Borgmester nægter politisk kovending i vindmøllesag

Guldborgsund Kommune har vedtaget, at der skal udarbejdes en ny lokalplan for vindmøller på Nordfalster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byrådet i Guldborgsund Kommune har torsdag aften vedtaget at undersøge mulighederne for at etablere et vindmølleområde ved Vennerslund Gods nær Ønslev på Falster.

Forsalget blev vedtaget med 20 stemmer for og ni imod. Det var Enhedslisten og Dansk Folkeparti samt et medlem fra Guldborgsundlisten, som stemte imod planerne. 

Dermed skal der udarbejdes en ny lokalplan trods store protester fra især lokale og Dansk Folkeparti. 

Inden byrådsmødet beskyldte René Christensen (DF) borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten og Bo Abildgaard (S) fra støttepartiet for løftebrud, fordi de begge under den kommunale valgkamp sidste år sagde, at der ikke skulle opføres vindmøller på land.

quote Jeg vil garantere, at der bliver lyttet til de borgere, der bor i nærområdet

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

De to partier mener dog, at vindmølleprojektet allerede var i gang, og derfor gælder garantien ikke.

Er det en politisk kovending, du har lavet?

- Nej, det er det absolut ikke. Jeg siger det samme nu, som jeg gjorde inden valget. Den proces, der har været i gang, den vil vi gerne færdiggøre. Det vi gør i dag er reelt ikke at beslutte, at der skal være vindmøller i Guldborgsund. Vi beslutter på demokratisk vis og hører de borgere, som bor tæt på området, svarer John Brædder og tilføjer:

- Jeg synes jo, at det ville være mere udemokratisk, hvis vi bare skal være smagsdommere uden at høre de borgere, der er i nærområdet, hvad de siger til det her projekt. 

180816_intw_rene_nyk_f_fra_cng2.jpg
Læs også
DF beskylder borgmester og støtteparti for løftebrud i vindmøllesag
180816_intw_rene_nyk_f_fra_cng2.jpg
Læs også
DF beskylder borgmester og støtteparti for løftebrud i vindmøllesag

Men I kunne vel også bare stemme nej?

- Jo, men jeg er også sikker på, at hele byrådet er enige om, at fremtidige placeringer det siger vi nej til. Det her er de sidste to placeringer, der vil komme op, som det ser ud nu, svarer borgmesteren.

Flere mødte for at protestere

Men er det sådan som politiker, at man kan sige noget inden valget, og efter valget, når man er blevet valgt, så kan man skifte mening?

- Sådan er det ikke, og sådan er min holdning heller ikke. Jeg har sagt, at der ikke kan gives nogle garantier, og at vi er i en proces, og processen skal forstås som de to projekter, der har været kørt igennem de sidste fem år. Der er allerede udarbejdet en såkaldt VVM-undersøgelse, så det er en meget lille del af processen, og den skylder vi både vores borgere og vores politikere at få frem, svarer John Brædder og fortsætter:

quote Vi må bare erkende, at vindmøllerne skiller vandene

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Hvis der er en stor proteststrøm i nærområdet imod de her vindmøller, så er jeg sikker på, at både Guldborgsundlisten og det øvrige byråd vil lytte kraftigt til det. Jeg vil garantere, at der bliver lyttet til de borgere, der bor i nærområdet. Vi må bare erkende, at vindmøllerne skiller vandene, så vi må bare erkende, at det er vigtigt, at vi får kigget på, hvad beboerne i nærheden siger til det

Flere mødte op i dag for at protestere. De mener, at der er tale om løftebrud. Hvad vil du sige til dem?

- Jeg har lyst til at sige til dem, at de skal se indslaget fra dengang. Der kan man se, hvad jeg helt nøjagtigt har sagt. Der har jeg sagt, at der ikke kan gives nogle garantier, plus at vi er i en proces, svarer han og tilføjer:

- Årsagen til at jeg sagde på daværende tidspunkt, at jeg ikke synes, det er en god idé med fremtidige placeringer, det er jo fordi det skaber en masse ballade. Der er ingen grund til at tage den kamp, men jeg synes alt andet lige i en proces, hvor man har arbejdet med de to placeringer i 5-6 år, så ville det være gevaldig udemokratisk, hvis man ikke går ud og spørger dem, der bor i nærområdet, hvad de synes. Jeg synes, vi skal spørge borgerne i nærområdet. Det er demokrati, og det er Danmark.


Nyhedsoverblik