Butiksejere i opråb - fortsat nedlukning kan få alvorlige konsekvenser

En lang række butiksejere opfordrer til at give butikker lov til at genåbne. Sker det ikke, vil det få alvorlige konsekvenser for butikslivet, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

24. december 2020.

Det var sidste gang, at landets udvalgsvarebutikker og detailhandlen uden for storcentre havde lov til at holde åbent.

Nu – næsten to måneder senere – deler en lang række regionale butiksejere en fælles bekymring: Det kan få alvorlige konsekvenser for butikslivet i hele regionen, hvis butikkerne ikke snart får grønt lys til at åbne igen.

quote Det er frustrerende at gå ind og se på sin konto hver dag

Martin Koch, indehaver, Sport 24, Nykøbing Falster

En af dem, der deler bekymringen, er Martin Koch, der er indehaver af Sport 24 i Nykøbing Falster.

- Vi er ved at være desperate. Det er ikke sjovt at stå her og se, at vores levebrød bliver taget fra os. Vi kan se, at der hænger for mange penge vintervarer, og vi kan ikke gøre noget for at komme af med dem. Det er frustrerende at gå ind og se på sin konto hver dag og se, at det går den forkerte vej, siger han og fortsætter:

- Det er frustrerende at være tvunget til at holde lukket og så gå og se ens livsværk, som man har brugt 19 år på at bygge op, det bare forsvinder.

Læs også
Tidsbestilling kan være en måde at genåbne blødende butikker
Læs også
Tidsbestilling kan være en måde at genåbne blødende butikker

Samme melding kommer fra Nikolaj Schädler, der er butikschef i Garant i Kalundborg.

- Det er klart, at vi gerne snart vil have nogle kunder ind i butikken. Så må vi snakke om, hvordan det skal ske. Vi har jo ikke det samme kundeflow som et supermarked. Så vi kan ikke forstå, at vi skal være helt lukket.

- Vi kunne godt lave et system, hvor man kan bestille tid, så det kun er én kunde der kommer ind ad gangen, siger Nikolaj Schädler

Klar til at bruge styrthjelm og tre mundbind

Martin Kochs butik ligger i Guldborgsund Kommune, som er blandt de kommuner, hvor incidenstallet, altså antallet af smittede i løbet af den seneste uge, ligger under myndighedernes bekymringsgrænse på 20 smittede per 100.000 indbyggere.

I fredagens opgørelse ligger 24 af landets kommuner under bekymringsgrænsen. Her i regionen drejer det sig om Vordingborg, Lolland, Guldborgsund, Odsherred og Kalundborg kommuner.

Her kan du se smittetallet og incidenstallet i din kommune:

Derfor er Martin Koch også klar til at åbne, uanset hvilke restriktioner butikkerne skal leve op til.

- Vi er tvunget til at åbne nu, og vi kan godt styre det. Så må de give os nogle retningslinjer, så skal vi nok følge dem. Om vi så skal rende rundt med en styrthjelm og tre mundbind i butikken, så gør vi det. Er det én kunde, vi må lukke ind i butikken ad gangen, så er det det, vi gør. Vi er klar til at gøre alt, hvad myndighederne beder os om.

quote Vi viste i foråret, at vi kunne løse opgaven i samarbejde med myndighederne

Jens Birkeholm, branchedirektør, Dansk Detail

- Det kan jo ikke være rigtigt, at vi har så få smittede, og at det så har så store omkostninger. Jeg synes, at det er helt galt.

Bekymringen og opfordringen til at lade butikker genåbne bliver bakket op af Dansk Detail, der er en brancheorganisation under Dansk Erhverv.

Dansk Detail repræsenterer omkring 2000 virksomheder i mode-, livsstils- og boligbranchen og er den største brancheorganisation i specialdetailhandlen. Medlemmerne er blandt andet tøjbutikker, møbelhandlere og guldsmede.

Læs også
Supermarked giver del af overskud væk til corona-lukkede butikker
Læs også
Supermarked giver del af overskud væk til corona-lukkede butikker

Hos Dansk Detail mener branchedirektør Jens Birkeholm, at butikkerne er klar til at genåbne, også på en forsvarlig måde med coronarestriktioner.

- Vores medlemmer tager pandemien meget alvorligt. Derfor er de alle klar til at strække sig så langt, det er nødvendigt, for at leve op til afskærmningskrav, afstandskrav, afspritningskrav og lignende tiltag, som myndighederne vurderer, er nødvendige for at gennemføre en fuldt forsvarlig genåbning, lyder det fra branchedirektør Jens Birkeholm.

- Vi viste i foråret, at vi kunne løse opgaven i samarbejde med myndighederne. Den succes er vi klar til at gentage.

Følgende butikker under Dansk Detail har delt deres bekymring og ønske om genåbning:

  • Skoringen i Roskilde, Næstved, Skælskør og Nykøbing Falster
  • Mr. Thestrup i Haslev
  • Kop & Kande i Borup
  • LUVE Smykker og Ure i Gørlev
  • Garant i Kalundborg
  • Møblér i Mørkøv
  • Bog og idé i Nykøbing Falster
  • Sport 24 i Nykøbing Falster
  • Byens Ure & Guld i Nakskov

Lukkede butikker rammer hele byen

Dansk Erhverv har lavet en undersøgelse blandt deres medlemmer. Her har hver tiende virksomhed svaret, at de risikerer at lukke i løbet af de næste tre måneder på grund af nedlukningen.

Tal fra Dansk Erhverv viser, at 345.000 job, enten direkte eller indirekte, er berørt af nedlukningen. Hver måned, som nedlukningen varer, giver et produktionstab på 15 milliarder kroner.

quote Uanset om vi åbner den 28. februar, eller om der går endnu længere, så åbner alle butikker i Nykøbing Falster ikke igen

Martin Koch, indehaver, Sport 24, Nykøbing Falster

- Der er ikke nogen tvivl om, at en fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste mange butikker livet. Alle kan ikke reddes, og mange provinsbyer vil være ekstra udsatte med svære konsekvenser for fremtidens lokale butiksliv, tilflytning og boligpriser, siger Jens Birkeholm.

I Nykøbing Falster frygter Martin Koch også, at hele handelslivet i byen kommer til at mærke nedlukningen på lang sigt.

- Uanset om vi åbner den 28. februar, eller om der går endnu længere, så åbner alle butikker i Nykøbing Falster ikke igen. Det tror jeg desværre ikke.

- Hvad er det for en by, vi kommer tilbage til? Det nytter ikke noget, at jeg klarer mig igennem, hvis så der er syv andre, der ikke gør. Så dør byen jo ud. Hvis Nykøbing Falster stadig skal være en attraktiv handelsby, så nytter det ikke noget, at vi mangler 30 procent af butikkerne.

Er nedlukning ikke noget, man som virksomhedsejer må gøre for at tage et ansvar?

- Jo, det kan du have ret i, og det synes jeg også, vi har gjort. Jeg synes, at vi har strakt os. Og når jeg så ser supermarkederne, så synes jeg, at de har svært ved at håndhæve reglerne. Og det er lidt en skævvridning, at der må de gerne sælge sportstøj.

Skriftligt svar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S):

Der er rigtig mange små virksomheder rundtom i Danmark, der kæmper en hård kamp i øjeblikket. Vi ved, det er en svær tid, og derfor har vi i regeringen fra krisens start spændt det store sikkerhedsnet ud for at holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser. For nylig har vi forbedret hjælpepakkerne med yderligere 9,5 mia. kr.

Men jeg er smerteligt bevidst om, at det ikke fjerner alle krisens problemer. Nedlukningen har været en lang og hård tid - både for den lille butik i gågaden, den lokale erhvervsdrivende og de mange kroer og caféer, der skaber liv i vores lokalområder. I regeringen har vi et klart mål om, at krisen ikke skal dræne lokalsamfundet for liv, for arbejdspladser og for fremtid. Vi ønsker, at det igen skal summe af liv i de små handelsbyer, når krisen er overstået.

Derfor er vi også meget opmærksomme på, at samfundet ikke skal være lukket længere end højst nødvendigt. Jeg håber ligesom mange andre, at der snart bliver plads til at åbne mere op, og vi er selvfølgelig i tæt dialog med erhvervslivet om, hvordan det rent praktisk kan foregå.


Nyhedsoverblik