¨

Blodposer er fyldt med farlige stoffer

Foto: TV ØST

De farlige stoffer ftalater der bruges til at blødgøre plastic er efterhånden ulovlige i en lang række produkter. Bare ikke medicinsk udstyr.

Det vil Brødrene Laursen fra Nørre Alslev gøre noget ved. De er indehavere af familievirksomheden Melitek. En innovativ produktionsvirksomhed, der forsker, udvikler og producere et alternativ til de farlige ftalater.


Nye ftalat-frie blodposer


Brødrene Laursen har i 15 år med alternativer til de blødgørende stoffer ftalater. Stoffet er så sundhedsskadeligt at det blandt andet er forbudt I legetøj og levnedsmiddelartikler. Men det er stadig lovligt at bruge i medicinsk udstyr, blandt andet i blodposer.- Ftalaterne som indgår i blødgjort PVC, plast, de mistænkes for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og allergifremkaldende. Så der er mange problemstillinger som de mistænkes for, siger Jesper Laursen, direktør Melitek. 


Brødrene Laursens virksomhed arbejder derfor på et alternativ til det sundhedsfarlige ftalat


- Vi arbejder i vores udviklingslaboratorium. Her udvikles plastkuglerne, som senere bliver smeltet til den masse der skal blive til blodposer, forklare Kim Rytter Laursen, direktør Melitek.


Det er ikke godt nok


Udviklingen er sat i gang, fordi brødrene Laursen mener, at det ikke er godt nok, at medicinsk udstyr er det eneste område hvor det farlige ftalat ikke er forbudt


- Vi synes det er forargeligt, at man bruger ftalater i noget, hvor syge mennesker der mangler blod, bliver udsat for et større indhold af ftalater, siger Jesper Laursen.   


Derfor arbejder nu på en videreudvikling af nogle plastprodukter de allerede sælger.


- Vi sælger allerede ftalat-frie sprøjter, katetre, suge-slanger og andet medicinsk udstyr. Nu er vi så i gang med at udvikle på de produkter, så de kan bruges som blodposer, forklarer Kim Rytter Laursen.


Der skal findes en løsning


Regeringen vil fra 2015 udfase de farlige ftalater. Det betyder at hvis ikke der fundet en anden løsning, så vil der ikke længere kunne produceres eksempelvis blodposer. Derfor håber Brødrene Laursen at politikerne snart tager et ansvar.


-  Det er regeringen, der i dag står for indkøb af medicinsk udstyr og godkendelse af produkter. Derfor bør de tage et ansvar for at skabe en større efterspørgsel på ftalat-frie produkter. Så længe de ikke gør det, går vores produktion naturligvis langsommere. Men det største problem bliver, at der ikke er nogen der kan lave blodposer, når man i 2015 udfaser ftalaterne fra medicinske produkter, siger Jesper Laursen

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App