Besøgende strømmer til udgravning af vikingeborg

Arkæologernes arbejde på vikingeborgen ved Virket på Falster får interesserede borgere til at strømme til. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er helt utrolig spændende, det, som de finder her. Så jeg var nødt til at køre herned og se det. 

Sådan siger Jesper Andersen fra Vordingborg, der torsdag var en af de mange borgere, der besøgte den arkæologiske udgravning af vikingeborgen ved Virket på Falster. 

Allerede inden arkæologerne indledte deres arbejde på stedet klokken 08.00 torsdag morgen havde det første ægtepar med en lille hund i snor været forbi de tre områder i sydvolden, der torsdag dannede ramme om de arkæologiske undersøgelser. 

Et af de områder, hvor der graves, ligger ud til en vandresti ud mod Virket Sø,  men mange besøgende går også ind i sporet mod de øvrige udgravningsfelter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der strømmer besøgende til udgravningen af den store vikingeborg på Falster. Her ses nogle af de studerende fortælle et besøgende ægtepar om fundene.
Der strømmer besøgende til udgravningen af den store vikingeborg på Falster. Her ses nogle af de studerende fortælle et besøgende ægtepar om fundene. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Det er tilsyneladende mest ældre, der har tid til at kigge forbi i arkæologernes arbejdstid.  Nogle besøgende er golfspillere, der tager sig et kort afbræk fra spillet, for at høre nyt om borgens historie – men de fleste kører til området i deres bil, og nøjes ikke bare med at besøge udgravningerne, men tager også den knap to kilometer lange vandresti rundt omkring den smukke sø.  

- Vi har sommerhus ved Marienlyst, og vi har gået tur her mange gange. Vi var slet ikke klar over, at der lå sådan en borg her. Så nu hvor arkæologerne er i gang, så ville vi jo lige gå tur her igen, siger Torben og Kirsten Nielsen fra Slemminge ved Sakskøbing til TV2 ØST.  

Enorm borg giver lokal stolthed 

Vikingeborgen er den størst kendte borg fra vikingetiden, og menes at have været aktiv i mindst 400 år - fra sagnkongernes tid i vikingetiden og helt op i middelalderen under Valdemar-kongerne. 

Der foretages en udgravning i borgen i tre uger i juni måned af arkæologer fra Museum Lolland-Falster og fra Aarhus Universitet. Håbet er, at udgravningen kan give ny viden om livet og især kampene omkring borgen.

Mens flere besøgende hæfter sig ved, at der kan være en kobling mellem borgen og til de hedenske vendere fra det nuværende Tyskland og Polen, så handler det for mange besøgende også om, Danmarkshistorien nu er rykket langt tættere på Falster, og ikke bare er noget, der fandt sted på Sjælland og i Jylland.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da arkæologerne tirsdag indledte udgravningen af Trygge Slot.
Sådan så det ud, da arkæologerne tirsdag indledte udgravningen af Trygge Slot. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

At dømme efter kommentarerne fra de besøgende, så giver fundet af borgen populært sagt point på den lokalpatriotiske stolthedskonto, og fortæller en historie om, hvordan Falster med borgen kan have spillet en rolle i spillet om kongemagten og i hvert fald forsvaret af Falster tilbage i vikingetiden og middelalderen. 

- Det er så spændende, hvad de finder her. Vi har flere gange besøgt ringborge, også den nye ved Køge. Men tænk at vi har en ældre og større borg hernede - næsten i baghaven. Det ville vi altså gerne se. Og den er jo virkelig stor, siger Bente og Jens Sørensen, der bor ved Sundby på Lolland  til TV2 ØST.