Fugleinfluenzaen fundet hos gæs på frilandsmuseum: De hang noget med snudeskaftet

Tre gæs er blevet konstateret smittet med fugleinfluenza på Frilandsmuseet ved Maribo på Lolland. Det får konsekvenser for museet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Natten til mandag døde en af gæssene på Frilandsmuseet i Maribo. Og i løbet af dagen så de to andre gæs også syge ud.

- Jeg kunne se, at de hang noget med snudeskaftet, og så ringede jeg til dyrlægen, fortæller restaureringshåndværker Finn Jensen, der har det daglige ansvar for museets fjerkræ.

Dyrlægen blev tilkaldt til museet, som er en del af Museum Lolland-Falster. Her aflivede han to gæs, som blev sendt ind til Veterinærinstituttet, hvor det blev konstateret, at de var syge af fugleinfluenza.

quote Jeg kunne se, at de hang noget med snudeskaftet, og så ringede jeg til dyrlægen

Finn Jensen, restaureringshåndværker 

Det betød at museets fem høns også skulle aflives. De har ellers været under tag siden fødevaremyndighedernes påbud tilbage i november sidste år.

Aflyser planlagt pileflet

- Det er højst sandsynligt en af de mange vilde fugle, som har smittet gæssene ved at sende en klat ned i den indhegning gæssene gik i, fortæller Finn Jensen.

Veterinærmyndighederne har været forbi og desinficere hønseskuret og den 100 m2 indhegning, som gæssene gik i. De kommer forbi og desinficere igen på torsdag klokken 10.00 i den kommende uge. 

Fugleinfluenzaen har betydet at museet formentlig må aflyse et pilefletsarrangement, som skulle have foregået i næste uge. Gæs er dog ikke omfattet af påbuddet om at være under tag.

Ingen sikkerhedszoner

Frilandsmuseet ligger i et område, der er rigt på vilde fugle, og så sent som tirsdag er der yderligere konstateret fugleinfluenza af samme type i en musvåge, fundet kun 20 kilometer derfra, ved Lollands østkyst.

Fødevarestyrelsen oplyser, at fundet af sygdommen på Lolland ikke får konsekvenser i form af sikkerhedszoner eller lignende, da fuglene på frilandsmuseet ved Maribo holdes med henblik på udstilling og ikke med henblik på produktion af kød eller æg.