3F vil af med REFA-formand i skraldemandssag

Formanden for det fælleskommunale affaldsselskab REFA må træde tilbage oven på sag om 24 fyrede skraldemænd i Guldborgsund Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der skal placeres et ansvar. Formanden må træde tilbage, lyder beskeden fra 3F Guldborgsund. 24 fyrede skraldemænd og fagforeningen 3F kræver nu, at bestyrelsesformanden og den administrerende direktør for det store fælleskommunale affaldsselskab REFA træder tilbage. Det skriver DR Sjælland.

Kravet kommer efter at 3 ministerier nu - ifølge 3F - i et principielt svar i Folketinget har slået fast, at kommuner og offentligt ejede selskaber sagtens kan opstille såkaldte "sociale klausuler" om for eksempel genansættelse af ansatte, når opgaver udbydes i licitation og overtages af nye entreprenører.

Ikke noget at gøre

Det skete ikke, da REFA i sommer sendte indsamlingen af husholdningsaffald i Guldborgsund og Lolland kommuner i udbud.

- De sagde, at skraldemændene nødvendigvis måtte blive opsagt, der var ikke noget de kunne gøre. Vi mener, at det er slået fast helt klart og meget tydeligt formuleret, at det kunne de godt. De kunne have beskyttet dem, hvis de ville, siger Thorkild Holmboe-Hay fra 3F Guldborgsund, der dengang forhandlede med REFA, til DR Sjælland.

Nægter at gå af

Dengang afviste bestyrelsesformand Poul-Henrik Pedersen flere gange kritik fra skraldemændene og fagforeningen og henviste til, at EU-regler gjorde det "direkte ulovligt" for REFA at stille krav om, at skraldemændene skulle følge med over til den nye entreprenør.

Det kommunalt ejede REFA har gennem længere tid været på kant med 3F. Formand Poul-Henrik Pedersen afviser, at han har tænkt sig at følge opfordringen til at gå af.

- Det har jeg ikke nogen intentioner om overhovedet. Der er ganske enkelt ikke belæg for den udlægning af beskæftigelsesministerens besvarelse, som kommer til udtryk fra 3F, siger han til DR Sjælland.

Poul-Henrik Pedersen har også læst ministeriets besvarelse og mener den er fuldstændig rigtig. Men fagforeningen læser svaret som en vis herre læser biblen:

- Det er vores konklusion, at 3Fs udlægning af beskæftigelsesministeriets besvarelse af spørgsmålet er misvisende, og udlægningen savner ethvert grundlag, siger han.

S-formand støtter

Formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg, socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen, støtter 3Fs udlægning og dermed kritikken af REFA.

Beskæftigelsesministeriets besvarelse slår fast, at kommuner og deres selskaber gerne må bruge såkaldte "sociale klausuler", når offentlige opgaver udbydes i licitation.

Betydning for tusindvis af ansatte

Det får betydning for tusindvis af ansatte landet over, når kommuner landet over for eksempel vil udlicitere affaldsopgaver, rengøring eller lignende. Det mener formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

- Principielt kommer det til at betyde, at kommunerne i et hvert udbud, enten når de udbyder selv, eller de gør det via deres kommunale selskab, så kan man bestemme, at man vil sætte arbejdsmarkedsklausuler i udbudsmaterialet, siger socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen til DR Sjælland og fortsætter:

- Det tror jeg, giver kommunerne nogle muligheder for at sikre, at tingene foregår på en ordentlig måde.

REFA er ejet af Lolland og Guldborgsund kommuner. Selskabet står for affaldshåndteringen i hele området syd for Storstrømmen og har en årlig omsætning på 350 millioner kroner.


Nyhedsoverblik