Afløser for håndsprit - nu må Sæbefabrikken tilbagekalde nyt middel

Miljøstyrelsen har påbudt Sæbefabrikken A/S om straks at tilbagekalde hånddesinfektionsmidlet "Hånddesinfektion 2".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheden Sæbefabrikken A/S, der ligger i Nykøbing Falster, har fået påbud om straks at tilbagekalde produktet ”hånddesinfektion 2” fra forhandlere og forbrugere.

quote Derved har virksomhederne foretaget vildledende markedsføring, jf. kemikaliereglerne

Kim Holm Boesen, Miljøstyrelsen

Det oplyser Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Begrundelsen er, at hånddesinfektionsproduktet er baseret på et stof, som virksomheden ifølge Miljøstyrelsen ikke kan dokumentere virker overfor vira. Det drejer sig specifikt om aktivstoffet Didecyldimethylammonium chloride – også kaldet DDAC.

På Sæbefabrikkens hjemmeside oplyses det, at "Hånddesinfektion 2" blev sat på markedet på grund af mangel på alkohol/sprit. Produktet bliver derfor produceret som et alternativ til håndsprit.

Anses som vildledende markedsføring

Udover Sæbefabrikken i Nykøbing Falster har også virksomheden Socco A/S i Tørring og Elite Trading A/S i Odense modtaget et påbud for at have fremstillet desinfektionsprodukter med samme udokumenterede aktivstof.

Påbuddene er givet i henhold til kemikalielovens § 48, stk. 2, nr. 3.

- Virksomhederne har ikke kunnet dokumentere, at DDAC er virksomt over for vira i deres hånddesinfektionsprodukter. Derved har virksomhederne foretaget vildledende markedsføring jævnført kemikaliereglerne, siger Kim Holm Boesen, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Sæbefabrikkens påbud er udstedt af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion mandag den 18. maj.

Det betyder konkret, at virksomheden skal udsende et tilbagekaldelsesbrev til alle forhandlere og forbrugere, der har købt produktet inden for det sidste år fra påbudsdatoen. Det har Sæbefabrikken to hverdage til at få gjort, og derefter er der en frist på tre dage til at få fremsendt dokumentation til Kemikalieinspektionen på, at virksomheden har efterkommet påbuddet.

Produktet har tidligere været i søgelyset

Det er ikke første gang, at Sæbefabrikkens produkt ”Hånddesinfektion 2” bliver bemærket.

Allerede i midten af april omtalte TV2 produktet, fordi det figurerede på en liste over hånddesinfektion "uden tilstrækkelig dokumentation". I den forbindelse udtalte Per Jørgensen til Folketidende, at der ikke var noget galt med produktet.