningslinjer på området. Sondemaden blev givet for hurtigt, og selvom parret forklarede personalet gentagne gange, at det var vigtigt, at Tove Sonn ikke lå ned, så fandt de hende ofte liggende ned, når de kom på besøg.

Anklager Rune Jensen gik efter at få afdelingssygeplejersken idømt en fængelsstraf, da han mente, at hun aktivt burde have sikret, at der lå en plan for Tove Sonns plejeforløb. Men retten fandt, at hun havde gjort, hvad hun skulle. 

- Jeg noterer mig, at der en enstemmig dom om frifindelse. Nu vil anklagemyndigheden nærlæse dommen og tage stilling til spørgsmålet om eventuelt anke af dommen, siger han.

Ib og Tom Sonn håber på, at statsadvokaten anker dommen. 

- Selvfølgelig håber jeg på, når anklageren har læst dommen, at han anker, så der kan blive ført nogle kvalificeret vidner. På den anden side vil jeg egentlig godt have lagt låg på, siger Ib Sonn. 

Afdelingssygeplejersken og hendes forsvarer vil ikke kommentere frifindelsen.