73 årsdag for besættelsen

Det var Danmarks besættelsesdag d. 9. april. Selvom flaget var på halvt mange steder, så var der ikke mange, der markerede dagen. Men det gjorde man i Nykøbing

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lis Nielsen var barn under 2. Verdenskrig. Hun husker det tydeligt


- Jeg kunne ikke lide det. Det indrømmer jeg gerne. Jeg var virkelig lykkelig den dag, hvor det hele var overstået, siger Lis Nielsen.


I dag var hun så mødt op sammen med en række andre pensionister for at høre foredrag om krigen. Det skete i Klosterkirken i Nykøbing Falster.


- Jeg kan huske Valby Langgade. Vi kom gående, og pludselig skulle vi alle sammen skynde os ind i opgangen, fordi tyskerne kom. Og så så vi dem marchere forbi. Det sidder altså stadig i mig.


Ulykkelig tyskerFor Laila Szeman er der en episode, der står klarere end selve besættelsesdagen.


- Jeg legede med min lillebror på 3 år nede ved anlægget. Der sad en enlig ung tysker. Han tog min lillebror op og kiggede på ham, mens han sagde, sådan en dreng har jeg også derhjemme. Og så græd han. Det påvirkede mig meget, siger Laila Szeman.


Krigens skæbnerMichael Mondrup er tidligere højskolelærer og holder nu foredrag om blandt andet 2. Verdenskrig. Han synes det er vigtigt at mindes historien.


- Det er vigtigt, fordi det er en mærkedag i forhold til 2. Verdenskrig. Jeg synes egentlig ikke, at den 9. april er særlig vigtig. Men jeg synes, det er vigtigt at beskæftige sig med de ting der skete under krigen. Simpelthen fordi vores historie er med til at definere vores fremtid.



 


Nyhedsoverblik