Borgmester føler med ansatte i konkursramt firma: - Det er sørgeligt

Over 100 ansatte er blevet afskediget på grund af konkursen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag morgen blev 118 ansatte i entreprenørfirmaet Bo-Hus A/S i Nykøbing Falster orienteret om, at firmaet er gået konkurs. 

Konkursen skyldes ifølge direktøren økonomien i byggeriet af Sundskolen, som Guldborgsund Kommune har bestilt til en pris på 143 millioner kroner.

Noget, der i den grad ærgrer Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Det er rigtig ærgerligt og sørgeligt og ikke mindst trist for de medarbejdere, der i dag har fået besked på, at virksomheden er gået konkurs. Dem føler vi meget med i øjeblikket, siger han.

Læs også
Byggefirma går konkurs - over 100 ansatte sendt hjem
Læs også
Byggefirma går konkurs - over 100 ansatte sendt hjem

Forsøgte at indgå aftale

Direktør og ejer af Bo-Hus A/S, Bo Jørgensen, oplyser til TV2 ØST, at konkursen dels skyldes resultatet af coronakrisen og nu energikrisen.

- Der er lange perioder, hvor vi ikke har fået vores varer. Siden Anden Verdenskrig har der ikke været noget tidspunkt, hvor det har været dårligere at bygge, fortæller Bo Jørgensen.

Han oplyser, at firmaet udover byggeriet af Sundskolen arbejdede på seks andre entrepriser.

- Vi har syv store entrepriser lige nu, og de seks går godt, og det gjorde nummer syv sådan set også, siger han.

Sundskolen skal være den første svanemærkede skole i Danmark. Arkivfoto.
Sundskolen skal være den første svanemærkede skole i Danmark. Arkivfoto. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Men forholdene omkring byggeriet af Sundskolen ændrede sig.

Entreprenørfirmaet og Guldborgsund Kommune havde talt sammen om at finde en løsning på materialemangel og stigende priser, men det lykkedes ikke at nå til enighed. 

- Vi har som kommune forsøgt at strække os så langt som juridisk muligt inden for forvaltningsloven og udbudsregler. Inden for de rammer har vi forsøgt at lave en aftale, og i dag kan vi så konstatere, at det desværre ikke har været muligt at mødes om det, siger Simon Hansen.

Flere forsinkelser af skolebyggeriet

Sundskolen skulle efter planen stå klar i sensommeren 2022. Skolen har på forhånd høstet stor anerkendelse, fordi den efter planen bliver den første svanemærkede skole i Danmark.

- Det er rigtig ærgerligt. Skolen får meget anerkendelse nationalt og internationalt, og det, der er bygget indtil videre, er af rigtig høj kvalitet. Vi har alle sammen set frem til, at skolen skulle stå klar til næste sommer, så det er rigtig ærgerligt, at stå i den her situation, hvor byggeriet er gået i stå, siger Simon Hansen.

Borgmesteren oplyser, at kommunen nu skal i gang med at undersøge mulighederne for at genoptage skolebyggeriet.

- Nu er der kommet kurator på, og dem skal vi i dialog med hen over weekenden, men det kræver en lang tættere dialog med dem, før vi kommer videre med projektet, siger borgmesteren.

Kan man undgå flere forsinkelser?

- Det bliver nok svært.