V og EL vil have bedre transport på landet – men deres løsninger er helt forskellige

TV2 og TV2-regionerner er søndag vært for et stort Valgfolkemøde i Odense. Her bliver blandt andet den kollektive trafik diskuteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dagens første debat i Det Nære Telt på Valgfolkemødet søndag handlede om transport.

Kristian Pihl Lorentzen (V), Rasmus Prehn (S) og Eva Flyvholm (EL) diskuterede, hvilken type trafik der skal satses på i Danmark.

Læs også
Debat mellem bussæderne – sjællandske vælgere valfarter til folkemøde
Læs også
Debat mellem bussæderne – sjællandske vælgere valfarter til folkemøde

Eva Flyvholm, der sidder i Folketingets trafikudvalg og stiller op i Sjællands Storkreds, mener, der skal skrues ned for billetpriserne på både tog og busser.

- I Enhedslisten vil vi sænke billetpriserne med 30 procent, og det er nødvendigt, hvis vi skal have folk til at bruge den offentlige trafik, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Transportordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V) og Rasmus Prehn (S) på hver sin side af Eva Flyvholm (EL), der sidder i folketingets transportudvalg.
Transportordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V) og Rasmus Prehn (S) på hver sin side af Eva Flyvholm (EL), der sidder i folketingets transportudvalg. Foto: TV2 ØST

- Det koster 1,5 milliarder kroner om året, hvis man skal have priserne så langt ned. Jeg synes, det er en fornuftig investering, fordi mange flere mennesker så kan få glæde af den offentlige trafik, siger Eva Flyvholm.

Hun mener ikke den siddende regering har prioriteret den offentlige trafik godt nok og peger blandt andet på, at mange busruter i landdistrikterne er blevet nedlagt.

- Det er den helt forkerte vej at gå, siger hun og lover, at størstedelen af pengene til den offentlige trafik vil komme til at gå til landområderne.

Ordfører: Det forslag kan ikke bruges til noget

Kristian Pihl Lorentzen er uenig med Eva Flyvholm. Han mener, at regeringen har brugt mange penge på togtrafikken - faktisk så mange, at det nu er vejene, der skal prioriteres.

- I mange år har vi brugt næsten alle pengene på jernbaner, og det har været nødvendigt. Nu er det vejens tur, siger Venstres trafikordfører.

Han kalder Enhedslistens idé om at sænke billetpriserne på den offentlige transport for et storbyforslag.

Michael Suhr på i Køretur med Kandidaten
Læs også
På tur med kandidaten: - Jeg er sådan en, der kan sparke lidt til væggene
Michael Suhr på i Køretur med Kandidaten
Læs også
På tur med kandidaten: - Jeg er sådan en, der kan sparke lidt til væggene

- Det vil skævvride landet. Det er et storbyforslag, som ikke kan bruges til noget som helst, siger Kristian Pihl Lorentzen.

- Mange danskere har rigtig langt til en jernbanestation, siger han.

I videoen herunder kan du se hele debatten på valgfolkemødet. Artiklen fortsætter under videoen.

Her kan du se hele debatten om den offentlige transport.

Mobilisterne kommer

Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, lagde sig midt imellem de stridende parter. Han mener, at der er behov for at finde en balance mellem, hvornår man tager bilen, og hvornår man tager toget, og så skal man ikke glemme, at cyklen er et godt alternativ.

- Jeg tror, fremtiden handler om, at vi ikke skal se os selv kun som bilister eller togpassagerer eller som cyklister, men mere som mobilister. At vi simpelthen skal vælge den transportform, der passer bedst til det ærinde, vi har, siger han.

Rasmus Prehn mener også, at det vil være en god idé at tænke i trafik- og sundhedspolitik ind i hinanden. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Debat om offentlig transport i Det nære telt.
Debat om offentlig transport i Det nære telt. Foto: TV2 ØST

- I fremtiden tror jeg også, at der er flere, der vil stille krav om, at de godt vil have noget motion som en del af deres transport. Og bare en halv times cykling om dagen gør jo, at risikoen for kræft, hjertekarsygdomme og diabetes bliver reduceret med over 40 procent, siger han og peger på, at danskerne i mange tilfælde kunne tage cyklen i stedet for bilen.

- Næsten halvdelen af alle bilture i Danmark er på 10 minutter eller derunder, fortæller Rasmus Prehn.

Debatten fortsætter på Valgfolkemødet, der løber frem til klokken 19.00 søndag aften.


Nyhedsoverblik