Beboere hyrer privat vagtværn

Beboerne fra Stubberup er ved at være godt trætte af den indbrudsbølge, der har hærget deres område i det meste af år 2017

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være slut med at komme hjem til et hus, der er blevet tømt af tyveknægte.

Derfor vil borgerne i Stubberup på Falster nu hyre et privat vagtværn fra Nykøbing Falster, som skal patruljere i deres landsby.

- Der er stor utryghed hos mange af dem, der bor her, og derfor er vi nødt til gøre noget. Nu må det være nok, siger Martin Bo Nielsen fra Stubberup.

Let adgang til motorvejen

Der bor lidt over 300 mennesker i den lille landsby.

Landsbyen ligger tæt på motorvejen, og det kan ifølge politiet godt have en effekt på det store antal af indbrud. Ifølge politiets døgnrapporter har der været ni indbrud i området de seneste tre måneder.

- Bare i løbet af 14 dage, har der været tre indbrud. Det er simpelthen for meget, og vi har oplevet en indbrudsbølge, som er eskaleret her i 2017, siger Martin Bo Nielsen til TV ØST.

Privat vagtværn skal patruljere

Al-Sikring fra Nykøbing Falster bliver områdets nye medspiller, hvis det det står til Martin Bo Nielsen.

- Vi er blevet kontaktet af beboerforeningen herude, fordi de gerne vil have fast patrulje, både om dagen og natten. Vi kan i den grad mærke beboernes utryghed, siger Thomas Christensen, indehaver af Al-Sikring, Nykøbing Falster.

Næsten 30 husstande, står sammen om projektet her og nu. Men hvis beboerne vil have vagtværnet til at patruljere dagligt i en prøveperiode på tre måneder, så skal der flere beboerer med på ideen, som kommer til at koste 100 kr. om måneden for hver husstand.

- Der er jo nogen, der har sagt nej tak, fordi de ikke tror på, at det vil gøre en forskel. Og det må man jo respektere. Men vi håber, at dem, hvor økonomien tillader det, vil bakke om vores initiativ, siger Martin Nielsen.

Politiet vil gerne kontaktes

Politiet er godt klar over, at de ikke altid kan være tilstede, i det omfang som beboerne måske har behov for. Men de synes, at de gør, hvad de kan.

- Det kan godt være, at der vil være en situation, hvor vi ikke har mulighed for at rykke ud her og nu, fordi vi er optaget. Men vi reagerer jo altid på de anmeldelser, vi får. Men vi har stadig mulighed for at handle på indbrud efterfølgende, og især hvis beboerne har observeret nogle ting, siger Allan Holm, Vicepolitiinspektør, Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi

Politiet håber derfor at borgerne fortsat vil kontakte dem, når de oplever indbrud. Skulle de være forhindret i at komme, så håber de, at borgerne vil notere så mange ting ned som muligt, fordi det kan hjælpe til senere opklaring af sagerne. Så længe beboerne ikke griber til selvtægt.

Politiet kommer med nyt projekt

Politiet arbejder i øjeblikket på et nyt projekt, som skal få mere tryghed tilbage i lokalområderne, da de ofte bliver mødt med frustration over deres fravær. Et projekt der kommer til at hedde borgernært politi i politikredsen.

- Det går ud på, at få etableret et tættere samarbejde i de mindre lokalsamfund i vores politikredse. Her skal vi så have en fast kontaktbetjent, som har en fast kontakt med de her lokalområder. Og så udvælger vi nogle tryghedsambassadører, som kan være talerør fra befolkningen til os, siger Allan Holm.

Det kommer til at foregår i hele Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds. I december starter det op i Guldborgsund, når politiet og Guldborgsund Kommune inviterer udvalgte borgere ind til et møde om at blive en del af det nye projekt.

”Vi har brug for der sker noget nu”

For beboerne i Stubberup, er det dog nu, og ikke først til december, at der er brug for handling. 

- Vi mener ikke, at vi kan løse det her fuldstændig. Men vi mener, at vi kan forbedre det, og give en hjælpende hånd til hinanden, så vi får noget tryghed tilbage i vores hverdag, siger Martin Bo Nielsen.

 


Nyhedsoverblik