Danske Freja har fået læreplads i Tyskland - udveksling styrker samarbejdet mellem nabolande

Udveksling af lærlinge mellem Danmark og Tyskland skal åbne øjnene for de arbejds- og uddannelsesmuligheder, der er i nabolandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På erhvervskolen CELF i Nykøbing Falster er Freja Olsen hjemme på skoleophold.

Men normalt bor hun i Lübeck, hvor hun har fået læreplads som elektriker.

- Jeg tog tre ugers praktikophold dernede, og de var rimelige glade for mig, og så tilbød de mig så en kontrakt på resten af min periode, forklarer Freja Olsen.

quote Jeg har lært så meget, fordi jeg har prøvet nogle ting, som jeg ikke har haft prøvet i Tyskland

Hanna Polte, Kiel

Udvekslingen er en del af et projekt, der skal få borgerne i den sydlige del af regionen til i højere grad at søge efter lærepladser og arbejde i Tyskland. 

Tættere samarbejde

Med den kommende Femern-forbindelse vil Danmark og Tyskland rykke endnu tættere sammen, og derfor skal samarbejdet mellem landene allerede styrkes nu. 

Det er erhvervsskoler og jobcentre på begge sider af grænsen, der står for projektet, og i løbet af projektets tre år har over 400 været på udveksling i nabolandet.

Læs også
XL-Byg bruger mentorordning til at holde på elever - mærker en stor forskel
Læs også
XL-Byg bruger mentorordning til at holde på elever - mærker en stor forskel

- Vi vil gerne arbejde på et mere grænseoverskridende arbejdsmarked på tværs af Femernbælt, og vi vil gerne understøtte, at der sker en større mobilitet, fordi vi tror på, at det vil være med til at styrke begge arbejdsmarkeder, siger projektchef Svend Erik Jessen fra erhvervsskolen CELF.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge projektchef Svend Erik Jessen skal det øgede samarbejde styrke arbejdsmarkederne på begge sider af grænsen.
Ifølge projektchef Svend Erik Jessen skal det øgede samarbejde styrke arbejdsmarkederne på begge sider af grænsen. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Lærer nye færdigheder

Hanna Polte bor normalt i Kiel i Tyskland, hvor hun er ved at uddanne sig indenfor tømrer- og snedkerfaget. Men i øjeblikket er hun på udveksling i et tømrerfirma på Falster.

- Jeg har lært så meget, fordi jeg har prøvet nogle ting, som jeg ikke har haft prøvet i Tyskland, så jeg har fået nogle nye færdigheder og nogle nye måder at arbejde på, så det er virkelig rart, siger hun.

quote Vi laver jo tingene på samme måde, det er jo ikke fordi, det er en helt anden verden

Tonni Andersen, Kihl Byggefirma, Idestrup

Hun har også allerede undersøgt muligheden for at få fast job i Danmark. Og hendes danske mester er da også klar på at ansætte en tysk tømrer, hvis muligheden byder sig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tyske Hanne Polte har været glad for sit udvekslingsophold i Danmark, som har lært hende nye færdigheder.
Tyske Hanne Polte har været glad for sit udvekslingsophold i Danmark, som har lært hende nye færdigheder. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi laver jo tingene på samme måde, det er jo ikke fordi, det er en helt anden verden, fordi vi lige er på den anden side af grænsen, så det kunne jeg sagtens, og sprogbarrieren har ikke været så stor, vi kommunikerer på engelsk, og det går fint, siger Tonni Andersen fra Kihl Byggefirma, der holder til i Idestrup på Falster. 

Jobtilbud på hånden

Freja Olsen har også været så glad for opholdet i Tyskland, at hun overvejer at blive der, når hun er færdiguddannet.

VVS
Læs også
44.000 arbejdsgivere får regning for manglende lærlinge
VVS
Læs også
44.000 arbejdsgivere får regning for manglende lærlinge

- Jeg har fået tilbudt job efterfølgende både hos det firma, jeg er hos nu, og også hos et andet firma. Men jeg kunne egentligt godt tænke mig at studere til maskinmester bagefter, men det er der jo også mulighed for i Tyskland, siger hun. 

Projektet er støttet af den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Region Sjælland.


Nyhedsoverblik