¨

52 millioner kroner til flere pædagoger på vej til Sjælland og øerne

Der er afsat 52 millioner kroner til flere pædagoger i institutionerne på Sjælland og øerne. Foto: TV ØST

Børne- og Socialministeriet giver tilskud til at ansætte flere pædagoger i institutioner med udsatte børn. 18 institutioner i vores region får støtte.

Der er flere pædagoger på vej i institutionerne i Lolland, Guldborgsund, Næstved, Vordingborg, Slagelse og Kalundborg Kommuner.

Kommunerne har nemlig fået del i en særlig pulje fra Børne- og Socialministeriet. Puljen giver tilskud til institutioner med mange udsatte børn, og pengene bliver fordelt mellem 18 udvalgte institutioner i de nævnte områder. Pengene er øremærket – der er nemlig krav om, at de skal bruges til at ansætte flere pædagoger.

De første 1.000 dage er de vigtigste i et barns liv, og derfor er det rigtig vigtigt med godt og veluddannet personale

Mai Mercado (K), børne- og socialminister

- Vi ved fra forskning, at hvis man er i et dagtilbud med rigtig høj kvalitet, så har det en positiv effekt i forhold til udsatte børn, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

- De første 1.000 dage er de vigtigste i et barns liv, og derfor er det rigtig vigtigt med godt og veluddannet personale. Derfor har vi valgt at fokusere på at få flere pædagoger ud i de institutioner, der har mange udsatte børn.

Sådan fordeler pengene sig i regionen

Guldborgsund Kommune:
4 institutioner får sammenlagt 9.658.605 kroner i tilskud.

Kalundborg Kommune:
4 institutioner får i alt 11.334.879 kroner i tilskud.

Lolland Kommune
6 institutioner får i alt 16.923.994 kroner i tilskud.

Næstved Kommune
2 institutioner får i alt 5.327.736 kroner i tilskud.

Slagelse Kommune
1 institution får i alt 3.985.605 kroner i tilskud.

Vordingborg Kommune
1 institution får i alt 4.696.063 kroner i tilskud.


Kilde: Børne- og Socialministeriet

Tror ikke på rigid normering

Den samlede pulje er på 254 millioner kroner og bliver fordelt over en periode på tre år. 100 institutioner landet over får del i pengene, og tilskuddene vil række til nogle steder at flytte en pædagog fra deltid til fuldtid og andre steder til fem-seks fuldtidsansatte pædagoger. 

Læs også Knap hver tredje barn på Lolland får brug for social hjælp

Kravet for at modtage penge fra puljen er, at mindst en fjerdedel af børnene i institutionen får mindst 80 procent af deres institutionsplads betalt gennem det økonomiske fripladstilskud. Hvis husstandens indkomst ligger under en vis grænse, kan man nemlig få tilskud fra kommunen, så det bliver billigere eller gratis at have barnet i dagtilbud.

Hvorfor er det ikke bare alle institutioner, der får bedre normeringer? Hvorfor er der nogen, der er udvalgt?

- Jeg tror ikke på en overordnet rigid normering. Jeg tror på, at man har blik for de enkelte børn, og hvad de enkelte børn har brug for. Vi har nogle udsatte børn i de her 100 institutioner, som har brug for en stærkere indsats, siger Mai Mercado.

Børneområdet har skreget på flere pædagoger i mange år. Hvorfor sker der først noget nu?

 Pengene skal til syvende og sidst gå til, at flere udsatte børn får flere pædagoger på stuerne

Mai Mercado (K), børne- og socialminister

- Det er op til kommunerne selv at fastsætte antallet, og det er også det klogeste. For det er kommunerne, der ved hvilke kommuner, der har børn, som har brug for lidt ekstra. Dermed er de også bedre i stand til at fordele ressourcerne bedst muligt.

Holder øje med pengene

Målet med tilskuddet fra ministeriet er at mindske betydningen af negativ social arv og dermed give de udsatte en bedre forudsætning for at klare sig godt i livet. Og netop derfor holder ministeriet godt øje med, at de tildelte penge også bliver brugt til at ansætte nye pædagoger.

- Vi har ret god snor i, at man bruger pengene på pædagoger, så de ikke bliver brugt på alt muligt andet. Pengene skal til syvende og sidst gå til, at flere udsatte børn får flere pædagoger på stuerne, siger socialministeren. 

Læs også Færre pædagoger til udsatte børn

I vores region er det Lolland Kommune, der får det største tilskud. Her får hele seks institutioner over 16 millioner kroner fra puljen i alt. Det er 365 lollandske børn, der får gavn af flere pædagoger.

Hvorfor giver I så mange penge lige på Lolland?

- Vi har faktisk ikke skelet til geografi, når vi har udmøntet puljen. Vi har skelet til behov. Der, hvor behovet er størst, har vi valgt at fokusere indsatsen og altså også fokusere pengene, siger Mai Mercado.

Der er mange flere, der har søgt, end de 100 institutioner, som får tilskud. Men de betyder ikke, at de resterende institutioner skal slippe håbet om at få penge til flere pædagoger.

- Selve puljen er permanent, men det er klart, at forholdene kan ændre sig, så man i nogle områder oplever, at der kommer flere udsatte børn. Det skal man selvfølgelig tage højde for, og derfor går man løbende ind undervejs og revurderer behovet og giver dermed mulighed for at søge igen, siger socialministeren.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App