Borgmester efter ulovlig instruks til ansatte: - Det må ikke ske, det er forkasteligt

Borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder, kalder det meget alvorligt, at en fagchef krævede, at ansatte skulle spare penge på alle deres sager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi lægger os fladt ned.

Sådan siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) i Guldborgsund Kommune i sagen om en ulovlig instruks fra en fagchef, der blev sendt ud til ansatte.

quote Det må simpelthen ikke kunne ske. Man må aldrig sætte den økonomiske del foran fagligheden, og det er desværre sådan en instruks, der er givet fra en fagchef

John Brædder (Guldborgsundlisten), Borgmester, Guldborgsund

I instruksen skrev og krævede fagchefen i Center for Familie og Forebyggelse, Mads Larsen, at de ansatte grundet et merforbrug på området hver skulle spare 100.000 kroner, og at de eksempelvis kunne findes på at hente anbragte børn hjem fra plejefamilier. Blev pengene ikke fundet, var deres job truede, lød det videre. Endelig måtte de ansatte ikke begrunde deres valg med økonomiske grunde.

Instruksen blev sendt den 17. november sidste år, men blev dagen efter trukket tilbage igen.  

- Det må simpelthen ikke kunne ske. Man må aldrig sætte den økonomiske del foran fagligheden, og det er desværre sådan en instruks, der er givet fra en fagchef. Dog har man trukket instruksen tilbage og prøvet at glatte ud, men hvad der er skrevet, er jo skrevet.

- Det gode ved, at vi får fat i sagen nu, er, at der ikke er administreret efter instruksen. Dels fordi den blev ændret, men også fordi der stod, at det var til kommende sager. Men det må ikke ske, det er forkasteligt, siger John Brædder.

Instruksen blev sendt til Ankestyrelsen af en anonym medarbejder, hvilket fik styrelsen til at kræve en forklaring fra politikerne. På et møde torsdag besluttede politikerne at iværksætte en uvildig undersøgelse af kulturen og arbejdsmiljøet på området.

Skete også i 2014

Det er ikke første gang, at Guldborgsund Kommune forsøger sig med snuptags-besparelser på udsatte børn.

I 2014 trak kommune en spareplan tilbage, der blandt andet havde som mål at hjemtage 30-40 procent af de børn, der var anbragt i plejefamilier. Det skete, efter Ombudsmanden gik ind i sagen. Han betegnede sagen som stærkt bekymrende. Ombudsmanden reagerede dengang også på en henvendelse fra en anonym medarbejder.

Der er jo ikke tale om en enlig svale. I 2014 stod I i en lignende sag og fik kritik af Ombudsmanden. Hvem har egentlig ansvaret for det her?

- I sidste ende er det hele byrådet, der har ansvaret for, at der bliver administreret lovligt, og det er så vigtigt, at det bliver der gjort, så borgere og medarbejdere kan have tillid til hinanden. Vi lægger os fladt ned, siger John Brædder og fortsætter:

- Jeg vil dog også sige, at der siden 2014 har været rigtig mange gode sager. Gennem årene har vi bevilget mange penge til området, og det har vi gjort, fordi der kommer flere og flere sager. Men det er ingen undskyldning, og med den uvildige undersøgelse håber vi, at området bliver undersøgt til bunds, så det ikke overhovedet sker igen. Det er alvorligt.

Men, John Brædder, I har en centerchef, der klokkeklart har givet en ulovlig instruks. Får det her nogle konsekvenser allerede nu?

- Det skal jeg ikke kunne sige. Det er hverken byrådet eller økonomiudvalget, som ansætter eller beslutter, hvad der skal ske med centerchefer, det er en administrativ opgave. Jeg tænker, vi skal til bunds i det, og så må man jo se, hvad den videre konsekvens er. Fakta er, at nu får vi ryddet op i det, siger John Brædder.