ADHD har udskudt Milles køreprøve i et halvt år - og hun venter stadig

Fordi Mille Jensine Belling Clausen har diagnosen ADHD, har hun nu ventet i snart et halvt år på en godkendelse fra Færdselsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

18-årige Mille Jensine Belling Clausen har allerede Chevroleten holdende hjemme hos mor i Stubbekøbing. Siden sommeren 2021 har hun været i gang med at tage kørekort.

- Jeg glæder mig super meget. Det bliver skønt at komme ud af alt det offentlige transport, siger hun.

quote Når vi kører i bilen, kan jeg ikke mærke, hun har ADHD

Søren Boesen, kørerlærer ved LF Køreskolen i Nykøbing Falster

Hendes far bor i Nordjylland, så hun vil blandt andet bruge bilen til at besøge ham og til, når hun skal starte på HF til august. 

Problemet er bare, at Mille Clausen ikke kan få lov at gå op til køreprøve, fordi hun venter på en godkendelse fra Færdselsstyrelsen. Hun har nemlig diagnosen ADHD.

Mille Clausen sendte derfor den 10. oktober 2021 sin lægeerklæring til Færdselsstyrelsen. Selvom alle oplysninger om hende fremgår i papirerne, valgte styrelsen i januar alligevel at kræve endnu flere oplysninger. 

Lever fint med ADHD uden medicin

Almindelig ADHD-medicin har advarselstrekanter på pakningen, hvilket betyder, at man ikke må køre bil. Men de seneste to år har Mille Clausen levet uden medicin.

- På de to år har jeg lært at kontrollere mig selv. Jeg kan holde mig selv nede. Der er nogle gange, hvor jeg giver mig selv lov til at blive hyper, og så er man træt om aftenen, siger hun.

Mille Clausen fra Stubbekøbing begyndte med at tage kørekort allerede sidste sommer. Hun håber at få kørekortet inden studiestart.
Mille Clausen fra Stubbekøbing begyndte med at tage kørekort allerede sidste sommer. Hun håber at få kørekortet inden studiestart. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I lægeerklæringen, som blev sendt afsted til styrelsen sidste år, skrev lægen om Mille Clausen og hendes ADHD:

Seponeret medicin marts 2019 og har haft det godt uden. Mille fremstår som en rolig pige, der er god i kontakten. Ingen behov for yderligere opfølgning.

Færdselsstyrelsen kræver svar om Milles impulser

Oplysningerne i Mille Clausens officielle lægeerklæring var bare ikke nok for sagsbehandleren hos Færdselsstyrelsen. 

Derfor sendte styrelsen efter tre måneder dette svar:

Sagen har været forelagt Styrelsen for Patientsikkerhed, som anbefaler, at der indhentes yderligere oplysninger vedrørende tilstandens sværhedsgrad, stabilitet, behandling og compliance. 

Det ønskes ligeledes oplyst, om der er tilstrækkelig impulskontrol og dømmekraft til, at det vurderes, at du kan køre sikkert.

Bilen har Mille Clausen fået i fødselsdagsgave af sine forældre. Lige nu står den og samler støv.
Bilen har Mille Clausen fået i fødselsdagsgave af sine forældre. Lige nu står den og samler støv. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Mille Clausen forstår ikke, hvad det helt præcist er, Færdselsstyrelsen efterspørger, som lægen ikke allerede har oplyst dem. 

- Jeg føler lidt, de ikke rigtigt har læst, hvad lægen skrev, siger hun.

Læge: Intet til hinder for at køre bil 

Mille Clausens læge måtte alligevel sende endnu et svar til styrelsen i håbet om, at sagsbehandlingen kunne komme videre:

Mille Clausen er stoppet med behandlingen i 2019 og har klaret sig fint uden medicin. Mille Clausen har på intet tidspunkt haft problemer med aggressiv adfærd eller manglende impulskontrol. Der er således intet til hinder for, at Mille Clausen kan køre bil.

Søren Boesen, kørerlærer ved LF Køreskolen i Nykøbing Falster mener, det tager alt for lang tid at få godkendelserne tilbage fra Færdselsstyrelsen.
Søren Boesen, kørerlærer ved LF Køreskolen i Nykøbing Falster mener, det tager alt for lang tid at få godkendelserne tilbage fra Færdselsstyrelsen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Søren Boesen er Mille Clausens kørelærer ved LF Køreskolen i Nykøbing Falster, og han er tvunget til at skulle have godkendelsen, før han kan skrive hende op til en køreprøve. 

- Når vi kører i bilen, kan jeg ikke mærke, hun har ADHD. Hun er fuldstændigt orienteret og følger med i trafikken, fortæller han. 

Tager længere tid med diagnose

Selvom Mille Clausen ikke kan gå til køreprøve, skal undervisningen alligevel holdes ved lige.

- Det stiller de ekstra krav, at vi skal køre flere timer. Lige i forbindelse med Mille har vi valgt at holde pause med køretimerne, for ellers bliver det alt for dyrt for hende, siger Søren Boesen.

Han oplever, at der generelt er længere ventetid, når folk har diagnoser.

- Hvis ikke borgerne har noget, så går der cirka 14 dage. Lige så snart de har noget, så går der fem til seks måneder.

Camilla Louise Lydiksen er direktør ved ADHD-Foreningen og kalder den lange sagsbehandling for stigmatiserende.
Camilla Louise Lydiksen er direktør ved ADHD-Foreningen og kalder den lange sagsbehandling for stigmatiserende. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Ifølge direktøren ved ADHD-Foreningen er det et problem, at Færdselsstyrelsen ikke godkender den oprindelige lægeerklæring i første omgang og dermed tvivler på professionelles lægefaglighed.

- Jeg tænker, det er spild af vores tid, hinandens tid og ikke mindst ressourcer. Lægen har indstillet hende og lavet en vurdering af hende. Han kan kun gøre det én gang til og så sætte flere ord på, siger Camilla Louise Lydiksen, direktør ved ADHD-Foreningen.

Direktøren retter i øvrigt en skarp kritik mod Færdselsstyrelsen i forhold til dét svar, som styrelsen har givet Mille Clausen: 

- Jeg vil gerne vide, hvordan lægen skal fremlægge, hvordan man styrer sine impulser. Har vi sådan et redskab, så vil jeg gerne se det. 

Foreningen kalder det stigmatiserende

Der er generelt lang ventetid på kørekort, men problemet med lang ventetid for borgere med diagnoser har ifølge direktøren fra ADHD-foreningen stået på i årevis.

- Det er stigmatiserende. Jeg har haft denne her samtale i 2014, og vi havde også samråd om emnet i 2019 med både transportministeriet og justitsministeren. Vi står et sted, hvor vi ikke rykker på det. Vi lader bare stå til, siger Camilla Louise Lydiksen. 

Læs også
Styrelse har på tre måneder barberet stor del af køreprøvepukkel
Læs også
Styrelse har på tre måneder barberet stor del af køreprøvepukkel

Færdselsstyrelsen kommenterer ikke på enkeltsager i medierne og ønsker ikke at medvirke i et generelt interview på hverken tv eller telefonisk. Styrelsen har heller ikke kunne forholde sig konkret til fremsendte spørgsmål over mail.

Mille Clausen håber at have kørekortet klar inden studiestart.

- Jeg glæder mig rigtigt meget til at komme til prøven. Hvis jeg dumper den, så tager jeg den igen, slår hun fast, siger hun.


Nyhedsoverblik