DF fejet af banen i Guldborgsund

Dansk Folkeparti blev høfligt med klart afvist her til aften, da byrådet i Guldborgsund Kommune vedtog næste års budget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fem partier bag budgetforliget - Guldborgsundlisten, Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF – var ikke i gavehumør, da Dansk Folkeparti her til aften prøvede at sætte sit præg på budgettet for 2019 med fem ændringsforslag.

René Christensen (DF) forsøgte sig ellers med ros de øvrige partier.

- Selvom vi ikke er en del af flertalsgruppen, så anerkender vi, at når man kigger ned over budgettet, så er det da ikke det værste budget, der er lavet i Guldborgsund Kommunes historie. Det er udmærket, sagde han.

Serviceniveau skal hæves

Rene Christensen havde nogle ”småting” med, som han kaldte partiets fem ændringsforslag. 

900.000 kroner til et nyt køkken til værestedet Perronen, åbent alle fem hverdage i Borgerservice, 500.000 kroner til mikrolån til iværksættere, cykelsti fra Stubbekøbing til motorvejen ved Nr. Alslev og slut med brugerbetaling til ældre, der bliver indlagt på de såkaldte ”midlertidige døgnophold” i kommunen – for eksempel efter at have været udskrevet fra sygehuset.

- Når vi nu udvider driften med 90 millioner kroner – en ret stor udvidelse i Guldborgsund Kommune - synes vi, at vi skal gå foran og hæve serviceniveauet også på de områder i kommunen. Nu skal vi jo ikke spare penge, men bruge penge, sagde Rene Christensen.

Sympati men ingen støtte

Men Dansk Folkeparti blev ikke lukket ind i varmen. Borgmester John Brædder betegnede ændringerne fra Dansk Folkeparti som gode forslag.

- Du har ret i, at der bliver kastet rigtig mange penge ind i driften. Men der er ikke råd til mere, og vi kan ikke hente mere i kassen, sagde borgmesteren.

Venstres gruppe havde også stor sympati for forslagene fra Dansk Folkeparti, fastslog Ole. K. Larsen (V).

- Men der er allerede mange fornuftige og gode forslag fra fagudvalgene, vi har sagt nej til i denne omgang. Og forslagene fra Dansk Folkeparti hører til i den bunke, sagde han.

Og sådan fortsatte partierne hele raden rundt: Masser af sympati, men ingen støtte.

Og René Christensen konkluderede:

- Pænere afvisning kan man næsten ikke få, når man stiller et politisk forslag, sagde han.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Her er nogle af hovedpunkterne i budgettet for det kommende år:

Billigt og populistisk

Trods den næsten joviale stemning slog debatten gnister indimellem. Bo Abildgaard (S) stak et par gange til René Christensen. Og han gav sig også til at belære den erfarne politiker fra Dansk Folkeparti om, at politikere må prioritere.

- Jeg synes, at René Christensens forslag om Perronen er billigt og populistisk. Vi har tilvalgt nogle ting og fravalgt nogle ting. Men udvalget har jo en pulje på fem millioner i, og måske kan vi dér finde noget til Perronen. Men igen, vi vælger ting til, og vi vælger ting fra, lød lektien fra Bo Abildgaard.

Det er bare et år siden, at René Christensen (DF) og Bo Abildgaard (S) var bedste politiske venner og lavede budget sammen. Debatten i dag demonstrerede igen, at de næppe kommer til at flette julehjerter sammen foreløbig.

Nedslidt køkken skabte debat

Det nedslidte køkken i det sociale værested Perronen udløste også en hidsig ordveksling mellem Dansk Folkeparti og SF.

- Vi står med et forslag om et køkken til under en million kroner til de mest socialt udsatte, så står SF og siger, at der ikke er penge til det. Men SF kunne godt være med til at finde 10 millioner kroner til at lave varme i en fodboldbane. Den argumentation forstår vi ikke, sagde René Christensen.

Det fik Annemette Johnsen (SF) på banen.

- Jeg er lidt ærgerlig over, at Dansk Folkeparti kommer galoperende ind som ridderen på den hvide hest for at redde køkkenet i Perronen. I har haft mulighed for at fremme forslaget i udvalget. Det har I ikke gjort. I kommer i stedet med nogle underfinansierede forslag i sidste øjeblik, sagde hun.

Kun Dansk Folkeparti stemte for de fem ændringsforslag. De øvrige partier sagde nej. Og ikke overraskende sagde de fem partier bagefter ja til budgettet.

Flere skal ud på arbejdsmarkedet

Efter seks-syv år med besparelser på i alt en halv milliard kroner flotter politikerne i Guldborgsund Kommune sig i budgettet for 2019. Alle udvalgsområder får ekstra penge. I alt bliver driften forøget med godt 90 millioner kroner. 

Arbejdsmarkedsområdet får et massivt løft med 46 millioner kroner næste år.

- Selv om det går bedre, har vi stadig for mange borgere uden job. Derfor vil vi nu forstærke indsatsen for at få flere ud på arbejdsmarkedet. Det er også en god forretning for kommunen, lød forklaringen fra borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) til TV ØST  inden dagens byrådsmøde.

Også folkeskolerne kommer til at mærke, at politikerne skruer op for økonomien.  Der er blandt andet sat 11 millioner af til 30 nye lærere og pædagoger.

Anlægsbudgettet lander på små 139 millioner kroner. De hentes i kassen.

Største enkeltprojekt er på 15 millioner kroner til en renovering af Sakskøbing Sportscenter. Oveni er der også afsat fem millioner til svømmecentre og andre haller i 2019.