¨

Venstre udsteder garanti mod nye lukninger af sygehuse

Regeringens garanti ændrer derfor ikke på planlagte lukninger af sygehuse i for eksempel Frederikssund eller Ringsted. Foto: Line Strand - TV ØST

Trods garantier mod nye lukninger af sygehuse, står Ringsted Sygehus stadig til at lukke.

Regeringen lover nu stop for lukninger af sygehuse - i det mindste frem til 2025.

Garantien fremgår af Venstres valgsite og bekræftes af partiet overfor Mandag Morgen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) udsteder en garanti om, at ingen af de eksisterende sygehuse kommer til at lukke med den nye sundhedsreform. Garantien omfatter både de 21 akutsygehuse og de mange andre mindre sygehuse rundt omkring i landet.

Sundhedsreformen kommer ikke til at lukke sygehuse. Vi garanterer eksistensen af de eksisterende sygehuse

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

- Socialdemokratiet har turneret landet rundt med påstande om at Venstre nu gik til valg på at lukke nogle sygehuse. Det er decideret forkert. Sundhedsreformen kommer ikke til at lukke sygehuse. Vi garanterer eksistensen af de eksisterende sygehuse, siger Ellen Trane Nørby til Mandag Morgen.

Hvor lang tid kan I garantere, at ingen af de eksisterende sygehuse kommer til at lukke?

- Vores aftale om sundhedsreformen med Dansk Folkeparti strækker sig som minimum frem til 2025, og vi tror, at den vil strække sig endnu længere frem. Så er der jo nogen regioner, som har besluttet at nedlægge et sygehus. Det er så en anden diskussion. Men vi ser ikke behov for at lukke sygehuse, svarer Ellen Trane Nørby.

Regeringens garanti ændrer derfor ikke på planlagte lukninger af sygehuse i for eksempel Frederikssund eller Ringsted.

Sejr til S kan rulle reform tilbage

Tidligere har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview i Mandag Morgen fredet de 21 akutsygehuse og garanteret, at ingen af dem ville lukke med hans nye sundhedsreform. Men hans garanti affødte en storm af spørgsmål fra specielt Socialdemokratiet.

Partiet ville have Løkke til at udvide garantien til også at omfatte resten af Danmarks sygehuse som for eksempel sygehuset i Nyborg, Tønder eller Frederikshavn.

Regeringens fredning af alle landets sygehuse står i skarp kontrast til Løkkes strukturreform i 00'erne. Siden den trådte i kraft i 2007, er 18 sygehuse lukket.

Den nye sundhedsreform betyder også, at de fem regionsråd nedlægges, og der i stedet skal oprettes 21 nye sundhedsfællesskaber med udgangspunkt i de 21 akutsygehuse i Danmark. Planen er, at borgmestre og sundhedsudvalgsformænd fra alle kommuner skal sidde med ved bordet.

Regeringen har dog kun et lille flertal bag sig sammen med Dansk Folkeparti. Derfor er reformens fremtid meget usikker. Hvis Socialdemokratiets Mette Frederiksen vinder folketingsvalget, vil det meste af reformen formentlig blive lagt i skuffen igen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App