Arkæologerne undersøgte vold på vikingeborgen for første gang – få minutter efter kom de første fund

For første gang nogensinde blev der tirsdag foretaget udgravninger i nordvolden ved den gamle fæstning ved Virket på Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stolpehuller, der sandsynligvis har været en del af en træpalisade ovenpå forsvarsvolden er blevet fundet i den tidligere vikinge- og middelalderborg på Trygge Slot ved Virket på Falster.

Dermed var der næsten øjeblikkelig jackpot, da arkæologerne fra Museum Lolland-Falster og Aarhus Universitet tirsdag formiddag for første gang nogensinde satte skovlen i nordvolden på borgen - den ende af borgen, der menes at have indeholdt en befæstet adgangsvej.

- Nu er vi på et meget tidligt tidspunkt af vores undersøgelser. Men det her ligner altså en tilspidset pæl fra et palisadeværk – et kæmpe hegn af træ, der nok har stået ovenpå voldene med omkring en meters mellemrum. Uden sammenligning i øvrigt så ligner det den måde, som man har bygget på i Jelling – og ydermuren på trelleborgene, siger  Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den allerførste gravning i nordvolden på Trygge Slot
Den allerførste gravning i nordvolden på Trygge Slot

Aldrig undersøgt før

Trygge Slot ved den lille by Virket på Midtfalster menes at være blevet beskrevet af Saxo som Falsters Virke – og der er i sydvolden blevet fundet en række tegn på brande, der forbindes med kampe.

Det store spørgsmål er dog, om nordvolden på Trygge Slot ser ud på samme måde. Volden har aldrig tidligere været undersøgt arkæologisk, og derfor var spændingen på forhånd meget stor hos arkæologerne.

quote Jeg har haft mareridt om, at volden var blevet ødelagt igennem tiden

Leif Plith Lauritsen, Museum Lolland-Falster

Inden udgravningen gik i gang i sidste uge blev betydningen af denne vold understreget.

- Nordvolden spiller en nøglerolle i vores forståelse af anlægget her. Derfor er det også spændende at se, om vi kan finde ud af, hvordan anlægget er opbygget, sagde  Leif Plith Lauritsen til TV2 ØST.

Tirsdag formiddag er spændingen da også til at tage og føle på for den ellers erfarne arkæolog.

- Jeg har haft mareridt om, at volden var blevet ødelagt igennem tiden, og der reelt ikke er noget bevaret. Jeg har næsten ikke kunnet sove i nat, men lå bare og tænkte på, hvordan bønderne igennem tiden måske har pløjet volden i stykker for at få mere jord at dyrke i, siger  Leif Plith Lauritsen, mens gravemaskinen ruller frem mod det sted, som han har udpeget til at gennemføre udgravningen.

Nordvolden er i dag kraftigt begroet af store træer, og gravemaskinen knækker en række grene af et træ, da den første gang ovenfra løfter skovlen ned til et sted halvvejs nede mod voldens fod. Hele området ligger i dag midt på det, der er hul nummer 17 på Falsters Golfbane.

Startede med skuffelse – sluttede med begejstring

Leif er den eneste arkæolog, der er på stedet under denne første gravning. Han kigger koncentreret på hullet, efterhånden som gravemaskinen grab efter grab skraber sig ned i den brune muld.

- Det er altså ikke så godt, det her. Jeg synes ikke, at jeg kan se noget, sagde  Leif Plith Lauritsen, før han lod gravemaskinen arbejde sig dybere ind i volden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den allerførste gravning i nordvolden på Trygge Slot
Den allerførste gravning i nordvolden på Trygge Slot Foto: Jakob Olling

 

Få minutter senere var stemningen dog en helt anden.

- Jeg synes, at jeg kan se lag i volden. Ja, det er der! siger han og udpeger begejstret lagene for TV2 ØSTs journalist.

- Det er ikke nær så tydeligt som nede i sydvolden – men se, der er aktivitetslag. Det vil sige lag, hvor volden har fået lov til at ligge i nogle år, eller måske en generation, før den igen er blevet udbygget. Og se her – her er igen klumper med brændt ler. Så det passer da i hvert fald sammen med vores fund på sydvolden, siger han. Her er der gjort adskillige af disse fund, der er tolket som lerklining fra brændte huse.

Kort efter gør han endnu et fund – det, der ligner et stolpehul med rester af en tilspidset pæl på et sted mellem 20 og 30 centimeters omkreds, viser sig i udgravningens side. I den anden side er der tegn på et lignende hul.

- Det ligner altså stolpehuller fra ret store stolper. Og når vi finder dem her, så tror jeg, at det hænger sammen med et palisadeværk, der har stået ovenpå volden. Stolpen har været tilspidset og formet som et V i bunden – men om den er banket ned på plads, eller om hullet er gravet - det kan vi endnu ikke sige, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Profilen i det nygravede hul i Trygge Slots nordvold. I midten af villedet anes det mørkt farvede V, der efter alt at dømme er en 20-30 centimeter bred stolpe, der muligvis har været en del af en palisade omkring borgen.
Profilen i det nygravede hul i Trygge Slots nordvold. I midten af villedet anes det mørkt farvede V, der efter alt at dømme er en 20-30 centimeter bred stolpe, der muligvis har været en del af en palisade omkring borgen.

Kort efter ankommer Lars Sass Jensen fra Aarhus Universitet til gravningen.

Han var blevet tilkaldt af  Leif Plith Lauritsen, da han stadig var i tvivl om der var noget.

Han overraskes derfor positivt da han ankommer. Han sender straks en begejstret melding via udgravningens walkie talkie: "Bingo".

- Det er da totalt fedt! Måske er det ikke så tydeligt i lagene som nede i den sydlige vold – men det er da stadig rigtig spændende, bare på en anden måde. Det er stadig vold – men en anderledes vold, siger Lars Sass Jensen. Han peger ind imod hullets endevæg, hvor lagene ligger hulter til bulter som i en sandkage, og afslører, hvordan arbejderne bag voldens opførelse trillebøre for trillebøre har bygget volden højere.

Vold kan give savnede svar

Neden for sandkageaftegningerne på endevæggen ligger en samling sten – måske en forstærket voldkerne, som det også er fundet i sydvolden. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om, siger  Leif Plith Lauritsen.

- Vi kan ikke sige andet lige nu, end at der er en samling af sten. Men vi kan endnu ikke tolke på, hvad det er, siger han.

Det nye felt af udgravningen går omkring en meter ind i golfbanens velplejede plæne. Det er grænsen for den nuværende udgravning.

- Vi håber, at vi kan få mange af de svar, som vi savner fra dette felt. Ikke mindst fastslået, om voldene har været aktive på samme tidspunkt, og om de er udbygget samtidig. Men de kommende dage og måneder vil jo vise, om vi rent faktisk kan få disse svar, siger  Leif Plith Lauritsen.