Dramatisk fredag i Dansk Folkeparti - politisk næstformand overrasket over Espersens udmelding

Kristian Thulesen Dahl genopstiller ikke til næste folketingsvalg for Dansk Folkeparti. Nu reagerer partiets politiske næstformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kristian Thulesen Dahl genopstiller ikke til næste folketingsvalg for Dansk Folkeparti. Det meldte den tidligere partiformand for Dansk Folkeparti ud fredag til Radio4. 

Det har samtidig fået den tidligere næstformand Søren Espersen (DF) til at overveje sin politiske fremtid i partiet. Nu reagerer nuværende politiske næstformand René Christensen på dagens store nyheder om Dansk Folkeparti. 

René Christensen er valgt ind i Folketinget fra Sjællands Storkreds og sidder samtidig i byrådet i Guldborgsund Kommune som 1. viceborgmester.

- Vi har ventet på, at der skulle komme sådan en eller anden form for afklaring, kan man sige. Jeg går ud fra, at han (red. Kristian Thulesen Dahl) har gjort regnestykket op. Hvad skal der ske? Han er jo også et menneske, og hvor er det, han gerne vil hen, siger René Christensen.

20220617-065321-A-1600x1066we
Læs også
Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for DF ved næste valg
20220617-065321-A-1600x1066we
Læs også
Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for DF ved næste valg

Kristian Thulesen Dahl forklarer sin beslutning med de interne stridigheder, der har været i partiet og som har stået på gennem længere tid. 

I Radio4 henviser han til en diskussion mellem ham og partiets formand, Morten Messerschmidt, om, hvilke ordførerskaber Kristian Thulesen Dahl skulle have. 

Det var dråben for Kristian Thulesen Dahl.

- Med al den turbulens, vi har haft - og det bliver jeg nødt til at være ærlig at sige, at vi har haft - der tror jeg også, at det er godt, at der bliver truffet en beslutning. 

- Skal man være med, eller skal man ikke være med? Så jeg har meget stor respekt for, at Kristian nu melder ud, at han ikke genopstiller. Det har været hårdt for alle - også for Kristian, siger René Christensen.

quote Kristian har givet os det bedste valg, men han har også givet os det dårligste valg

René Christensen, politisk næstformand, Dansk Folkeparti

- Kristian har givet os det bedste valg, men han har også givet os det dårligste valg. Og det er jo der, hvor man nogle gange, når man står i en svær tid, er der nogle, der siger: "Ja, jeg har ikke kræfter til at være med, når det bliver svært. Jeg vil gerne være med, når det går godt", siger René Christensen. 

Søren Espersen overvejer sin politiske fremtid

Nogle timer efter Kristian Thulesen Dahls udmelding kom det frem, at også Søren Espersen, der er valgt i Sjællands Storkreds, overvejer sin politiske fremtid i Dansk Folkeparti. 

Det siger den tidligere næstformand til Ritzau.

Søren espersen.2
Læs også
Søren Espersen overvejer sin fremtid i Dansk Folkeparti
Søren espersen.2
Læs også
Søren Espersen overvejer sin fremtid i Dansk Folkeparti

- Jeg er bestemt ikke afklaret, og jeg er blevet taget lidt på sengen af Kristians meddelelse. Men jeg gør mig mine overvejelser, og det er meget svært, for jeg har været med næsten lige så længe som partistifterne, og derfor er det voldsomt for mig lige pludselig at skulle foretage sådan et valg, siger Søren Espersen.

quote Hvis man er en del af et parti, og man ikke kan se sig i det, så skal man jo også sige fra.

René Christensen, politisk næstformand, Dansk Folkeparti

René Christensen bliver overrasket, da han bliver spurgt ind til Søren Espersens udmelding til Ritzau.

 - Man kan mene om det, hvad man vil, siger René Christensen.

Men hvad mener du om det?

- Jeg har respekt for de beslutninger, mennesker træffer. Både Kristian og Søren og resten af folketingsgruppen. Hvis man træffer nogle beslutninger, så er jeg sikker på, at man har reflekteret over dem.

Gitte Simoni
Læs også
Interne stridigheder i Dansk Folkeparti: - Det er regulær voksenmobning
Gitte Simoni
Læs også
Interne stridigheder i Dansk Folkeparti: - Det er regulær voksenmobning


Frygter I, at dette sætter gang i en række udmeldinger af partiet i de kommende dage?

- Det er ikke en frygt, jeg sidder med. Man kan melde sig ud af partier, og man kan melde sig ind i partier. Hvis man er en del af et parti, og man ikke kan se sig i det, så skal man jo også sige fra, siger René Christensen.

- Men jeg håber da, at nogle gerne vil blive og så kæmpe for det, der er at kæmpe for.

Lynanalyse af TV2 ØSTs politiske redaktør

TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen, peger på, at Søren Espersen (DF) snart er på vej ud af Dansk Folkeparti.

- Når han først har taget hul på det her, så er det noget, der kommer til at ske snart, formentligt indenfor et par dage. Grunden til, jeg siger sådan er, det der har karakteriseret ham er, at han er uhyre loyal overfor den ledelse, der er. 

Ivan Nielsen peger på at loyaliteten blandt andet kan ses på den måde, han gav Morten Messerschmidt (DF) plads, da han trådte frem som formand, og at Søren Espersen har holdt sig ude af alt den interne urolighed, der har været i Dansk Folkeparti. 

- Søren Espersen er firmaets mand, og når firmaets mand går ud og siger, at han overvejer at gå, så er det det samme som, at han siger, at han går. Det kan ikke tolkes anderledes, for han ville aldrig gå ud og sige sådan, hvis ikke han igennem længere tid havde overvejet det, siger Ivan Nielsen. 

Søren Espersen sidder i Sjællands Storkreds for Dansk Folkeparti, men Ivan Nielsen peger på, at det ikke får mærkbare konsekvenser for Sjællands Storkreds, hvis Søren Espersen melder sig ud.

- Der er stort set ikke nogle Dansk Folkeparti politikere tilbage i Sjællands Storkreds udover René Christensen og Søren Espersen. Så det her er et ekstremt udtryk for, at et parti der havde et meget stærkt fodfæste i Sjællands Storkreds virkelig er på vej tilbage, siger Ivan Nielsen.

Søren Espersen har været en stor del af Dansk Folkepartis historie. Han startede som pressechef kort tid efter partiet blev stiftet, og senere blev han folketingsmedlem.

- Med den historie Søren Espersen har, ville han aldrig sige, at han overvejede at trække sig, hvis ikke han også ville gøre det. Der er grænser for, hvor langt man kan trække firmaets mand, og jeg tror simpelthen, at han har fået nok nu, afslutter Ivan Nielsen.


- Vi har en fremtid

Ifølge René Christensen befinder partiet sig i en brydningstid, som han sammenligner med den syvårskrise, man siger kan indtræffe i et ægteskab.

- Vi har haft en periode i 20 år, hvor alting bare gik fantastisk godt. Lige meget hvad vi rørte ved, fik vi bedre og bedre valg for hver gang. 

quote Ja, Morten Messerschmidt er den rigtige til at køre partiet videre

René Christensen, politisk næstformand, Dansk Folkeparti

Selvom tiden har ændret sig, og flere partier nu har fået en skrappere udlændingepolitik, så tror den politiske næstformand og byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune, at der er en fremtid for Dansk Folkeparti, der netop nu er i gang med at opdatere sit partiprogram.

- Det giver jo nogle rystelser. Sådan er det jo. Alt andet ville jo være naivt at sige. Det gør det. Vi kommer også stærkt ud på den anden side og dem, der bliver tilbage, det er jo også dem, der vil trampe i pedalerne. Selvom det virkelig går op ad bakke, så bliver man og jokker i pedalerne, siger René Christensen.

Er Morten Messerschmidt den rigtige til at køre Dansk Folkeparti videre?

- Det, der har været vores udfordring, har ikke så meget været formandsposten. Det har mere været organisationen og de sager, der har kørt, og dem skal vi nok få styr på. Ja, Morten Messerschmidt er den rigtige til at køre partiet videre. 


Nyhedsoverblik