Den lokale brugs lukkede - nu kæmper landsby for at åbne egen købmandsbutik

Indbyggerne i landsbyen Kettinge på Lolland forsøger at samle en million kroner sammen for at åbne en købmandsbutik, efter brugsen sidste år lukkede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når indbyggerne i det lollandske landsby Kettinge møder modstand, så rykker de sammen og kæmper for deres by.

De nægter at give op.

quote Der er nogen, som har været så frække at lukke vores brugs

Troels Jørgensen, medlem af styregruppen

Derfor forsøger de nu at indsamle en million kroner via anparter til at åbne en købmandsbutik i den gamle Dagli'Brugsen, som lukkede i november sidste år, fordi ledelsen var utilfreds med omsætningen.

Men borgerne mente, det var en forhastet beslutning. De vil nu overtage lokalerne og totalrenovere den gamle brugs.

- Vi skal ikke have en gammel brugs i Kettinge, vi skal have en ny købmand, og det vil vi bruge en del af de penge, som vi har indsamlet som anpartskapital, til at bygge en ny købmand, siger Troels Jørgensen, der er medlem af styregruppen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Troels Jørgensen, medlem af styregruppen, foran det skilt, der viser, hvor tæt man er på målet om at have indsamlet en million kroner.
Troels Jørgensen, medlem af styregruppen, foran det skilt, der viser, hvor tæt man er på målet om at have indsamlet en million kroner. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

De lokale har købt andele af 2.500 kroner i den kommende købmandsbutik, og målet er, at de skal have indsamlet i alt en million kroner. Hos styregruppen er de sikre på, at den nye butik nok skal få gang i kasseapparaterne

- Tænk sig, når den åbner, så bliver folk nysgerrige og kommer hen for at se forretningen, siger Lars Petersen fra den lokale styregruppe.

Skabte børnehave, sportshal og mølle

Borgerne i Kettinge har tidligere bevist, at de kan stå sammen, når det gælder. Da kommunen ville lukke børnehaven, åbnede de bare deres egen.

quote Vi har skabt en børnehave

Troels Jørgensen, medlem af styregruppen

Den gamle mølle midt i byen har de også selv fået renoveret, og da hallen i sin tid skulle bygges, skete det kun fordi, de lokale selve tog spader og skovle i hænderne.

- Vi har historisk vist, at vi har sammenhold. Vi har skabt en hal og en mølle, som er fuld funktionsdygtig, vi har skabt en børnehave, som fungerer. Nu vil vi skabe en købmandsforretning, fordi der er nogen, som har været så frække at lukke vores brugs, siger Troels Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnehaven i Kettinge.
Børnehaven i Kettinge. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Landområderne er hårdest ramt

Antallet af dagligvarebutikker er faldende i hele landet. Men det er især i landdistrikterne, butikkerne lukker.

Tal fra Landdistrikternes Fællesråd viser, at antallet af dagligvarebutikker i Danmark er faldet med omkring 13 procentpoint fra 2008 til 2018.

Artiklen fortsætter under grafikken.

I Landdistrikternes Fællesråd er de ikke glade for den udvikling.

- Vi er stærkt bekymrede for befolkningen i de landsbyer, der får længere til dagligvarehandel. Vi ser en lang række landsbyer, hvor der er mange seniorer, og de skal til at transportere sig selv længere for at få gjort de basale indkøb, som er vigtige.

- Det påvirker også befolkningsudviklingen i en negativ retning, når en så vigtig funktion lukker, udtalte formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard i november sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Landdistrikternes Fællesråd frygtede, at brugens lukning ville få betydning for befolkningsudviklingen i Kettinge.
Landdistrikternes Fællesråd frygtede, at brugens lukning ville få betydning for befolkningsudviklingen i Kettinge. Foto: TV2 ØST

Det er især i landdistrikterne og byer med under 2.000 indbyggere, hvor antallet af butikker er gået meget stærkt tilbage.

I år 2008 var der 870 butikker på landet og i byer med under 2.000 indbyggere, mens antallet var faldet til blot 584 butikker i år 2018. Der altså tale om et fald på 33 procentpoint fra 2008 til 2018 i landområderne.

Forventer at åbne til sommer

I forbindelse med kampen for at åbne en købmandsbutik har styregruppen rejst et skilt, der viser, hvor tæt de er på målet om at have indsamlet en million kroner.

- Vi har fået indsamlet 750.000 kroner, siger Troels Jørgensen

Det er planen, at den tidligere brugs først på sommeren åbner som en ny og gennemrenoveret købmandsbutik.

Landdistrikternes Fællesråd frygtede, at brugens lukning ville få betydning for befolkningsudviklingen i Kettinge.
Landdistrikternes Fællesråd frygtede, at brugens lukning ville få betydning for befolkningsudviklingen i Kettinge. Foto: TV2 ØST