¨

Borgmester kritiserer regeringens plan om at sløjfe pulje til hurtigere internet

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune. Arkivfoto. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Når regeringen i deres finanslovsforslag vil droppe bredbåndspuljen, så gør de livet mere surt i landdistrikterne, mener borgmester.

- Det er at gå den helt forkerte vej at droppe bredbåndspuljen og støtten til bredbåndsprojekter i Danmark. Sker det, så rammer det landdistrikterne.

Sådan lyder reaktionen fra Guldborgsunds borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), efter det onsdag kom frem, at regeringen vil droppe bredbåndspuljen i den kommende finanslov.

I dag er bredbånd i en bolig lige så vigtigt, som at der er el og vand

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

- Det vil være det modsatte af at skabe et Danmark i balance. Bredbånd er en forudsætning for at drive mange små virksomheder og også for folks valg af bopæl. Derfor vil det være et tilbageslag for os i yderområderne, hvis puljen nedlægges, siger han.

Han håber derfor, at regeringen vil finde pengene, så ordningen kan bevares.

Påvirker huspriserne

Guldborgsund Kommune er den kommune i TV2 ØSTs sendeområde, der har fået mest ud af den statslige pulje.

Borgmesteren oplyser, at selvom to ud af tre i Danmark kan få hurtigt internet, så er det ikke en mulighed for rigtig mange andre. Og her er det ligegyldigt, om det hurtige internet kommer eksempelvis med det gamle kobber-telefonnet, med fiber eller via mobiltelefonnettet.

- I dag er det, at man kan få hurtigt bredbånd noget af det man tjekker, før man vælger at flytte. Og på det seneste har vi faktisk set, at færre vælger at flytte ud fra byen og til landdistrikterne, siger han.

Han påpeger, at den manglende mulighed for at få bredbånd derfor også er noget, der direkte påvirker huspriserne i de områder, hvor det er svært at få en stabil, hurtig internetforbindelse.

Bruger selv millioner på at sikre net

Guldborgsund har selv en stor indsats for at sikre bredbånd i kommunen.

Kommunen har således brugt 22 millioner kroner på dels at skabe projekter, der sikrer bredbånd, og dels på at skabe projekter, der kan sikre net med bredbåndspuljen.

I dag er bredbånd i en bolig lige så vigtigt, som at der er el og vand

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

- Bredbåndspuljen administrerede i realiteten kun et mindre beløb, der blev delt ud til at sikre bredbånd i Danmark. I dag er bredbånd i en bolig lige så vigtigt, som at der er el og vand. Det er noget af det, der bare skal være i orden, når man flytter. Derfor er det også ærgerligt, at puljen ser ud til at blive nedlagt for at smare nogle småpenge. Indsatsen er vigtig, understreger John Brædder.

Vil have national strategi

Uanset om bredbåndspuljen nedlægges eller ej, så efterlyser han en national strategi, der kan sikre lynhurtigt internet til alle.

- Det ville være den helt rigtige løsning, hvis en regering faktisk tog lederskab her og lavede en plan, der kunne sikre bredbånd til alle huse i Danmark. Sådan gjorde man, da man sikrede strøm til alle, og det har været på plads i flere årtier. På den måde kunne man måske på ti år sikre, at alle får mulighed for at få bredbånd. Hvis man gør det smart, behøver det heller ikke blive så dyrt, siger han.

John Brædder påpeger , at der i forvejen er en række infrastrukturprojekter i Danmark, der eksempelvis kræver etablering af kloaker. Her kan man med fordel samtidig ligge bredbåndskabler i jorden, sigter han

- Vi skal have bredbånd i 100 procent af landet. Det vil være den optimale løsning, og vil gøre hele landet mere værd, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App