Liberal fremgang giver bonus

Folketingets nyeste parti er efterhånden etableret og med bare en lille fremgang står partiet til at få et mandat mere i Sjællands Storkreds.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter den omtumlede fødsel med Naser Khader, partifusioner og forvirring har den seneste valgperiode budt på stabilisering for Liberal Alliance. Også i meningsmålingerne har der været stabil fremgang, og lige præcis Sjællands Storkreds kan være der, hvor partiet oplever lidt forandring på grund af kredsens størrelse.

 

For Sjællands Storkreds er nemlig landets største storkreds, og derfor vil mandatfrem- eller tilbagegang for partierne tit slå igennem her. Således også for Liberal Alliance, der har været på vippen til et enkelt mandat mere end de ni, som partiet fik ved valget i 2011.

Samtidig er partiet ekstremt topstyret, så spidskandidaterne bliver sat øverst på stemmesedlen i langt de fleste af de lokale kredse - hvor andre partier ellers lader den lokale kreds vælge kandidat, som så står øverst. Og det er historisk ganske enkelt en fordel at være første navn på listen.

Det bliver lidt valgteknisk, men kort fortalt gør det partiets nuværende folketingsmedlem, Villum Christensen, til kæmpefavorit til at genvinde det sikre første mandat. Det siger så til gengæld også en del om hvor stor favorit Villum Christensen er, at Sjællands Storkreds er en af de storkredse, hvor partiet har blødt lidt op i den stramme styring.

Her har en anden kandidat nemlig fået lov at stå øverst i tre lokale kredse, og kommer partiet bare op over 5,5 procent, så er det højst sandsynligt, ifølge valgforsker Søren Riisbjerg Thomsen, nok til at nummer to i Sjællands Storkreds kommer ind.

Villum Christensen, 60-år, er som sagt den store favorit, der med sikkerhed igen skal dobbeltjobbe mellem Slagelse Byråd og Christiansborg. Han er spidskandidat i ni af de 12 kredse, og distancerer med sikkerhed de andre kandidater. På Christiansborg har han været mere anonym arbejdsmand end frontfigur, fordi hans ordførerskaber ikke har været på de emner, hvor LA har satset på at skabe kant til regeringen og de andre borgerlige partier. Fornemmelser er dog også, at det passer ham bedre at hamre politiske aftaler sammen i stedet for at være den højtråbende protest-stemme, og som relativt nyt parti har Liberal Alliance brug for de erfarne, politiske håndværkere.

Hvis partiet får mandat nummer to i Sjællands Storkreds, er kun to kandidater med realistiske muligheder for at snuppe pladsen.

Andreas Hastrup, 55 år og fra Sorø er favoritten. Han fik næstflest - langt efter Villum Christensen - personlige stemmer sidst, men er blevet styrket enormt ved netop at få lov at stå øverst på stemmesedlen i tre lokale kredse - Køge, Lejre og Næstved. Han har tidligere været byrådsmedlem for Venstre i de gamle Tornved og Langebæk kommuner, men blev medlem af Liberal Alliance i 2008. Hastrup er uddannet agrarøkonom og har tidligere ejet flere store skov- og landbrugsejendomme i regionen indtil 2012, hvor fokus blev lagt på jord- og skovbrug i udlandet.

Kisser Franciska Lehnert kan dog ikke helt afskrives i kampen om andenpladsen på LAs liste. Det 48-årige byrådsmedlem fra Ringsted meldte sig i 2010 ud af Venstre og ind i Liberal Alliance og fik på grund af listestemmer faktisk flere stemmer end Andreas Hastrup ved folketingsvalget i 2011. Samtidig kan hun høste kvindestemmer, og sidst var det meget små stemmetal, der skilte kandidaterne efter Villum Christensen. Men hun får slet ikke den profilering i partiet, som Andreas Hastrup gør.

Det bedste bud:

Villum Christensen bliver genvalgt, og får LA den lille fremgang, der udløser et andet mandat i Sjællands Storkreds, så bliver det Andreas Hastrup, der får plads på Christiansborg. Og da Liberal Alliance efterhånden har stor rutine i markante og skarpe meldinger i forhold til de andre borgerlige partier, så har LA gode muligheder i en valgkamp, der ellers bliver meget fokuseret omkring Helle Thorning og Lars Løkke. Vi tror på, at Hastrup kommer ind.

 

Fakta: Valgforsker professor Søren Riisbjerg Thomsen laver jævnligt geografiske prognoser (publiceret på Altinget.dk). Prognoserne er baseret på en lang række meningsmålinger lagt sammen og giver dermed et mere sikkert billede. Prognoserne giver udelukkende et bud på mængden af mandater til partierne - navne og kandidaternes muligheder er redaktionens bud, baseret på tidligere stemmetal, kredsenes størrelse, samtaler med kilder samt viden om kandidaternes markeringer.


Nyhedsoverblik