Afstandskrav hæves til to meter: Så svært er det at overholde

TV2 ØST har sendt en reporter ud for at undersøge, hvor meget to meters afstand i virkeligheden er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På et pressemøde tirsdag annoncerede statsministeren blandt andet, at afstandskravet hæves fra én til to meter.

Men selvom det umiddelbart kan lyde som en overkommelig afstand, så er to meter faktisk langt mere, end de fleste går og tror. Det fandt TV2 ØST’s gæve reporter Mikkel Rasmussen ud af på den hårde måde, da han tog til Nykøbing Falster iført en noget alternativ hat.

- Hov, ja undskyld, jeg skal nok passe på jer, lyder det fra Mikkel Rasmussen, da han interviewer et par på gaden, mens han forsøger at balancere stængerne på den selvkonstruerede hat.

Hjemme fra stationen i Vordingborg har Mikkel Rasmussen forvandlet en hvid arbejdshat til en afstandsmåler ved at placere fire stænger i hatten, så hver stang sikrer en radius til ham selv på to meter.

Mikkel Rasmussen er taget til Nykøbing Falster for at undersøge, hvor meget to meters afstand er.
Mikkel Rasmussen er taget til Nykøbing Falster for at undersøge, hvor meget to meters afstand er. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

quote Når man så synliggør det på den måde, som I gør, så er det jo faktisk ret meget

Per Kristiansen, varehuschef, Kvickly Nykøbing Falster

Og selvom man med ni måneders øvelse skulle tro, at det der med at holde afstand falder de fleste let, så overraskede det alligevel mange, hvor meget to meter i virkeligheden er.

- To meter er meget, og vi har også overtrådt det adskillelige gange allerede på de 20 minutter, vi har gået rundt her, siger Dorthe Andersen fra Eskilstrup.

- Jeg synes, det er lidt fjollet. Det synes jeg. Vi skal jo snart til at stå og råbe til hinanden, siger Pernille Runge fra Nørre Alslev.

Pernille Runge fra Nørre Alslev forstår ikke helt, hvorfor afstandskravet behøver være på to meter.
Pernille Runge fra Nørre Alslev forstår ikke helt, hvorfor afstandskravet behøver være på to meter. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Nyt arealkrav i detailhandlen

Det bliver absolut ikke nemmere for vores reporter, da han bevæger sig fra gågaden ind i Kvickly i Nykøbing Falster. Her er gangene nemlig ikke ligefrem indrettet til to meters afstand, hvis man eksempelvis skal passere hinanden.

- Hvis man lige tænker "to meter", så tænker jeg, at det jo ikke er meget mere end min højde. Men når man så synliggør det på den måde, som I gør, så er det jo faktisk ret meget i forhold til, hvor meget plads, der skal være omkring en kunde, når man går rundt inde i butikken, siger Per Kristiansen, der er varehuschef i Kvickly Nykøbing Falster.

Per Kristiansen er varehuschef i Kvickly Nykøbing Falster. De nye afstands- og arealkrav er udfordrende, men butikken skal nok nå at blive klar til fredag.
Per Kristiansen er varehuschef i Kvickly Nykøbing Falster. De nye afstands- og arealkrav er udfordrende, men butikken skal nok nå at blive klar til fredag. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

For almindelige borgere gælder afstandskravet i det fri kun som en kraftig anbefaling, men anderledes ser det ud for dagligvarebutikkerne. Fra fredag den 8. januar kommer afstandskravet nemlig til at betyde nye arealkrav for alle butikker i den danske detailhandel. Ændringen af arealkravene betyder, at hvor der før skulle være fire kvadratmeter per kunde i dagligvarebutikker på under 2000 kvadratmeter, skal der nu være 7,5 kvadratmeter.

- Vi bliver hundrede procent klar. Vi får det sidste skiltning og plakater og alting på plads, og så er vi klar allersenest fredag morgen klokken syv, forsikrer Per Kristiansen.

Deler vandene

På stationen i Nykøbing Falster var der delte holdninger til det nye afstandskrav på to meter.

- To meter er fuldstændig hysterisk overdrevet, lyder det fra Henrik Skovmand fra Rødby.

En anden af de rejsende kan dog godt forstå ræsonnementet bag det hævede afstandskrav:

- Jeg synes, det er fair nok, hvis det sænker smitten, men det hjælper jo ikke noget, hvis folk ikke overholder det, siger Dalia Israel fra Nykøbing Falster.

Dalia Israels bekymring er, at folk ikke overholder det nye afstandskrav.
Dalia Israels bekymring er, at folk ikke overholder det nye afstandskrav. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Og så er der også enkelte imellem, som trives stort med det nye afstandskrav.

- Det er helt fint. Vi kan ikke lide, at folk kommer tæt på alligevel, så to meter er bedre end én faktisk, lyder det fra Linette og Sandie Henriksen på gågaden i Nykøbing Falster.

De skærpede restriktioner gælder foreløbigt indtil den 17. januar.