Begejstret frugtavler: Tørken er perfekt til æbler – og det lover godt for næste år

Det varme og solrige forårsvejr er perfekt for vores æbletræer. Og det gode vejr i år kan komme til at betyde flere æbler til næste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den super varme maj måned er perfekt for æblerne. Og det gode vejr i år kan faktisk også få betydning for æblehøsten næste år.

Det siger Lars Skou Hansen fra Guldborgland Frugtplantage.

- Den fantastiske maj måned har betydet, at vi har indhentet den lange vinter. Den stoppede jo først i starten af april, og betød, at træerne kom senere i gang, end de plejer, siger han.

Ikke ramt af tørke

quote Det er faktisk nu, at de indledende anlæg til de kommende æbler dannes. Så det gode vejr nu kan altså betyde flere æbler næste år

Lars Skou Hansen, frugtavler, Guldborgland Frugtplantage

Og selvom der er tørke mange steder, så er det ifølge Lars Skou Hansen endnu ikke noget, der rammer høsten af æbler.

- Hvis jeg boede på de lette jorde i Jylland, så ville jeg være mere bekymret. Her, hvor der er lerjord, er det tørt og stenhårdt måske en halv meter ned. Men derunder er der vand, og træerne har endnu ikke lidt nød, siger han.

Han er netop begyndt at vande sine sukkermajs og skal snart i gang med pærerne – men endnu haster det ikke for æblerne, da deres blade er lidt bedre til at modstå fordampning.

- Det gode vejr må meget gerne fortsætte et par uger endnu. Derefter skal æblerne have lidt mere vand, mens de lader frugterne vokse. Der vil jeg nok drypvande lidt, siger han. Han understreger dog, at selvom vi ender med en almindelig dansk sommer fra nu, så er året stadig bedre end normalt.

Kan sikre flere æbler næste år

Lars Skou Hansen fortæller, at det gode vejr i foråret faktisk kan få betydning ud over i år.

- Vejret nu har betydning for, hvor mange blomster og dermed æbler, der kommer på træerne næste år. Det er faktisk nu, at de indledende anlæg til de kommende æbler dannes. Så det gode vejr nu kan altså betyde flere æbler næste år, siger Lars Skou Hansen. 

Han er ikke bekymret for, at tørvejret varer ved.

- Jeg kan tænde for vandet, men jeg kan ikke tænde for solen. Vejret i år er simpelthen det bedste vejr, som jeg overhovedet kan forestille mig for æblehøsten, siger Lars Skou Hansen.