Corona: Smitteudbrud har kostet fem dødsfald på to plejecentre

Fem ældre personer er døde med corona, efter at plejecentrene Kildebo i Sakskøbing og Kildemarkscenteret i Næstved blev hårdt ramt af smitteudbrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To plejecentre har i løbet af januar været hårdt ramt af coronasmitte, og nu er fem personer døde.

I starten af januar kom det frem, at i alt 63 personer - 32 beboere og 31 medarbejdere - var smittet med corona på Kildebo i Sakskøbing. Det tal steg senere til 35 beboere, og tre af dem har altså mistet livet. 

- Vi skal selvfølgelig huske på, at der på plejecentre ofte dør borgere, men det er rigtigt, at tre ældre borgere er døde med corona efter det seneste smitteudbrud, siger Ida Byrge Sørensen, der er chef for Center for Sundhed og Omsorg i Guldborgsund Kommune.

Har fulgt alle retningslinjer

Også Kildemarkscenteret i Næstved blev hårdt ramt af et smitteudbrud for nylig. Det begyndte med, at to medarbejdere blev testet positive 31. december, og siden blev 25 beboere og yderligere 22 ansatte ramt af virussen. 

På Kildemarkscenteret er to af de coronaramte efterfølgende afgået ved døden. 

Ingen af stederne ved de, hvordan smitten er kommet ind på centrene.

- Vi har taget alle de forholdsregler, vi kunne. Vi har fulgt myndighedernes retningslinjer, og vi har også gjort mere til ved for eksempel at indkøbe UV-scannere til at desinficere nøgler, scannere og telefoner, så jeg har ikke noget svar på, hvordan smitten er sluppet ind, lyder det fra Jakob Bigum Lundberg, direktør for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune. 

Han tilføjer, at der senest er indført det tiltag, at de ansatte nu skal testes to gange om ugen.

En fortsat indlagt

På Kildebo i Sakskøbing er en af de smittede plejehjemsbeboere indlagt, mens en anden beboer fortsat er i isolation. Resten af de smittede borgere er symptomfri, ligesom meget af personalet er begyndt at vende tilbage til arbejdet.

Selv om de også her mener, at de har gjort, hvad de kunne for at holde smitten på afstand, er hygiejneprocedurerne endnu engang genopfrisket og strammet op, så personalet eksempelvis nu kun må bevæge sig i bestemte zoner.

37 smittede i Kalundborg

Odinscentret i Høng i Kalundborg Kommune blev tidligere på måneden også ramt af et større smitteudbrud. 

Centeret fungerer som ældrecenter og tager imod borgere, der for eksempel bliver udskrevet fra hospitalet, men som ikke er helt klar til at komme hjem.  

Her blev 20 beboere og 17 ansatte ramt, men der er ingen forlydender om, at det har medført dødsfald.

Svaret her er det samme, som på de to øvrige centre, når det kommer til spørgsmålet om, hvor smitten er startet.

-  Man kan jo ikke isolere folk 100 procent, så det er svært at sige, om smitten er kommet ind med en pårørende, en ansat eller en af de ældre, der kommer fra hospitalet. Vi har fulgt alle retningslinjer og mere til og har snart svært ved at finde på flere tiltag i forhold til, hvad vi ellers kan gøre for at holde smitten ude, siger Mads Damkjær, kommunikationschef i Kalundborg Kommune.