Unge er i tvivl om forsvarsforbeholdet - debatmøder skal gøre dem klogere

Det er især de unge, der er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds den 1. juni, derfor har flere uddannelsesinstitutioner inviteret til debatmøder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 1. juni, hvor vi skal til stemmeurnen og stemme om forsvarsforbeholdet, nærmer sig med hastige skridt.

Men hvilken boks, krydset skal sættes i, er mange i tvivl om. 

Det gælder særligt de unge mellem 18 og 30 år, hvor kun 68 procent ved, hvad afstemningen rent faktisk handler om. Samtidig er 31 procent i tvivl om, om de vil stemme ja eller nej. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Dansk Ungdoms Fællesråd.

quote Jeg syntes, det var megaspændende, og jeg var meget imponeret over, hvor mange gode argumenter der var både for og imod

Ida Langhoff, elev, Odsherreds Gymnasium

Det har fået flere uddannelsesinstitutioner til at afholde debatmøder, hvor eleverne kan blive klogere på forsvarsforbeholdet, og hvor de skal placere krydset.

På Odsherreds Gymnasium har de inviteret flere folketingspolitikere til at komme og argumentere for, hvor de mener, at krydset skal sættes den 1. juni. 

- Den direkte dialog mellem politikerne og de unge mennesker gør, at de unge får noget motivation til at deltage i vores demokrati og gå hen og stemme, siger rektor på Odsherreds Gymnasium Annette Bundgaard.

Det var blandt andet Pia Kjærsgaard (DF), Astrid Carøe (SF) og Anne Sophie Callesen (R), der deltog i debatten, og også de kan se fordelen ved at komme ud og oplyse om forbeholdet. 

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får nogle nuancerede debatter, og at folk får mere viden om, hvad de skal stemme, og vi kan jo se, at især de unge er enormt meget i tvivl, siger Astrid Carøe.

Rektor på Odsherreds Gymnasium Annette Bundgaard håber, at debatten giver eleverne større lyst til at deltage i demokratiet.
Rektor på Odsherreds Gymnasium Annette Bundgaard håber, at debatten giver eleverne større lyst til at deltage i demokratiet. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Mindre tvivl efter debatten

Inden debatten på Odsherreds Gymnasium viste en spørgeskema undersøgelse, at 43,1 procent af eleverne var i tvivl om, hvor de ville sætte deres kryds. 

Efter debatten var kun 11,7 procent af eleverne i tvivl om, hvor de ville sætte deres kryds. 

- Jeg syntes, det var megaspændende, og jeg var meget imponeret over, hvor mange gode argumenter der var både for og imod, og jeg har også fundet ud af, hvad jeg gerne vil stemme, så det var helt perfekt, siger Ida Langhoff, der er elev på Odsherreds Gymnasium.

Efter debatten var Ida Langhoff ikke længere i tvivl om, hvor hun skal sætte sit kryds den 1. juni.
Efter debatten var Ida Langhoff ikke længere i tvivl om, hvor hun skal sætte sit kryds den 1. juni. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Politikerne er også glade for at komme ud på skolerne.

- Jeg håber alt i alt, at det har været med til at give dem lidt mere fast grund under fødderne, når de skal hen og stemme, siger Pia Kjærsgaard, og Astrid Carøe istemmer:

- Det er enormt vigtigt, at folk går ned og og bruger deres stemmeret, og jeg er bekymret for stemmeprocenten. At vi laver sådan nogle arrangementer, gør, at flere tager stilling og går ned og stemmer. 

Besøg af statsministeren

Forsvarsforbeholdet blev også debatteret på ZBC i Ringsted, hvor der går cirka 130 elever.

Læs også
Måling: Hver tredje ung ved ikke, hvad vi skal stemme om 1. juni
Læs også
Måling: Hver tredje ung ved ikke, hvad vi skal stemme om 1. juni

Her besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) skolen, hvor hun først holdt et oplæg, og senere var der mulighed for at stille spørgsmål.

Epinionsundersøgelsen viser, at hver fjerde af de unge mellem 18 og 30 år er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet vil stemme, og ni procent siger, at de slet ikke ønsker at stemme.

VIDEO: Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte i dag ZBC i Ringsted for at sætte fokus på valget den 1. juni.

Men måske et statsministerbesøg kan hjælpe lidt på interessen.

- Nu kommer hun jo her, og skal snakke om tingene, og det kommer nok til at ændre ens mening, især for en som mig, der ikke ved noget om det, så det kan sagtens ændre ens mening og lysten til at stemme, siger 21-årige Gylinde Oral, der læser på ZBC.

Også statsministeren håber, at besøget kan være med til at vække elevernes interesse, så også de unge bliver at finde i stemmeboksene den 1. juni. 

- Jeg tror aldrig, at man kan gøre nok. Men jeg håber da, at når jeg prioriterer at tage her til Ringsted i dag og har sat en god rum tid af til at snakke med de unge, kan bidrage til at få informationer ud, og jeg bliver også klogere. Det håber jeg selvfølgelig også, at nogle af de unge er blevet, siger Mette Frederiksen.


Nyhedsoverblik