Valgkampens udlændingedebat risikerer at skræmme dygtige udlændinge væk

Modstand mod permanent grænsekontrol, valgsteder flytter og anden debat mellem Løkke og Frederiksen. Det er tid til dagens morgenpost.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kunne du godt tænke dig at sove længe på søndag og bare nyde fridagen uden at skulle spekulere på, at du bliver nødt køre hen til dit lokale valgsted for at stemme til europaparlamentsvalget?

Vi giver dig løsningen i dagens politiske overblik, der også byder på modstand mod permanent grænsekontrol ved Rødbyhavn og Gedser, lempelser på reglerne for valgplakater i Sorø og frygten for en hård udlændingedebat.

Lad os komme i gang.

Flere valgsteder flytter

Vi begynder på Lolland, hvor vælgere i Nakskov og Horslunde opfordres til at tjekke deres valgkort.

Årsagen er ifølge Lolland-Falsters Folketidende, at 4.000 vælgere fra den østlige del af Nakskov skal indfinde sig på et nyt valgsted, når der skal stemmes til Europa-Parlamentet og til Folketinget.

quote Alle de gange vi har afholdt valg på Stormarkskolen, har der været klager over parkeringsmulighederne

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Tidligere stemte de pågældende vælgere i gymnastikhallen ved Stormarkskolen. Men nu er det besluttet at flytte valgstedet til Krogsbølle Kompetencecenter lidt længere ude ad Løjtoftevej.

- Alle de gange vi har afholdt valg på Stormarkskolen, har der været klager over parkeringsmulighederne. Vi har derfor besluttet at flytte valgstedet til Krogsbølle, hvor der er meget bedre plads, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), der også er formand for valgbestyrelsen, til avisen.

facebook-video.jpg
Læs også
Frank Hvam stjæler billedet midt i valgkampen - nu er Mette rød i begge ender
facebook-video.jpg
Læs også
Frank Hvam stjæler billedet midt i valgkampen - nu er Mette rød i begge ender

Kompetencecentret ligger i den tidligere planteskole på Løjtoftevej 205, så der er kun et par hundrede meter fra det tidligere til det nye valgsted.

Modstand mod permanent grænsekontrol

Når vi alligevel er i den sydlige del af regionen, kan vi lige smutte forbi de blå grænser ved Rødbyhavn og Gedser.

Debatten om permanent grænsekontrol fylder nemlig en del i valgkampen og blussede især op, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag sagde, at man vil arbejde for at ændre Schengen-samarbejdet, så grænsekontrollen kan blive permanent.

quote Vi går ikke ind for en permanent grænsekontrol

Mette Abildgaard (K), gruppeformand og politisk ordfører

Nu blander Det Konservative Folkeparti sig i debatten, for efter interne uenigheder i partiet slår gruppeformand og politisk ordfører for Mette Abildgaard (K) fast, at partiet er imod permanent grænsekontrol.

Det sker, efter at folketingskandidat for partiet Naser Khader har udtalt sin støtte til Venstres udmelding om, at man vil arbejde for at ændre Schengen, så grænsekontrollen kan blive permanent. Partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, har dog udtalt sig stik modsat.

Artiklen fortsætter under billedet.

Siden den 4. januar 2016 og frem til den 3. januar 2019 har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi blandt andet afvist 3.298 personer ved de lokale grænser mod Tyskland.
Siden den 4. januar 2016 og frem til den 3. januar 2019 har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi blandt andet afvist 3.298 personer ved de lokale grænser mod Tyskland. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Vi går ikke ind for en permanent grænsekontrol. Vi går ind for Schengen, og det stemmer ikke overens med en permanent grænsekontrol, siger Mette Abildgaard til Ritzau.

- Men vi går ind for, at den midlertidige grænsekontrol bliver opretholdt og ser ikke, at den forsvinder lige foreløbig. Den er blevet forlænget over ti gange, og vi tror, at den vil blive forlænget et par gange til, tilføjer hun.

Grænsekontrol.jpg
Læs også
Presset på EU's grænser falder - men Venstre vil stadig have permanent grænsekontrol
Grænsekontrol.jpg
Læs også
Presset på EU's grænser falder - men Venstre vil stadig have permanent grænsekontrol

Den grænsekontrol, der er for nuværende, bliver indført periodevis. Det kræver, at Danmark notificerer EU om, at man indfører grænsekontrol og hvor længe. Selvom EU ikke skal godkende kontrollen, mener Venstre, at der er behov for en mere fleksibel løsning.

Hårde udlændingedebat skræmmer udlandet

Vi forlader grænselandet og bevæger os ind i udlændingedebatten.

For den hårde tone i udlændingedebatten gør udenlandske medarbejdere nervøse, og erhvervslivet frygter, at snakken om massedeporteringer og udvisninger kan give Danmark et dårligt ry i udlandet, skriver Finans.

quote Det handler jo til tider om, at der skal lukkes helt af for udenlandske arbejdere og at de slet ikke skal have lov til at være her

Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri

Det kan i værste fald skræmme dygtige udlændinge væk, når der i valgkampen tales om massedeportationer og et opgør med islam. Sådan lyder det ifølge Finans fra flere sider i dansk erhvervsliv, der betegner debatten som skinger og bekymrende.

- Vi har hørt ved tidligere lejligheder, at udlændinge selvfølgelig lægger mærke til, hvad der bliver sagt. Jeg forstår sådan set godt den bekymring, som nogle af de udenlandske arbejdere har, når de lytter til den debat. For det handler jo til tider om, at der skal lukkes helt af for udenlandske arbejdere og at de slet ikke skal have lov til at være her, siger Steen Nielsen, der er underdirektør i Dansk Industri, til Finans.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs, har fremført, at han gerne vil sende op mod en halv million mennesker ud af landet, hvis de ikke opfylder hans kriterier for ophold.
Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs, har fremført, at han gerne vil sende op mod en halv million mennesker ud af landet, hvis de ikke opfylder hans kriterier for ophold. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I flere valgdebatter på landsdækkende fjernsyn har blandt andet lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, der stiller op i Sjællands Storkreds, fremført, at han gerne vil sende op mod en halv million mennesker ud af landet, hvis de ikke opfylder hans kriterier for ophold.

politisk-morgenpost-10-05.jpg
Læs også
Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget
politisk-morgenpost-10-05.jpg
Læs også
Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget

Desuden kræver Nye Borgerlige blandt andet, at udlændinge skal sendes hjem, hvis de modtager en dom for selv mindre forseelser.

Sorø lemper på reglerne for valgplakater

De hænger nærmest overalt og kigger på os med deres målrettede og håbefulde øjne, valgplakaterne med kandidaterne til europaparlamentsvalget og til folketingsvalget.

Flere har været udsat for hærværk.

Læs også
Lokal it-mand sigtet for hærværk på valgplakater: - Hvis du vil være politiker, så sæt dig ind i reglerne
Læs også
Lokal it-mand sigtet for hærværk på valgplakater: - Hvis du vil være politiker, så sæt dig ind i reglerne

Tanja Larsson (S), som for første gang stiller op til folketingsvalget, fik stjålet sit kæmpe valgbanner, Venstres lokale folketingsmedlem Marcus Knuth har fået flere valgplakater overmalet med beskyldninger om at være racist, og på Møn var flere valgplakater udsat for et mystisk hærværk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Før og efter billeder: Sagen er blevet meldt til politiet, og det ødelagte banner samt valgplakaterne af Tanja Larsson bliver erstattet.
Før og efter billeder: Sagen er blevet meldt til politiet, og det ødelagte banner samt valgplakaterne af Tanja Larsson bliver erstattet. Foto: Privatfoto

De fleste har en holdning til valgplakaterne, og hvis man bor i Sorø Kommune, skal man forholde sig lidt længere til plakaterne til europaparlamentsvalget, end man skal andre steder. Her har kommunen nemlig lempet på reglerne for nedpilning af valgplakater.

De mange frivillige fra partierne har allerede været afsted ad to omgange for at hænge valgplakater op til Europa-Parlamentet og Folketinget.

Valgplakat Tina Pedersen
Læs også
Sådan er reglerne for valgplakater ved valgene
Valgplakat Tina Pedersen
Læs også
Sådan er reglerne for valgplakater ved valgene

Men nu kan de se frem til at spare en køretur, da byrådspolitikerne i Sorø vil se mildt på reglerne, så plakaterne til valget til Europa-Parlamentet kan få lov at hænge lidt længere end de normale otte dage efter et valg.

Valgplakater opsat til europaparlamentsvalget, som efter loven skal nedtages otte dage efter den 26. maj, altså senest den 3. juni, kan få lov at blive hængende ligeså lang tid som valgplakaterne til folketingsvalget.

Det betyder, at alle valgplakater skal nedtages senest den 13. juni.

Brevstem og undgå kø ved valgstederne

På søndag skal vi afsted til valgurnerne for at stemme om, hvem der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet. Men hvis du hellere vil ligge på sofaen eller nyde fridagen i haven, så kan du brevstemme indtil den 23. maj.

Hvis du vil brevstemme, skal du blot forbi din lokale borgerservice, på biblioteket eller hvor din kommune har opstillet et brevstemmested.

Brevstemme
Læs også
Vælgerne får to og en halv uge til at brevstemme
Brevstemme
Læs også
Vælgerne får to og en halv uge til at brevstemme

Du kan finde ud af, hvilken tid valgstederne har åbent på deres egen hjemmeside. Og du behøver hverken ar bestille tid eller vente på, at dit valgkort lander i postkassen. Du må desuden brevstemme i alle kommuner, også selvom det ikke er din egen.

Når du har fundet frem til åbningstiderne på din lokale borgerservice, skal du huske at medbringe enten sygesikringsbevis, kørekort eller pas med. Det behøver ikke at være billedlegitimation.

stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her
stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her

Men hvis du gerne vil forbi dit lokale valgsted for at stemme på den gode gamle måde og møde naboen, så finder det danske valg til Europa-Parlamentet søndag den 26. maj.

Det sker i dag

Politikere langt fra borgen

  • Marcus Knuth (V), René Christensen (DF) og flere andre politikere drager til Kettinge på Lolland og Nørre Alslev på Falster, hvor de skal på virksomheds- og landbrugsbesøg. Det begynder klokken 09.00.

Anden debat mellem Frederiksen og Løkke

  • Vi tager lige en smuttur ud fra regionen. For klokken 14.00 mødes statsministerkandidaterne Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) til duel på Folkehjem i Aabenraa. Det er arrangeret af Jydske Vestkysten, og avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, er vært. Det er den tredje debat mellem de to i valgkampen.

Stram Kurs kører videre

  • Stram Kurs og partileder Rasmus Paludan besøgte tirsdag otte byer i regionen, og onsdag fortsætter valgkaravanen, hvor den kommer forbi torvet i Slagelse, boligområdet Byskov i Slagelse, torvet i Kalundborg og torvet i Holbæk. Turen begynder klokken 16.00 og slutter klokken 21.00.

Hvordan skal vi bo i fremtiden?

  • Det er hovedspørgsmålet, når Kaare Dybvad (S), Merete Dea Larsen (DF), Bertel Haarder (V) og Jacob Mark (SF) klokken 17.00 deltager i et boligpolitisk vælgermøde. Det afholdes på Nykøbing F. Teater, Østergågade 2.

Kandidater får kamp til stregen

  • Sorø Bibliotek giver kandidaterne kamp til stregen, når der afholdes valgmøde i festsalen på Sorø Akademi. Det sker klokken 19.00 på Akademigrunden 8.

 


Nyhedsoverblik