DF kan få sin første borgmester her i regionen

Dansk Folkeparti har vokset sig så stort, at partiet kan få sin første borgmesterpost efter kommunalvalget på tirsdag. Se hvor sandsynligheden er størst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Folkeparti står nu så stærkt, at der er en reel chance for første borgmesterpost. Det skriver DR Sjælland.

Ifølge valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet, kan Dansk Folkeparti være på vej mod partiets første borgmesterstol.

- De står nu så stærkt landspolitisk, at det er mere end realistisk, siger han til DR Sjælland.

3 kæmper om pladsen

Meget store er chancerne i Guldborgsund, hvor folketingsmedlem og medlem af byrådet, René Christensen stiller op igen.

- 3 kommer til at kæmpe hårdt om pladsen: Siddende borgmester John Brædder, Flemming Jensen fra Venstre og så René Christensen, siger René Christensen selv til DR Sjælland.

Fordel med utraditionelt parti

Borgmester John Brædder genopstiller med Guldborgsundlisten, som Dansk Folkeparti er i valgforbund med. Og som de fik lige så mange mandater som ved sidste valg.

- En klar fordel for Dansk Folkeparti i Guldborgsund er, at der ikke skal kæmpes med en traditionel Venstre, konservativ, eller Socialdemokratisk borgmester, siger valgforsker Ulrik Kjær.

- Fordi de vil være mere modvillige til at pege på en DF'er, siger han.

Ny liste peger på Brædder

Tidligere borgmester i Sakskøbing og tidligere socialdemokrat Kaj Petersen var også den første borgmester i Guldborgsund efter kommunalreformen.

Han stiller nu op igen. Denne gang med det nyoprettede Sakskøbinglisten. Kaj Petersen vil, hvis han får stemmer nok, pege på John Brædder som borgmester.

En rigtig gyser

Dét kan være med til at gøre det til en rigtig valggyser, indrømmer René Christensen.

- Den må vi tage på valgnatten. Men skal jeg være borgmester, skal de andre da også have et dårligt valg. Der er ingen tvivl om, at John Brædder står stærkt og bliver min værste konkurrent, siger René Christensen.

Valgforsker Ulrik Kjær nævner også Kerteminde og Hvidovre, hvor Dansk Folkeparti kan blive første borgmestre.

Og i Holbæk er der også en mulighed. Socialdemokraterne overvejer her, for ikke at tage 4 år mere uden mandater nok til at få indflydelse, at pege på Dansk Folkepartis John Harphøth som borgmester efter kommunalvalget.