¨

Fødevarestyrelsen destruerer hundredtusindvis af æg

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger. Foto: TV ØST

Et stort parti æg skal destrueres, efter der er konstateret fugleinfluenza i den tyske besætning, hvor æggene kommer fra.

Fugleinfluenzaen rykker nærmere Danmark.

Og nu har Fødevarestyrelsen besluttet at destruere hundredtusindvis af æg ved et dansk rugeri ved Bække i Sønderjylland. Rugeruet har nemlig modtaget flere end en kvart million æg fra en stor tysk hønsebesætning, hvor der er fundet fugleinfluenza af den alvorlige type H5N8.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Hos Fødevarestyrelsen kan man ikke udelukke, at der kan være fugleinfluenza inde i æggene, derfor er de nu i gang med at destruere de mange æg.

Hvis sygdommen kommer ind bag murene i en dansk fjerkræbesætning, vil det koste tusinder af dyr livet, og samtidig risikerer vi, at eksporten af æg og fjerkræ lukker ned med et milliontab for landbruget

Stig Mellergaard, souschef  i Fødevarestyrelsen

Der er fortsat ikke fundet fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Danmark, og Fødevarestyrelsens handling er udelukkende for at forebygge risikoen for smittespredning via nyklækkede kyllinger.

Ikke farlig for mennesker

-  Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre fugleinfluenzaen i at brede sig til danske fjerkræbesætninger. Men vi kan ikke holde skansen alene. Jeg vil på det kraftigste opfordre alle, der har høns eller andet fjerkræ – uanset hvor få - om at lukke dem inde, hvis muligt, eller i det mindste at sikre sig, at de ikke kan komme i kontakt med vilde fugle eller deres efterladenskaber, udtaler souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

Fugleinfluenza H5N8 breder hastigt med vilde fugle i flere EU-lande, og den er nu fundet i vilde ænder og svaner flere steder i Danmark. 

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

-  Hvis sygdommen kommer ind bag murene i en dansk fjerkræbesætning, vil det koste tusinder af dyr livet, og samtidig risikerer vi, at eksporten af æg og fjerkræ lukker ned med et milliontab for landbruget til følge, siger Stig Mellergaard. 

Fakta om fugleinfluenza H5N8

  • Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom med andre stammer af fugleinfluenza hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza og på FN's fødevareagenturs hjemmeside.
     
  • Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.
     
  • Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.


Kilde: Fødevarestyrelsen

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App