Drømmer stort på Falster – vil lave en ny ø med plads til 800 boliger

Guldborgsund Kommune vil bygge et attraktivt boligområde med udsigt over vandet i Nykøbing Falster. Det skal trække folk til byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

København skal efter planen have en helt ny ø, der på sigt skal give plads til knap 50.000 nye københavnere. Lynetteholmen hedder den.

Men provinsen kan også gøre sig gældende, når det kommer til planer om nye boligområder.

Guldborgsund Kommune drømmer i hvert fald om at etablere en ny ø mellem Sundby og Nykøbing Falster og på den måde få plads til 800 attraktive boliger med kig til vandet. Nykøbing Ø lyder arbejdstitlen.

quote Hvis vi er dygtige nok til at pleje image og til at profilere byen, så kan vi også være med til at ændre folks opfattelse af Lolland-Falster

Philip Rasmussen, arkitekt, By&Landskab

Det er det lokale arkitektfirma By&Landskab, der har fået ideen til øen, som skal være med til at forvandle Nykøbing Falster fra by til regional metropol.

- Hvis vi er dygtige nok til at pleje image og til at profilere byen, så kan vi også være med til at ændre folks opfattelse af Lolland-Falster. Der kan godt være en tendens til, at man tror, at det kun er sådan et sted, der er helt anonymt, eller hvor der kun er arbejdsløse uden tænder, siger arkitekt Philip Rasmussen fra By&Landskab til TV ØST.

- Men Lolland-Falster er også stærke fællesskaber, grønne skove og hvide sandstrande. Det skal vi have folk til at se.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her skal øen ligge, hvis planerne bliver realiseret.
Her skal øen ligge, hvis planerne bliver realiseret. Foto: By&Landskab

Skal skabe liv ved havnen

Arkitekterne præsenterede første gang politikerne i kommunen for idéen ved et visionsseminar i Rostock for et år siden. Og de var begejstrede.

Ny storstrømsbro
Læs også
Lolland og Falster rykker tættere på København: Nu tages første spadestik til ny Storstrømsbro
Ny storstrømsbro
Læs også
Lolland og Falster rykker tættere på København: Nu tages første spadestik til ny Storstrømsbro

- For det første er det et forsøg på at udnytte den store kystlinje, som vi har. Og så handler det selvfølgelig også skabe et attraktivt boligmiljø til gavn for os, der bor her, men selvfølgelig også til gavn for endnu mere bosætning, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten).

quote Al statistik viser jo, at hvis beliggenheden er rigtig, og man udbyder et attraktivt område, hvor der også er udsigt til vandet, så vil man gerne flytte hertil

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester

Og netop bosætning er en central tanke bag projektet, der skal skabe liv ved havnen i Nykøbing Falster. Når jernbanedelen af den nye Storstrømsbro åbner, kan togene køre med op til 200 kilometer fra København og til sydhavsøen. Og det giver helt nye muligheder for en by som Nykøbing Falster, er tanken bag øen.

Men er det realistisk at tiltrække 800 familier?

-  Al statistik viser jo, at hvis beliggenheden er rigtig, og man udbyder et attraktivt område, hvor der også er udsigt til vandet, så vil man gerne flytte hertil. Det har vi flere eksempler på fra både Nykøbing og Sakskøbing, siger John Brædder.

- Dels bliver folk boende, men det er også en god måde at tiltrække nye, ressourcestærke borgere på.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: By&Landskab
 
  Foto: By&Landskab

Borgerne skal høres

Op spørger man arkitekterne, så kan et nyt, attraktivt boligområde være med til at løse nogle af de udfordringer, som Lolland-Falster kæmper med.

- Den offentlige velfærd er under pres, og hvis vi skal sikre varme hænder, skal vi også tilføre indtægter. En god måde at gøre det på er at flytte mennesker ind i kommunen, som kan betale kommuneskat. Der kommer flere og flere ældre, og hvis vi skal finansiere det, så skal vi have ressourcestærke mennesker herned, som bidrager med skat, siger Philip Rasmussen.

quote Den offentlige velfærd er under pres, og hvis vi skal sikre varme hænder, skal vi også tilføre indtægter. En god måde at gøre det på er at flytte mennesker ind i kommunen

Philip Rasmussen, arkitekt, By&Landskab

Planerne er stadig i sin indledende fase og er nu ved at blive indarbejdet i en kommuneplan, som så skal sendes i høring.

- Så skal borgerne have lov til at finde ud af, hvad man nu synes om det. Om det er en god idé, eller om der skal flyttes om på den plan, der ligger nu. Det er skitsetegninger, men det er et forsøg på at skabe et attraktivt boligmiljø i en mellemstor provinskommune, som man ellers måske ikke forventer vil komme på banen, siger borgmester John Brædder.

Vil genbruge Storstrømsbroen

Finansieringen af det store projekt skal efter planen komme fra private investorer.

- Vores opgave som politikere er at sætte rammerne, og så er det investorernes opgave at fylde dem ud. Men hvis ikke rammerne er der, kan man ikke forvente, at investorerne kommer til. Så det er et forsøg på at hæve overliggeren lidt og få en sidegevinst af de her store infrastrukturinvesteringer som Storstrømsbroen og Femern-tunnelen, siger John Brædder.

120816_Sundskolen.jpg
Læs også
Borgere kæmper for at flytte skole på landet: - Det vil skabe vækst og bosætning
120816_Sundskolen.jpg
Læs også
Borgere kæmper for at flytte skole på landet: - Det vil skabe vækst og bosætning

Guldborgsund Kommune har indgået en aftale med Vejdirektoratet om at udarbejde et katalog med idéer til, hvordan man kan genanvende den gamle Storstrømsbro. Et af forslagene lyder, at man kan genanvende materiale til fundamentet af Nykøbing Ø, og at man kan bruge de gamle buer til stibroerne mellem øen og byen.

Et boligområde som Nykøbing Ø kan ifølge By&Landskab øge Guldborgsund Kommunes skatteudskrivningsgrundlag med én milliard kroner.


Nyhedsoverblik