Chef for Storstrøm Fængsel fritaget for tjeneste

Institutionschefen for Storstrøm Fængsel er midlertidigt fritaget for tjeneste efter en revisionsundersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Institutionschef for Storstrøm Fængsel Michael Fønss Gjørup er blevet fritaget for tjeneste
i forbindelse med en undersøgelse af Kriminalforsorgens indkøbspraksis.

Det skriver Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse.

Baggrunden for undersøgelsen er, at kriminalforsorgen anullererede et udbud efter en indsigelse fra en potentiel byder på en opgave. Her blev det anført, at der burde iværksættes en undersøgelse af blandt andet personlige relationer mellem medarbejdere i Kriminalforsorgen og en konkret leverandør af sikringssystemer og -installationer.

quote Jeg forventer, at vi får en grundig orientering fra ministeren

Kristian Hegaard (R), næstformand i Folketingets Retsudvalg

På den baggrund iværksatte Kriminalforsorgen en ekstern revisionsundersøgelse, som i foråret 2019 blev påbegyndt af revisionsfirmaet BDO. Undersøgelsen er ikke færdig, men fritagelsen sker på baggrund af de foreløbige undersøgelser, der rejser tvivl om mulige uregelmæssigheder på området.

- I den forbindelse er det i går besluttet at fritage institutionschefen for Storstrøm Fængsel for tjeneste, mens politiets og Kriminalforsorgens undersøgelser af sagen pågår, skriver Kriminalforsorgen.

Michael Fønss Gjørup er fritstillet, mens politiets og undersøgelsen af sagen pågår.

Retsudvalg først orienteret i dag

I Folketingets Retsudvalg er næstformand Kristian Heegaard (R) ærgerlig over historien.

- Det er beklageligt, at der endnu en gang er en sag om mulige vennetjenester eller uhensigtsmæssighed omkring indkøbspraksis i det offentlige.

- Jeg forventer, at vi får en grundig orientering fra ministeren, siger han til TV2 ØST.

Har forlanger blandt andte at få klarhed over, hvor store beløb, sagen drejer sig om, og hvor længe sagen har stået på. Samtidig undrer han sig over, at Kriminalforsorgen først orienterede om sagen  i dag.

- Det er lidt pudsigt, at sådan en dårlig sag kommer frem, lige hvor alle går på juleferie, siger Kristian Heegard (R), næstformand i Folketingets Retsudvalg.

Artiklen fortsætter under billedet

Den radikale næstformand for retsudvalget, Kristian Hegaard, forlanger en grundig orientering fra justitsministeren.
Den radikale næstformand for retsudvalget, Kristian Hegaard, forlanger en grundig orientering fra justitsministeren. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Flere sager om mulig svindel

I Dansk Folkeparti er retsordfører Peter Skaarup tilfreds med Kriminalforsorgens beslutning om midlertidigt at fritstille chefen for Storstrøm Fængsel.

- Jeg kender den pågældende som en rigtig dygtig chef, men jeg kan kun bakke op om undersøgelsen og beslutningen, siger han til TV2 ØST.

Kriminalforsorgen skriver, at Folketingets Retsudvalg er blevet orienteret om sagen. Men det skete først for ganske kort tid siden, fortæller Peter Skaarup, selvom revisionsundersøgelsen begyndte allerede i foråret 2019.

quote Jeg har ikke hørt om det før i dag. Derfor må vi have at vide fra justitsministeren, hvorfor der går så lang tid

Peter Skaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti

- Jeg har ikke hørt om det før i dag (fredag, red.). Derfor må vi have at vide fra justitsministeren, hvorfor der går så lang tid, siger han.

Han er særligt ked af sagen, fordi den kommer i forlængelse af en række andre sager om mulig svindel i blandt andet Socialstyrelsen, Forsvaret og Statens Serum Institut. Derfor forlanger Peter Skaarup, at sagen fra Storstrøm Fængsel bliver afklaret hurtigst muligt.

- Andet kan vi ikke være bekendt over for skatteborgerne. Vi må have fuld viden om den her sag med det samme, siger Peter Skaarup.

Det er ikke lykkedes TV2 ØST at komme i kontakt med Michael Fønss Gjørup.

Hverken områdedirektør for Kriminalforsorgen på Sjælland, Rasmus Andersen, eller tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel, Mads Holgersen, vil kommentere på fritagelsen. 

I 2017 besøgte TV2 ØST Storstrøm Fængsel i programmet "Indenfor murene". Se programmet her:

 

Fem sager om mulig svindel med offentlige midler