Byggefirma går konkurs - over 100 ansatte sendt hjem

Konkursen skyldes ifølge direktøren økonomien i byggeriet af Sundskolen, som Guldborgsund Kommune har bestilt til en pris på 143 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

118 ansatte i entreprenørfirmaet Bo-Hus A/S i Nykøbing Falster er fredag morgen blevet orienteret om, at firmaet er gået konkurs. 

Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Direktør og ejer Bo Jørgensen oplyser til TV2 ØST, at konkursen er resultatet af først coronakrisen og nu energikrisen. Dermed er samtlige ansatte blevet fyret.

quote Siden Anden Verdenskrig har der ikke været noget tidspunkt, hvor det har været dårligere at bygge

Bo Jørgensen, direktør i Bo-Hus A/S

- Der er lange perioder, hvor vi ikke har fået vores varer, siger han.

- Siden Anden Verdenskrig har der ikke været noget tidspunkt, hvor det har været dårligere at bygge, og hvor priserne er steget så voldsomt, siger Bo Jørgensen.

Han oplyser, at firmaet udover byggeriet af Sundskolen arbejdede på seks andre entrepriser.

- Vi har syv store entrepriser lige nu, og de seks går godt, og det gjorde nummer syv sådan set også, siger han.

Sådan ventes den nye skole at se ud, når den åbner.
Sådan ventes den nye skole at se ud, når den åbner. Foto: Sora Images

Men mandag den 5. december ændrede forholdene sig for byggeriet af Sundskolen. 

Bo Jørgensen oplyser, at entreprenørfirmaet og Guldborgsund Kommune havde talt sammen om at finde en løsning på materialemangel og stigende priser. 

- Alle ved, hvor problematisk sådan noget her er, og derfor har vi også arbejdet med og talt om, at der skulle komme et fornuftigt beløb, som dækkede alle udgifterne, så alle kom igennem, siger han og fortsætter:

Læs også
Internationalt anerkendt skole endnu ikke færdigbygget - men nu skal den udvides
Læs også
Internationalt anerkendt skole endnu ikke færdigbygget - men nu skal den udvides

- Den aftale, som jeg havde en fornemmelse af ville indeholde ekstra økonomi, betyder faktisk, at det bliver et fradrag for os, fordi man vælger at prissætte nogle af de her forsinkelser i form af dagbøder.

Men efter drøftelser med bestyrelsen og sin advokat måtte Bo Jørgensen sande, at firmaet skulle begæres konkurs.

- Jeg har sendt gutterne hjem, siger han.

Kommune mangler dokumentation

Til Lolland-Falsters Folketidende siger Søren Pedersen, der er leder af byg og anlæg i Guldborgsund Kommune, at udskrivelsen af dagbøderne skyldes, at Bo-Hus A/S mangler dokumentation for blandt andet manglende materialer.

- Det kan være svært for alle parter. Vejrlig og materialeforsinkelser, som udløser dagbøderne, har været svære for Bo-Hus at dokumentere. Derfor er kommunen forpligtiget til at opkræve dem, siger han til avisen.

quote Det er rigtig ærgerligt

René Christensen (DF), viceborgmester i Guldborgsund Kommune,

Men direktør Bo Jørgensen har svært ved at se fornuften i, at man ikke har fundet en fælles løsning uden dagbøder, når nu situationen er, som den er.

- Vi har sendt rigtig meget dokumentation, men det er bare blevet afvist, jeg havde troet på mere forståelse, siger han og fortsætter:

- Vi har forsøgt at dokumentere det så godt som muligt, og det kan godt være, at der har været nogle kommafejl og nogle forskellige ting, men opgaven er løst i det, der hedder en partnering-opgave, hvor der skal være åbenhed og tillid parterne imellem.

Sådan ventes den nye skole at se ud, når den åbner.
Sådan ventes den nye skole at se ud, når den åbner. Foto: Sora Images

- Vi havde håbet på en overordnet pragmatisk løsning.

Bo Jørgensen fortæller, at firmaet har fundet løsninger på materialemanglen og prisstigningerne med bygherrerne på deres andre entrepriser.

- Vi arbejder for boligselskaber og for private, og der har vi jo brugt de modeller, man kan bruge, når der er krise, siger han.

Det er ikke kun byggeriet af Sundskolen, der kan blive ramt af konkursen, som fredag blev behandlet af skifteretten i Nykøbing Falster.

Ifølge Lolland-Falsters Folketidende er Bo-Hus A/S også entreprenørselskab på byggerier på Engboulevarden og Vestensborg Alle i Nykøbing Falster samt Mariboligerne på Søndre Boulevard i Maribo. 

Byggeriet er allerede forsinket

René Christensen (DF), viceborgmester i Guldborgsund Kommune, er ked af nyheden om konkursen.

- Det er rigtig ærgerligt, at det sker for en virksomhed på den størrelse i vores lokalområde, siger han til TV2 ØST.

Læs også
En stor bølge af konkurser rammer nu
Læs også
En stor bølge af konkurser rammer nu

Viceborgmesteren er samtidig bekymret for, hvad det får af konsekvenser for byggeriet af Sundskolen.

- Byggeriet er forsinket, og det bliver jo ikke bedre af det her, siger René Christensen.

Kalder det en sorgens dag

Tidligere borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) er langt fra tilfreds med det forløb, der er gået forud for konkursen.

- Det undrer mig, at vi ikke er blevet orienteret langt tidligere om, at projektet, ligesom mange andre, ville overskride budgettet, siger John Brædder, der blandt andet sidder i kommunens økonomiudvalg.

quote Jeg er sgu ked af det på kommunens vegne

John Brædder (Guldborgsundlisten), byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune

- Jeg kan ikke forstå, at man ikke har draget det politiske niveau ind langt tidligere, siger den tidligere borgmester, der mener, at kommunen alligevel kommer til at betale regningen for prisstigningerne i sidste ende.

- Kommunen ville under alle omstændigheder komme til at betale, enten ved at acceptere prisstigningerne eller ved at det skal udbydes igen. Nu skal vi ud at finde et tocifret millionbeløb for at få gjort det her færdigt, siger han.

- Jeg er sgu ked af det på kommunens vegne, det er en sorgens dag i Guldborgsund Kommune, siger John Brædder (Guldborgsundlisten).
- Jeg er sgu ked af det på kommunens vegne, det er en sorgens dag i Guldborgsund Kommune, siger John Brædder (Guldborgsundlisten). Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ligesom Bo Jørgensen mener John Brædder, at det burde have været muligt at finde en fælles løsning for prisstigningerne på byggeriet. Han kalder det en alvorlig sag, at firmaet nu må dreje nøglen om.

- Det er en rigtig stor entreprenør, som skaber mange arbejdspladser, siger han og fortsætter:

- Jeg er sgu ked af det på kommunens vegne, det er en sorgens dag i Guldborgsund Kommune, siger den tidligere borgmester, der peger på at konkursen ikke kun betyder at byggeriet af Sundskolen bliver endnu mere forsinket. 

Konkursen har samtidig betydning for de almene boliger i Nykøbing Falster, som Bo-Hus A/S er ved at opføre, og det er ifølge Brædder et problem, fordi der mangler boliger i kommunen. 

- Det har vidtrækkende konsekvenser, siger han.


Nyhedsoverblik