60 mystiske granater fundet i en sø på Falster - hør den nye podcast her

Flere gange de seneste år er der fundet mortergranater ved en sø på Falster. Nu udgiver TV2 ØST en podcastserie om sagen, der handler om modstandskamp under Anden Verdenskrig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Det er lige så meget en gåde for dig, som det er for mig og alle andre.

Sådan siger seniorforsker Peter Birkelund fra Rigsarkivet, der har forsket i blandt andet modstandsbevægelsens våben om fundet af mere end 60 mortergranater fra Anden Verdenskrig i en sø på Falster.

For mens modstandsfolkene normalt var udstyret med mindre våben og sprængstoffer, er mortérgranater i en helt anden liga - og som oftest noget, der først og fremmest bruges i direkte kamp mellem to hære.

Udløste storalarm

Granaterne blev fundet af magnetfiskere i sommeren 2021 og vinteren 2022 og udløste storalarm på Nordfalster, hvor et større område måtte evakueres, mens de ustabile og livsfarlige granater blev sprængt væk.

Læs også
TV2 ØST udgiver podcast om kendt modstandskvinde
Læs også
TV2 ØST udgiver podcast om kendt modstandskvinde

Forsvarets eksperter er ikke i tvivl om, at granaterne stammer fra tiden omkring Anden Verdenskrig - og TV2 ØST podcasten "Granatmysteriet" dykker ned i de sidste dage af krigen på Falster, hvor den lokale modstandsbevægelse lavede sabotage og deltog i dramatiske våbennedkastninger, mens både Gestapo og tyske soldater var på sporet af dem.

Det var også her, at en presset modstandsgruppe en sen nattetime var tvunget til at rydde et våbenlager.

Du kan lytte til podcasten herunder - men du kan også finde dem på disse tjenester:

Vælg din foretrukne podcasttjeneste for at lytte til podcasten "Granatmysteriet":


tv2east.dk-spotify tv2east.dk-google tv2east.dk-apple

Nyhedsoverblik