¨

Arkæologer udgraver bageovn på torvet i Nykøbing Falster

Foto: Museum Lolland-Falster.

Rester af en bageovn fra 1500-tallet er dukket op under arkæologernes slutspurt på torvet i Nykøbing Falster.

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster knokler for at blive færdige med deres udgravninger på torvet i Nykøbing Falster.

På falderebet har de fundet rester af en bageovn, som stod i et hus, der lå over for Czarens Hus, nær Bjørnebrønden. Det skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.

Bunden af ovnen tegner sig meget tydeligt som en oval i husets gulv, forklarer arkæolog Signe Fog Mogensen, som leder udgravningen.

- Ovnen har haft en bund bygget af teglsten, og vi kan se, at det er blevet repareret en gang i løbet af husets levetid, siger Signe Fog Mogensen.

Folk ved ovnen og fik en tår over tørsten

Hun tilføjer, at ovnen har stået inde i huset, som har haft gulv af teglfliser og toppede natursten. Nær ovnen stod en pille bygget af teglsten, som bar huset, og hvis nederste skifter stadig er bevaret.

På gulvet tæt ved ovnen har Signe Fog Mogensen og hendes kollega Marie Brinch fundet store mængder knust glas og skår fra store glasflasker.

- Noget tyder på, at folk sad og lunede sig op ad ovnen og fik en tår over tørsten, siger Signe Fog Mogensen.

Hun fortæller videre, at huset var et bindingsværkshus. Det blev opført en gang i 1500-tallet og stod helt frem til begyndelsen af 1700-tallet, og hun vil ikke afvise, at folk har stået i husets vinduer og set Zar Peter den Store ankomme til sit logi i Czarens Hus, da han var i Nykøbing under sit besøg i Danmark i 1716.

Arkæologerne graver på torvet til og med torsdag 31. oktober.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App