Coronarestriktioner ændrer langfredag i kirken - præst og menighed går nye veje

Denne langfredag bevægede kirkegængere sig ud på en korsvejsvandring ved Gyldenbjerg Kirke på Nordvestfalster.

Coronarestriktionerne har fået sognepræst Dorte Hedegaard fra Nordvestfalster Sogn til at tænke i nye baner.

Så i stedet for at holde en almindelig gudstjeneste i Gyldenbjerg Kirke denne langfredag besluttede hun at invitere menigheden ud på en gåtur.

quote Jeg tror, man lytter på en lidt anden måde, end man måske ellers ville have gjort

Freddy Fangel, Orehoved

- Korsvejsvandring er en gammel tradition, men jeg blev inspireret til at gøre det, fordi vi har en halv time til rådighed, og det er godt at komme ud, fortæller hun.

- Man kunne godt have holdt en almindelig gudstjeneste og fortalt om Jesu lidelse, og hvad den betyder, men jeg tænkte nej, i år skal vi ud at gå, siger sognepræsten.

Korsvejsvandringen er en gammel middelalder tradition, hvor man forsøger at sætte sig ind i de lidelser, Jesus måtte gennemleve, inden han blev korsfæstet på Golgata.

Man lytter på en anden måde

Og kirkegængerne på Nordvestfalster tog godt imod initiativet.

- Grønt er altid godt for øjnene, og det får vi jo ikke inde i kirken, siger Birthe Ingvorsen fra Vålse efter vandringen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Birthe Ingvorsen, Vålse.
Birthe Ingvorsen, Vålse. Foto: Kristoffer Koch

- Det var lidt koldt, men det er jo sådan noget med påklædningen. Det var rigtig godt, fordi man fik tænkt over de ord, der blev sagt, på en anden måde, siger hun.

Også Freddy Fangel fra Orehoved fik Jesu lidelse ind under huden på en anden måde, end han har oplevet det tidligere.

- Jeg tror, man lytter på en lidt anden måde, end man måske ellers ville have gjort. Man får nok lidt bedre fat i historien i det, for det er ikke noget, jeg ellers sådan rigtigt har hæftet mig ved tidligere, og jeg er da både døbt og konfirmeret, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Freddy Fangel, Orehoved.
Freddy Fangel, Orehoved. Foto: Kristoffer Koch

- Vi er her mest, fordi vi har en knægt, der skal konfirmeres, men når vi nu skal være her, havde jeg nær sagt, så synes jeg faktisk, det er en rigtig god idé at lave noget alternativt, sagde Freddy Fangel.

En sorgens dag

Også i Herlufsholm Kirke var langfredagens gudstjeneste mærket af coronapandemien.

For med de gældende restriktioner må der komme 60 mennesker til gudstjenester i kirken, hvor der ellers normalt er plads til 600 personer.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er en meget alvorlig dag, men det er også en dag, hvor vi ser frem mod påskedag, hvor lidelsen og døden ophører, siger sognepræst Thomas Emil Horneman-Thielcke.
- Det er en meget alvorlig dag, men det er også en dag, hvor vi ser frem mod påskedag, hvor lidelsen og døden ophører, siger sognepræst Thomas Emil Horneman-Thielcke. Foto: Kristoffer Koch

Alligevel er sognepræst Thomas Emil Horneman-Thielcke glad for, at påsken kan blive markeret i kirken i år, når nu påsken i 2020 måtte foregå virtuelt.

- Det er en stor lettelse, at vi kan holde gudstjenester. Det betyder rigtig meget for os, at vi kan samles om fællesskabet og så fejre påskeugen, som vi er i nu, og som er den vigtigste højtid i hele året for kirken og for os, der er kristne, siger han.

- Gudstjenesten bliver lidt kortere, end den ellers ville være blevet, men jeg synes stadigvæk, at vi godt kan nå at få den stemning, som ligger i teksterne på langfredag, siger sognepræsten.

Han fortæller, at langfredag er en sorgens dag i kirken, og at det er en bevægende oplevelse at holde sådan en gudstjeneste.

- Det er en meget alvorlig dag, men det er også en dag, hvor vi ser frem mod påskedag, hvor lidelsen og døden ophører, siger Thomas Emil Horneman-Thielcke.

Det markerer påskedagene: