13-årige Ea Rasmussen kæmper med Tourettes: Nu kan jeg kontrollere det

I begyndelsen var det kun muligt at få tics-træning på Touretteklinikken i Herlev, men nu hjælper sygeplejerske Hanne Ingvardsen også unge på Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du lider af mange tics, kan du nu også få hjælp uden for hovedstaden.

Omkring 5000 personer i Danmark har Tourettes Syndrom, som blandt andet kan medføre mange tics.

quote Da jeg begyndte, troede jeg ikke, at jeg kunne styre det. Men nu kan jeg holde det tilbage

Ea Rasmussen

I begyndelsen skulle børn og unge tage til Herlev for at få tics-træning, men nu tilbydes det også på Børne- og Ungdomsafdelingen på Nykøbing F. Sygehus.

Flere skulle have muligheden

Sygeplejerske Hanne Ingvardsen besluttede sig for at påbegynde tics-træning efter adskille kurser på Touretteklinikken i Herlev, hvor de hollandske tics-træningsmanualer blev oversat til dansk.

- Jeg gik ind i det, fordi de unge også skulle have muligheden på Lolland og Falster, da det kan være invaliderende med tics, siger Hanne Ingvardsen til TV ØST. 

Sygeplejerske Hanne Ingvardsen har trænet Ea Rasmussen i 12 uger på Nykøbing Falster Sygehus, så hun selv kunne lære at kontrollere sine tics.
Sygeplejerske Hanne Ingvardsen har trænet Ea Rasmussen i 12 uger på Nykøbing Falster Sygehus, så hun selv kunne lære at kontrollere sine tics. Foto: TV2 ØST

Tics-træning indeholder to træningsmetoder, som kan minimere antallet af tics.

- Enten kan man lave en modbevægelse af ticet, eller også kan man forsøge at tilbageholde ticet, siger hun.

Væsentligt færre tics

13-årige Ea Rasmussen har Tourettes Syndrom, som er en medfødt arvelig forstyrrelse i hjernens signalstoffer, der kan medføre ufrivillige bevægelser eller lyde.

Da hun sidste år begyndte et tics-træningsforløb på Nykøbing F. Sygehus havde hun mange forskellige tics som eksempelvis hovedkast og mund- og øjnetics. 

Læs også
13-årige Martin er autist: Har ikke været i skole et halvt år
Læs også
13-årige Martin er autist: Har ikke været i skole et halvt år

I dag er Ea Rasmussens tics reducerede væsentligt som resultat af tics-træning.

- Da jeg begyndte, troede jeg ikke, at jeg kunne styre det. Men nu kan jeg holde det tilbage. Så hvis jeg vil have mine tics, så er de der, og ellers kan jeg bare holde dem tilbage, fortæller Ea Rasmussen.

Hvis man selv ønsker at reducere sine tics skal man undgå stress og for lidt søvn. Et tics-træningsforløb varer i 12 uger.


Nyhedsoverblik