Digelag klager til miljøklagenævn: - Det nærmer sig magtfordrejning

En næsten 20 år lang konflikt om retten til at cykle på diget ved Marielyst Strand på Falster har taget en ny drejning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skabte stor vrede i Det Falsterske Digelag, at Guldborgsund Kommune forleden gav tilladelse til at cykle på Det Falsterske Dige.

Sagen om det 17,5 kilometer lange dige ved Marielyst Strand har stået på i næsten 20 år, hvor det har været forbudt at cykle på diget. Derfor har digelaget ikke tænkt sig at give op, selvom 28 af 29 medlemmerne i byråd stemte for tilladelsen til at cykle på diget.

Nu har bestyrelsen for Falsterske Digelag indsendt en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over Guldborgsund Kommunes håndtering af sagen. Der skriver Lolland-Falsters Folketidende.

- Vi finder, det nærmer sig magtfordrejning, når kommunen anvender kystbeskyttelseslovens paragraf 17, stk. 2 - som er tænkt anvendt til indskrænkning af færdsel og brug i beskyttelsesøjemed - til at udvide færdslen/brugen, skriver bestyrelsen i sin klage, hvor den ifølge avisen samtidig opponerer mod, at kommunen i sit nye reglement henviser til den anlagte vej på digekronen.

- Der er ikke anlagt vej på digekronen, siger Søren Bjerregaard, formand for Det Falsterske Digelag.

Han kritiserer desuden dialogen mellem kommunen og bestyrelsen, som i hans øjne ikke har varet mere end en time og 55 minutter.

Ikke tiltænkte til færdsel

Da diget på Falster ikke oprindeligt var tænkt til færdsel, er det kun konstrueret af sand og græsbelægning. Derfor har det lokale digelag også vedtaget en masse restriktioner, for at sikre at diget holder. Men spørger man Teknik- og Miljøudvalgsformanden, så skulle der ikke være nogle problemer. 

Læs også
Cykeldige godkendes snart på Falster
Læs også
Cykeldige godkendes snart på Falster

- Vi er af den klare overbevisning, at diget nok skal holde. Men vi holder naturligvis øje med det. Vi afsætter 50.000 kr. om året til at vedligeholde eventuel slitage. Vi laver også nogle målinger på, hvor meget det bliver brugt, og kammer det over, så må vi jo genoverveje situationen, sagde Flemming Jantzen (Venstre) til TV ØST i november.

Digelaget forslår i stedet, at man anlægger cykelsti nedenfor, så man slipper for at slide på selve diget. Men udvalget mener, at borgerne har ret til at nyde naturen på cykel oppe på diget

- Vi har anlagt en cykelsti her nedenfor diget i Idestrup. Den løsning har vi foreslået kommunen at hjælpe dem med på resten af strækningen, men det vil de ikke lytte til, sagde Søren Bjerregaard. 

Gense indslaget: En næsten 20 år lang konflikt om retten til at cykle på diget ved Marielyst Strand, på Falster, nærmer sig en afgørelse på Falster

 


Nyhedsoverblik