Derfor driver narko igen og igen i land ved danske kyster

Danmark ligger langs de internationale smuglerruter for narkotika. Det kan være forklaringen på tirsdagens narkofund på Falster.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver produceret mere og mere kokain på verdensplan. 

Det kan i sidste ende være forklaringen på, at der tirsdag blev fundet et stort parti narkotika på Ulslev Strand på Østfalster, lyder det fra professor Henrik Vigh, der er leder af center for kriminologi på Københavns Universitet.

- Jeg er ikke rigtig overrasket mere, når der kommer sådan et fund. 

- Der har for eksempel aldrig været produceret mere kokain på verdensplan end lige nu, og der er heller aldrig tidligere blevet konfiskeret så meget. Så vi må formode, at der kommer mere af det her, siger han.

Sådan så det ud tirsdag, efter politiet havde fået anmeldelsen om de store pakker, der var drevet i land på Østfalster.

Tidligere i år er der da også blevet fundet større mængder kokain ved Sjællands Odde og tilsvarende på Langeland. I begge tilfælde er der dog tale om formodet større mængder, end der er fundet ved Falster.

Opdaget af turister

Det var en gruppe turister på stranden, der tirsdag opdagede pakkerne flyde i vandet ved Ulslev Strand. Og det er ikke underligt, at de havner der, vurderer Henrik Vigh.

- Kokainen bliver indlejret i nogle containere, der sejler mod nogle af de store containerhavne i Europa. Og så bliver det dumpet i havet med en GPS-sender tilsluttet for at få det over i mindre skibe, siger Henrik Vigh.

Læs også
Stort parti narko drevet i land på Falster
Læs også
Stort parti narko drevet i land på Falster

Han siger, at det for eksempel handler om 500 eller 1.000 kilo ad gangen, der på den måde smides overbord. Nogle gange river nogle af pakkerne sig dog løs og driver i land med strømmen.

- Vi kalder det drivkokain, og det er helt som drivtømmer, som vi jo alle kender, siger han.

Ligger nær store sejlruter

Professoren peger på, at Ulslev Strand på Falsters østkyst netop ligger nær de store sejlruter - ikke langt fra den store containerhavn i Gdansk i Polen.

Sådan så det ud, da turister efter fundet af narkoen blev afhørt af betjente på stranden.
Sådan så det ud, da turister efter fundet af narkoen blev afhørt af betjente på stranden. Foto: Privatfoto: Andreas Beimdick

- Når så narkoen er kommet over i et mindre fartøj, så kan man sejle det i land og fordele det til kunderne, siger han.

Henrik Vigh peger på, at forbruget også stiger i Danmark. Alene forrige år er formodningen, at forbruget af kokain i Københavnsområdet steg med 20 procent.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har oplyst, at de efterforsker sagen grundigt.

- Nu skal vi have fundet ud af, hvem der har placeret det her, så det kunne drive ind her, og hvem der skulle modtage stoffet. Og så er vi jo meget optaget af, hvem der eventuelt kunne stå bag den her formodede leverance, som vi mener, at der er tale om, siger Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.


Nyhedsoverblik