Fandt troldænderne: For mange til at være en naturlig død

Det var Leif Schack-Nielsen fra Møn, der fandt de troldænder, der var syge af fugleinfluenza.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når Leif Schack-Nielsen fra Møn skal i brugsen, så går han altid lige en tur forbi de gamle slambassiner fra Stege Sukkerfabrik, hvor der i dag er et rigt fugleliv.

Leif er nemlig biolog og meget fugleinteresseret, og de gamle bassiner på Møn er ifølge ham et af de bedste steder i Danmark at se troldænder.

Men noget var anderledes i mandags, da han gik sin daglige rute. Her fandt han nemlig helt op mod 50 døde troldænder liggende spredt rundt i området.

- Først så jeg en enkelt, men tænkte ikke mere over det, for det sker jo. Men så mødte jeg en anden mand, som spurgte, hvad der var galt med ænderne. Og så begyndte det at dæmre for mig, fortæller han til TV ØST.

quote Der var simpelthen for mange til, at de kunne være død en naturlig død.

Leif Schack-Nielsen, biolog og fuglekigger

Plastikdunke var døde ænder

Ude i en lille sø i området lagde han pludselig mærke til en masse hvide pletter, som han egentlig først havde afskrevet som plastikdunke fra en biologisk test i vandet. Men da han så nærmere på dem, kunne han se, at det i virkeligheden var døde troldænder.

- Der var simpelthen for mange til, at de kunne være død en naturlig død. Og da jeg så nærmere på dem, der lå på jorden, så kunne jeg også se, at de ingen skader havde. Der var for eksempel ingen skudsår på dem, fortæller Leif Schack-Nielsen.

Da han kom hjem tog han straks kontakt til Vordingborg Kommune – eller prøvede i hvert fald.

- Det var virkelig svært at komme igennem. Den skal de have. Men til sidst kom jeg da igennem til en venlig medarbejder, som var kvik og skrev det hele ned. Og så gik der ellers under to timer, før jeg blev ringet op af en mand, der var taget ud i området.

- Han kunne godt se, at den var gal, så han sendte fire af de døde fugle ind til nærmere undersøgelse.

quote Jeg havde på fornemmelsen, at det var fugleinfluenza, der var kommet til Danmark

Leif Schack-Nielsen

Havde det på fornemmelsen

I dag kom det så frem, at de døde troldænder led af fugleinfluenza, og at det var det, der blev deres endeligt. Og Leif Schack-Nielsen havde på fornemmelsen, at det var den sygdom, der florerede.

- Os fuglekiggere har meget effektive kommunikationssystmer. For eksempel har vi her nede syd på en Facebook-gruppe, og der var nogen, som havde nogle kontakter i Tyskland, siger han.

Og da Leif Schack-Nielsen fortalte om sine fund i Facebook-gruppen, kom de tyske kontakter på banen.

- De kunne fortælle, at der var sket noget lignende i det nordlige Tyskland. Så jeg havde på fornemmelsen, at det var samme sygdom, der var kommet til Danmark.

De døde troldænder led af fugleinfluenza af typen H5N8, der er særdeles smitsom blandt fugle. Den er indtil videre fundet i blandt andet Tyskland og Polen - og nu altså også i Danmark. Sygdommen smitter ikke til mennesker.

Hvis du finder flere døde fugle på samme sted, beder Fødevarestyrelsen dig om i første omgang at lade dem ligge og hurtigst muligt tage kontakt til styrelsen på tlf. 72 27 69 00 eller udfylde formularen på hjemmesiden.

Om fugleinfluenzaen H5N8

  • ​Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side om fugleinfluenza.
     
  • Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.
     
  • Den type fugleinfluenza, der nu er fundet, er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen 

 


Nyhedsoverblik