26 år efter historisk opgør på grønsværen i Nykøbing mødes de igen: - Det er once in a lifetime

Op mod 5.000 tilskuere forventes at troppe op og se Nykøbing FC tørne sammen med FC København. Det er 26 år siden, holdene sidst mødtes i et tæt opgør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag aften skal der på stadion i Nykøbing Falster stå et fodbold-brag af de helt store – en fodboldkamp af den slags, som kan få selv lidet sportsinteresserede til at møde op på stadion og tage del i de patriotiske slagsange. For her skal det lokale tophold Nykøbing FC møde superligaholdet FC København i pokalturneringen.

- Det er en kæmpe kamp – noget af det største, som vi overhovedet kan få hernede. Til lodtrækningen, tror jeg, at vi alle sammen håbede på, at vi trak FC København eller Brøndby, så vi får den her kamp, som vil give fansene, klubben og hele lokalbefolkningen en speciel oplevelse, siger Frederik-Scheuermann, kommunikationschef i Nykøbing FC.

quote Det bliver en festdag for fodbolden på Lolland-Falster og Nykøbing FC

Frederik-Scheuermann, kommunikationschef, Nykøbing FC

Han peger på, at mødet mellem førstedivisionsholdet og den 13-dobbelte danmarksmester har skabt en overvældende interesse.

- Jeg regner med, at der kommer 4.500-5.000 tilskuere – det, synes vi, er meget pænt, siger kommunikationschefen og lader forstå, at det vidner om, at opbakningen er god.

- Det er ikke kun fodboldnørderne og fodbold feinsmeckere, der kommer – det er hele lokalbefolkningen, og det er helt perfekt og som det skal være – vi vil have alle med ud at opleve stemningen i Lollands Bank Park og give hele Lolland-Falster en kæmpe oplevelse.

- Det bliver en festdag for fodbolden på Lolland-Falster og Nykøbing FC.

Gav københavnerne kamp til stregen

For at forstå, hvor særlig en kamp det er, der skal spilles i morgen, må man en tur i historiebøgerne – nærmere bestemt til den 23. august 1995. For det er over 26 år siden, at Nykøbing FC – dengang Nykøbing Falster Alliancen – mødte FC København sidst på stadion, som dengang hed Nykøbing F. Idrætspark.

Og historien fra dengang kan man godt lide at fortælle på Falster. For københavnerne vandt trods også dengang titlen som storfavoritter kun knebent en 2:1-sejr. En helt særlig kamp, lader Henrik Rønnebro forstå.

Han er målmand gennem næsten 20 sæsoner i Nykøbing Falster – og det var også ham, der var garant for, at der skulle gå 85 minutter, før end københavnerne fik held til at score deres første mål tilbage i 1995-opgøret.

- Den kamp i morgen, den skal de da glæde sig til. Fordi det er en af de kampe, hvor man siger – der kan man kun overraske, og det kunne vi også dengang. Vi var ikke decideret tophold – vi var bare et ganske almindeligt divisionshold, som mødte et også dengang rigtig godt FCK-hold, fortæller målmanden.

- Vi var jo ikke ret mange minutter fra at overraske, pointerer han med en henvisning til, at Nykøbing Falster Alliancen, som klubben hed dengang, i kampens 70. minut blev bragt foran ved scoring af Claus Mohrhagen.

quote De skal ikke bare tage det som en walk over, for det bliver det ikke, for NFC kan godt spille fodbold

Henrik Rønnebro, tidligere målmand Nykøbing Falster Alliancen

Stillingen 1:0 kunne både fodboldspillere og navnlig fans sole sig i frem til fem minutter før kampens afslutning.

- Det kan også ske i morgen, siger Henrik Rønnebro, der i øvrigt selv fyldte 41 år, den august-dag i 1995, hvor kampen blev spillet.

- Vi var jo så undertippede dengang, så det var helt forfærdeligt. Men vi gik ud og udfordrede dem – og godt nok havde de mange chancer – og jeg var da også spillet lidt varm – men det var kun dejligt, tilføjer han med et grin.

FC København havde således en række chancer, men det blev først til sidst i anden halvleg, at det lykkedes FC Københavns Thomas Schønnemann at komme rundt om Henrik Rønnebro og udligne. Og blot i kampens andet sidste minut fik Kenneth Thorup leveret den afsluttende stilling på måltavlen med 2:1 til københavnerne.

Ingen nem kamp

Samlet var 5480 tilskuere mødt op på stadion dengang til kampen i pokalturneringen.

- Den tilskueropbakning, der var, og som forhåbentlig også kommer på onsdag, det er skønt at spille sådan nogle kampe, siger Henrik Rønnebro og tilføjer:

- Det er virkelig sjovt at spille de kampe med mange tilskuere.

Han peger på, at man ganske simpelt bliver bedre som spiller, når fremmødet på lægterne er stærkt.

- Man er oppe på et helt andet niveau end normalt. Og selvfølgelig er der også spænding i det – der skal man virkelig tage sig sammen spændingsmæssigt, for det er once in a lifetime, at man har sådan en kamp, forklarer han.

Han skal også selv ind og se kampen i morgen, onsdag – hvis han ellers kan få en billet.

- Der har været rift om dem – men, mon ikke det skulle være muligt, indskyder den rutinerede målmand, der spillede for Nykøbing FC i næsten 20 sæsoner startende i B1901 – siden en del af Nykøbing F-Alliancen, hvor det samlet blev til i alt 800 førsteholdskampe.

Spørger man bookmakerne er der ikke den store tiltro til, at bjørnene fra Nykøbing FC kommer til at løbe løverne fra hovedstaden over ende. Men det er ikke ensbetydende med, at københavnerne er sikret vejen videre ved pokalfinalen, vurderer Henrik Rønnebro:

- FCK, de skal spille fodbold, og de skal ikke tage det nemt. De skal ikke bare tage det som en walkover, for det bliver det ikke. NFC kan godt spille fodbold.

Forud for kampen vil både Nykøbing FC's U-hold gå march gennem byen for at vise støtte og varme op til kampen, ligesom fanklubben Nordkurven på stadion har overraskelser med i ærmet for at bakke NFC-spillerne op til kampstart, oplyser kommunikationschef Frederik-Scheuermann til TV2 ØST.

Tilbage i julen 2016 lavede FC København som et led i en julekalender et lille resume af 1995-opgøret i pokalturneringen mellem Nykøbing FC og FC København:

Pokalcomeback i Nykøbing af FC København

Morgendagens kamp kan i øvrigt ses på DR2 fra klokken 17.45.